Συμφωνίες «στον αέρα» με F16 και φρεγάτες

Συμφωνίες «στον αέρα» με F16 και φρεγάτες

Εκτεθειμένη για ακόμη μια φορά βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αφορμή το θέμα της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και της χρονομίσθωσης γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM, που μετατράπηκε σε μπούμερανγκ, εκθέτοντας τη χώρα. 

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου εχθές ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, «άδειασε» τον Φώτη Κουβέλη παρουσία και του ίδιου, διαψεύδοντας την ύπαρξη συμφωνίας με τη Γαλλία για τις φρεγάτες, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην εκκρεμότητα των συζητήσεων για την αναβάθμιση των F-16.

Δεν υπάρχει καμία συμφωνία, όπως είπε ο κ. Καμμένος, επιβεβαιώνοντας το νέο κυβερνητικό φιάσκο. 

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», το υπουργείο Άμυνας κάνει συμφωνίες με λεφτά που δεν υπάρχουν θυμήθηκε τώρα πως υπάρχει κρίση, καθώς και ότι «δεν είναι δυνατόν», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, «την ίδια στιγμή που ζητείται από τους δανειστές να παραμείνουμε στο πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί, να παραμένουμε στη συμφωνία στο ΝΑΤΟ για εξοπλιστικά προγράμματα άνω του 2%, να φτάσουμε στο 20% που θέλει το ΝΑΤΟ για την ετήσια ανάπτυξη και να μην ακολουθήσουμε τους κανόνες που έχουμε δεσμευθεί για τη δημοσιονομική πολιτική».

Την ίδια στιγμή, επισήμως ανακοινώνουν συμφωνίες περί χρονομίσθωσης δύο φρεγατών, που στο τέλος διαψεύδονται κατηγορηματικά, ενώ επανέρχονται στο θέμα μοιράζοντας... υποσχετικές για την αγορά νέων με χρήματα που θα βρεθούν από τις οφειλές ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών προς την Ελλάδα, οι οποίες προκύπτουν από τη διαφορά των ομολόγων ύψους 8 δισ. ευρώ.

Χρήματα που επίσης δεν υπάρχουν και που είναι άγνωστο αν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει συναινέσει για την κατεύθυνση μέρους αυτών σε προμήθειες και εξοπλιστικά προγράμματα.