Συμφωνία των Πρεσπών και στο Αιγαίο. Όχι δε θα πάρουμε!

Συμφωνία των Πρεσπών και στο Αιγαίο. Όχι δε θα πάρουμε!

Ο κ. Ε. Τσακαλώτος εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει και για το Αιγαίο μια ανάλογη συμφωνία με αυτήν των Πρεσπών. Για να είμαι δίκαιος αυτήν την άποψη την υιοθετούν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που προφανώς δε διδάχτηκαν από το πόσο τους στοίχισε πολιτικά η συμφωνία. Και τώρα θέλουν να συνάψουμε μια συμφωνία με την Τουρκία σε παρόμοια λογική.

Άραγε τι εννοούν;

Στη συμφωνία των Πρεσπών υπήρξαν αμοιβαίες υποχωρήσεις, τις οποίες βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θεώρησε υπερβολικές και άδικες για την πατρίδα μας. Εν πάση περιπτώσει δεν αμφισβητήθηκε η ανάγκη υποχωρήσεων - δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις - αλλά τα κεφάλαια στα οποία έγιναν. Πιστεύαμε πως θα μπορούσε να γίνει μια καλύτερη, για τα εθνικά συμφέροντα, συμφωνία. Πάντως, ήταν κοινός τόπος όλων των πολιτικών κομμάτων ότι μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων υπήρχαν διαφορές που θα έπρεπε να διευθετηθούν.

Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πέραν της υφαλοκρηπίδας, τι άλλες διαφορές υπάρχουν ώστε να γίνουν και σε αυτήν την περίπτωση αμοιβαίες υποχωρήσεις;

Υπάρχουν μόνο διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της πατρίδας μας. Κάτι που σημαίνει πως μια συμφωνία τύπου Πρεσπών θα αφορά μόνο στο τι θα δώσουμε. Αυτό βεβαίως δεν είναι συμφωνία, είναι υποταγή, είναι υποτέλεια, είναι φινλανδοποίηση της Ελλάδας, κάτι που επιδιώκει στρατηγικά η Τουρκία. Η Τουρκία, όπως έχει γραφεί κατ΄ επανάληψη, δε θέλει πόλεμο με την Ελλάδα. Θα είναι μια επιχείρηση υψηλού ρίσκου με αβέβαια την έκβαση της. Η επιδίωξη της είναι να παραδοθεί η Ελλάδα αυτοβούλως στις ορέξεις της. Να βρεθούν εγχώριες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες με το σύνθημα «η οικονομία πάνω απ΄ όλα», θα προχωρήσουν σε συμφωνίες που θα διχοτομήσουν το Αιγαίο και θα μετατρέψουν τα νησιά που βρίσκονται στο ανατολικό μέρος τους σε περιοχές περιορισμένης ελληνικής κυριαρχίας. Ή να βρεθούν πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα αντιλαμβάνονται τον πατριωτισμό με τέτοιο τρόπο που στην ουσία θα τον ακυρώνουν. Σε αυτήν την περίπτωση εμπίπτουν ο κ. Τσακαλώτος και η παρέα του.

Είναι φανερό ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει μιαν άλλη φιλοσοφία, έχει μιαν άλλη στρατηγική. Η Ελληνογαλλική συμφωνία και η κούρσα των εξοπλισμών αυτό καταμαρτυρεί. Και ούτε είναι τυχαίο ποιοι καταψήφισαν τη συγκεκριμένη συμφωνία. Σύμπασα η Αριστερά.

Βέβαια, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα υπάρχει και μια άλλη επικουρική εκδοχή για το θλιβερό «όχι» τους. Κλείνουν το μάτι πονηρά σε εκείνες τις δυνάμεις του διεθνούς παράγοντα που επιθυμούν να λυθούν οι διαφορές μας με την Τουρκία, όπως - όπως και ανεξαρτήτως του κόστους για την Ελλάδα. Ο Α. Τσίπρας τους στέλνει το μήνυμα. Όπως έλυσα το πρόβλημα με τα Σκόπια που χρόνιζε, έτσι θα λύσω και τις διαφορές που έχουμε με τους Τούρκους. Ή να το πω διαφορετικά: έτσι θα αποδεχτώ τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Είμαι ο άνθρωπος σας και το έχω αποδείξει!