Στοίχημα η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία
Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου

Στοίχημα η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία

Για τις εξελίξεις στα θέματα Δημόσιας Υγείας και για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας ενημέρωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατ. Σακελλαροπούλου, τονίζοντας πως το επόμενο μεγάλο στοίχημα, από τη στιγμή που θα υποχωρήσει ο υγειονομικός κίνδυνος, είναι να πραγματοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το οικονομικό πλήγμα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο βαθύ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο πρωθυπουργός επισήμανε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, στο κράτος, στους δημόσιους λειτουργούς και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα σημείωσε πως αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι αναδείχθηκε μέσα από την υγειονομική κρίση ένας τεκμηριωμένος τεχνοκρατικός επιστημονικός λόγος ο όποιος αποτελεί και μία διακομματική απάντηση στον λαϊκισμό, στην υπερβολή και στα fake news απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο ελληνικός λαός αντιλήφθηκε ότι αυτό το οποίο υπερτερεί είναι η υπηρέτηση του συλλογικού καλού, που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλο από την υγεία του πληθυσμού, σημειώνοντας πως η κοινωνία αγκάλιασε αυτή την πολιτική.

Ο πρωθυπουργός εστίασε και στη φροντίδα για τους πιο αδύναμους, «είτε αυτοί είναι οι ηλικιωμένοι είτε αυτοί είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο περιθώριο ενδεχομένως της της κοινωνίας, άνθρωποι με οικονομικά προβλήματα και τα οικονομικά μέτρα τα οποία πήρε η κυβέρνηση απευθύνονται σε όλους και για αυτό και έχουν ένα χαρακτήρα ισότητας και δικαιοσύνης», όπως είπε.

«Δεν είμαστε απλά ενωμένοι στα λόγια, είμαστε ενωμένοι στην πράξη και στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς οι οποίοι είναι οι πιο αδύναμοι και οι πιο ευάλωτοι», πρόσθεσε. 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή μέλημα της κυβέρνησης ήταν η προστασία της εργασίας, των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης, και οι πολιτικές τις οποίες δρομολογήσαμε, πιστεύω σχετικά νωρίς, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης θα είναι ελεγχόμενες».

Πρόσθεσε πως όλη η Ευρώπη θα βρεθεί σε ύφεση και δεν μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση. Το ζήτημα είναι το οικονομικό πλήγμα να είναι όσο το δυνατό λιγότερο βαθύ και  από τη στιγμή που θα υποχωρήσει ο υγειονομικός κίνδυνος», σημείωσε, για να προσθέσει: «Τα έχουμε πάει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Aυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πήραμε τα μέτρα νωρίς και βέβαια η κοινωνία πειθάρχησε στα μέτρα, δεν έχει σημασία μόνο εμείς να παίρνουμε μέτρα, αλλά η κοινωνία πρέπει να πειθαρχεί».

«Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή τη γραμμή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου ώστε να μπορέσει ο Μάιος να είναι καλύτερος από τον Απρίλιο και αισιοδοξώ ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε».

Από την πλευρά της η κα Σακελλαροπούλου επισήμανε το αίσθημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε σε όλο το κοινωνικό σύνολο και τη συμμόρφωση προς τα μέτρα που οι αρμόδιοι επιστήμονες έχουν προτείνει. Ανέφερε πως τα μέτρα για τους αδύναμους, αλλά κυρίως για την επόμενη μέρα σε επίπεδο εργασίας, οικονομίας, ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυσης των εργαζομένων και «των ηλικιωμένων που είναι η ομάδα που βάλλεται αυτή τη στιγμή αρκετά», είναι πολύ σημαντικά στοιχεία.

«Αντιλαμβάνομαι ότι έχετε ήδη δώσει τις προσπάθειές σας και πρέπει όλοι με τον τρόπο του ο καθένας, βέβαια, να στηρίξουμε», πρόσθεσε η κα Σακελλαροπούλου.

Τόνισε ακόμη ότι «πρέπει να πειστούμε ότι θα συνεχίσουμε τον περιορισμό» ειδικά για τις μέρες του Πάσχα. «Είναι δύσκολο το στοίχημα αλλά πιστεύω ότι θα ακολουθήσουμε όλοι», σημείωσε η κα Σακελλαροπούλου.