Στον ΟΗΕ οι επιστολές Ελλάδας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Στον ΟΗΕ οι επιστολές Ελλάδας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Τις δύο επιστολές που έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ζητώντας να υπάρξει καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης. Όπως αναφέρεται στις επιστολές, η Ελλάδα αντιτίθεται στη συμφωνία η οποία στερείται νομιμοποίησης και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιληφθεί του ζητήματος, καθώς αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς οι θαλάσσιες ζώνες των δυο χωρών δεν γειτνιάζουν, ξεκαθαρίζει η Αθήνα στις επιστολές αναφορικά με το θέμα, τόσο στην επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και στον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες.

Ακόμη, στην επιστολή η Ελλάδα ζητάει να μην πρωτοκολληθεί η συμφωνία στα Ηνωμένα Έθνη και μην δημοσιευτεί από το τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή».

Όπως ανακοίνωσε ο Στέλιο Πέτσας, η Αθήνα ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι παραβιάζεται το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ενώ επισημαίνεται ότι συμφωνία δεν έχει εγκριθεί από την Βουλή της Λιβύης.

Όπως ανέφερε ο Στ. Πέτσας, στην πρώτη επιστολή, επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η Συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η Συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας - να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μην δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Διαβάστε τις επιστολές εδώ και εδώ.