Συλλογική δράση και δίκαιη κατανομή βαρών για το προσφυγικό ζητά η Αθήνα

Συλλογική δράση και δίκαιη κατανομή βαρών για το προσφυγικό ζητά η Αθήνα

Σοβαρό προβληματισμό συνεχίζει να προκαλεί στην Ευρωπαική Ένωση το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και αναζητούνται λύσεις για να αντιμετωπιστεί καθώς οι ροές συνεχίζονται, μικρότερες μεν προς την Ελλάδα, μεγαλύτερες από την Ιταλία.  

Το προσφυγικό μέσω της Βαλκανικής οδού ήταν το θέμα της "μίνι" Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στη Βιέννη στην οποία μετείχαν 10 χώρες, οι Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, ΠΔΓΜ, Σερβία και τη Σλοβενία. Συν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Απο την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συλλογική δράση και δίκαιη κατανομή βαρών και παράλληλα ζήτησε στήριξη στο θέμα των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας «το ζήτημα της διαχείρισης των Προσφυγικών και Μεταναστευτικών ροών, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα των χωρών πρώτης υποδοχής, ούτε ως πρόβλημα των χωρών του βαλκανικού δρόμου, ο οποίος άλλωστε έκλεισε με μονομερείς κινήσεις κάποιων χωρών». Υπογράμμισε ότι αντίθετα «είναι ζήτημα που αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες τις χώρες στις οποίες οι ροές αυτές κατευθύνονται και επομένως πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, με αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών». Τόνισε, δε, ότι «επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» και πως «αυτό άλλωστε τονίσαμε και στον ΟΗΕ στις δύο Διασκέψεις για το Μεταναστευτικό».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι καθοριστική για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης». Για το λόγο αυτόν, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι απολύτως αναγκαίο:

- Η Τουρκία να εντείνει τις ενέργειές της για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι είναι ευχαριστημένη από τη συνεργασία της με την Τουρκία.

- Η Ευρώπη να επιταχύνει την υλοποίηση της Συμφωνίας στο ζήτημα της βίζας, -με παράλληλη τήρηση του Οδικού Χάρτη από την Τουρκία- και παροχή οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

-Να επιταχυνθεί ραγδαία, επιτέλους, η διαδικασία μετεγκαταστάσεων προσφύγων, διαδικασία που παρά τις δεσμεύσεις, έχει μέχρι σήμερα πολύ χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης (περίπου 4.000 από τους 66.000). Επίσης, να αυξηθούν οι ρυθμοί επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πως «για τονλόγο αυτόν, υπάρχει ενίσχυση της συνεργασίας της χώρας μας με την FRONTEX, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας μας». Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «τηρούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες στο ζήτημα της προστασίας συνόρων» και σημείωσε: «όποια χώρα έχει ενστάσεις και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, να το θέσει ανοιχτά στα ευρωπαϊκά όργανα και στη FRONTEX».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι απαιτείται στήριξη της χώρας μας στο ζήτημα της εξέτασης αιτήσεων ασύλου, επισημαίνοντας ότι η Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα, ιδρύθηκε πριν τρία χρόνια και, σήμερα, αντιμετωπίζει τον 4ο μεγαλύτερο φόρτο αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη. Επισήμανε, επιπλέον, ότι το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το ''Ασυλο (EASO) έχει δεσμευτεί για αποστολή 400 εξειδικευμένων στελεχών στα ελληνικά νησιά, και εξ αυτών βρίσκονται εκεί μόλις 19. Η Ελλάδα έχει υποβάλλει δυο αιτήματα για αποστολή 60 και 80 στελεχών της EASO, στα οποία δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανταπόκριση, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, ανέφερε πως "στόχος μας πρέπει να είναι η επίτευξη μίας κοινής ευρωπαϊκής δράσης στο προσφυγικό, καθώς υπάρχουν τελείως διαφορετικές θέσεις, όπως εκείνες των Γερμανών ή των Ούγγρων, που βρίσκονται σε δύο διαφορετικές άκρες του φάσματος". Πρέπει τόνισες να εξελιχθεί μία κοινή γραμμή και αυτή η γραμμή πρέπει να προβλέπει ότι τα σύνορα θα πρέπει να προστατεύονται από κοινού και με συνέπεια. Επίσης, θα πρέπει κανείς να ασχοληθεί με το πώς θα διοργανωθεί η μέριμνα των προσφύγων κοντά στις χώρες προέλευσής τους, καθώς αυτός, κατά την άποψή του, είναι με σιγουριά ο αποτελεσματικότερος τρόπος, από το να ξεκινήσει κανείς με την αντιμετώπιση του προβλήματος, όταν οι πρόσφυγες θα έχουν φθάσει στο Πέρασμα Μπρένερ (σ.σ. στα ιταλο-αυστριακά σύνορα).

Όπως σημείωσε ο Κρίστιαν Κερν, έχει διαπιστωθεί πως με τα έως τώρα μέτρα, έχει μειωθεί σαφώς ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη, όμως είναι, επίσης, γνωστό ότι αυτή η πρόκληση δεν θα τελειώσει ούτε την επόμενη εβδομάδα αλλά ούτε το επόμενο έτος, διότι πρόκειται για ένα μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Στόχος του ίδιου είναι, όπως είπε,να εξευρεθεί εδώ μία λύση για το πώς μπορεί να αντιδράσει η Ευρώπη.

«Από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι το βασικό "κλειδί" για την επίλυση του θέματος είναι η αποκατάσταση του αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», ανέφερε  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόνταλντ Τουσκ, σε ανάρτησή του στο Twitter και προσθέτει ότι: «Προφανώς, μια ουσιώδης προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στα Βαλκάνια και την Τουρκία».