7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Στον Λευκό Οίκο ο Μητσοτάκης στις αρχές Νοεμβρίου 

Στον Λευκό Οίκο ο Μητσοτάκης στις αρχές Νοεμβρίου 
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Στην τελική φάση βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προετοιμασίες για το τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Παρ' ότι η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμα καθοριστεί είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πολυαναμενόμενη συνάντηση θα γίνει πιθανότατα τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ήδη τα επιτελεία των δύο ηγετών κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνδυάσει την επίσκεψη στο Οβάλ Γραφείο με την παρουσία του στην τελετή για τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν.

Η τελετή προγραμματίζεται για τις 2 Νοεμβρίου και το παρών θα δώσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το συγκεκριμένο γεγονός φαίνεται πως θα αποτελέσει την αφορμή ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ταξιδέψει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, προκειμένου να τιμήσει με την παρουσία του μία σημαντική στιγμή της ελληνικής ομογένειας. Είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά από την τελετή στο Μανχάταν θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσινγκτον.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για την συνάντηση, η οποία δρομολογήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες στις 25 Μαρτίου με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απευθύνει «ανοιχτή» πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε η επίσκεψη στις ΗΠΑ να πραγματοποιηθεί με την πρώτη ευκαιρία. 

Κατά την τηλεφωνική εκείνη επαφή ο Τζο Μπάιντεν δεν είχε κρύψει το γεγονός ότι είναι άριστος γνώστης των θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τονίσει  στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων.  

Παράλληλα είχε υπογραμμίσει τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν μάλιστα είχε δείξει να συμμερίζεται απολύτως τα όσα είχε τονίσει ο έλληνας πρωθυπουργός σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα και την στάση του Ταγίπ Ερντογάν.

Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν τη φθινοπωρινή συνάντηση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εάν κάποιος υπολογίσει και την ευρύτερη συγκυρία, με την Άγκυρα να επιμένει σε μια προκλητική στάση. 

Το ταξίδι του Νοεμβρίου πάντως στις ΗΠΑ θα είναι το δεύτερο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει ξανά στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, όπου και εκεί επίσης αναμένεται να έχει πολύ ενδιαφέρουσες διμερείς επαφές.

Μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της περσινής συνέλευσης είχε συναντήσει εκεί τον κ. Ερντογάν.