Εσωκομματική ήττα για τον Π. Καμμένο – Δεν πέρασε η πρόταση για αποχώρηση υπουργών

Εσωκομματική ήττα για τον Π. Καμμένο – Δεν πέρασε η πρόταση για αποχώρηση υπουργών

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μια μεγάλη εσωκομματική ήττα υπέστη ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε από τους υπουργούς, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, να αφήσουν τους υπουργικούς τους θώκους, αλλά εκείνοι με πλειοψηφία 4-3 του είπαν «όχι».

«Δεν μπορούμε να πάρουμε μια τέτοια απόφαση χωρίς την Έλενα Κουντουρά και την Μαρίνα Χρυσοβελώνη», φέρεται να του είπαν οι διαφωνούντες βουλευτές, δείχνοντάς του ότι στόχος τους είναι να παραμείνουν στις καρέκλες τους, παρά την αρχική θέση του κόμματος περί αποχώρησής του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, με τον Π. Καμμένο διαφώνησαν ο Ν. Μαυραγάνης, ο Θ. Παπαχριστόπουλος, ο Β. Κόκκαλης αλλά και ο Κώστας Ζουράρις. Οι «2» που συμφώνησαν με την πρόταση Καμμένου ήταν -εκτός φυσικά από τον ίδιο, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Κ. Κατσίκης.

Να σημειωθεί ότι αποδέκτης των περισσότερων πιέσεων ήταν ο Βασίλης Κόκκαλης ενώ ο κ. Καμμένος δεν απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους κκ. Ζουράρι και Παπαχριστόπουλου, διότι γνωρίζει ήδη ότι η στάση τους θα είναι θετική σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης. Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Κόκκαλης δεν άνοιξε τα χαρτιά του, λέγοντας ότι θα έπρεπε να ήταν όλοι οι Υπουργοί παρόντες, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Κουίκ, ο οποίος όμως θεωρείται ξένο σώμα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.  

Ειδικότερα, ο Β. Κόκκαλης άσκησε κριτική στον Π. Καμμένο λέγοντας ότι η ευθύνη για το στρατηγικό αδιέξοδο δεν βαραίνει μόνο τους βουλευτές αλλά κυρίως τον πρόεδρο του κόμματος.

Σύμφωνα, δε, με κάποιες πληροφορίες ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων φέρεται να υποστήριξε ότι επιχείρησε να επικοινωνήσει με την Έλενα Κουντουρά αλλά δεν τα κατάφερε! Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να δώσει εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά παράλληλα δεν θέλει κιόλας να πέσει η κυβέρνηση.

Στον αέρα η συνάντηση Α. Τσίπρα - Π. Καμμένου

Την ίδια στιγμή η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο βρίσκεται στον αέρα, αφού σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας οι δύο εταίροι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με αφορμή την εμπλοκή που έχει σημειωθεί στην έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το κοινοβούλιο των Σκοπίων.

«Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Υπάρχει μια εμπλοκή στα Σκόπια και μέχρι να αρθεί η εμπλοκή είπαμε να αναβάλλουμε τη συνάντησή μας. Δεν μπορούμε να πάμε σε συνάντηση με σενάρια», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας με δημοσιογράφους, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εμφανίζονται διατεθειμένοι να εκμεταλλευτούν την καθυστέρηση που σημειώνεται και να παραπέμψουν την επίλυση των όποιων διαφορών υπάρχουν μεταξύ τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια με βάση πάντα και το αποτέλεσμα που θα υπάρξει. 

Με λίγα λόγια, ειδικά ο κ. Καμμένος, μετά την πρωινή αναδίπλωση, επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Αφενός, μέχρι πρότινος «έχανε» την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και αφετέρου την… καρέκλα του.

Νωρίτερα, στα γραφεία των ΑΝΕΛ στη Βουλή συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ωστόσο η διαδικασία διεκόπη, καθώς οι ΑΝΕΛ περιμένουν τις εξελίξεις στα Σκόπια για να λάβουν αποφάσεις.

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος ανέφερε πως «Όλα είναι στον αέρα, τόσο η συνέντευξή μου στο Star όσο και η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα».

Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «δεν ισχύουν τα περί ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατά συνείδηση». Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε… διαρκή συνεδρίαση και έκλεισε λέγοντας: «Δεν ισχύει ούτε η συνέντευξη του Star, ούτε η συνάντησή με Τσίπρα. Αν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα Σκόπια δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις, κάθε μέρα αυτοί αλλάζουν τροπολογίες».

Στη συνεδρίαση, μοναδική απουσία ήταν αυτή της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και φυσικά της Μαρίνας Χρυσοβελώνη. Την ίδια ώρα, το παρών έδωσαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, ο Νίκος Μαυραγάνης, ο Κώστας Ζουράρις και οι υπόλοιποι βουλευτές.

Ενδεικτικό, πάντως, του κλίματος που επικρατεί είναι ότι Π. Καμμένος, αφού κάλεσε τους φωτογράφους και τους δημοσιογράφους στην αίθουσα της συνεδρίασης είπε: «βγάλτε και φωτογραφίες για να μην υπάρχουν σενάρια. Λέγατε ότι ο Κόκκαλης είναι στο Κολωνάκι για καφέ ενώ ήταν στην Αχαΐα». «Υπάρχει απόσταση στις καρέκλες», απάντησε ο κ. Κόκκαλης αστειευόμενος, με δεδομένο ότι ανάμεσα στον ίδιο και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ δεν καθόταν κανείς.

Διαβάστε ακόμα:

- O παλιός καλός Πάνος Καμμένος!

- Στροφή Π. Καμμένου: Δεν τελώ υπό παραίτηση, δεν είμαι απερχόμενος υπουργός