Με διάταξη ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκαν τα χρέη εργοδοτών στα ταμεία

Με διάταξη ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκαν τα χρέη εργοδοτών στα ταμεία

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στα 91.094.336 ευρώ ανέρχεται το νέο χρέος των εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μετά από ευνοϊκή διάταξη που έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι το τέλος του 2019 το ανωτέρω ποσό αναμένεται να έχει διογκωθεί, ακόμα και να διπλασιαστεί φτάνοντας περίπου τα 180 εκ. ευρώ, από τους 897 εργοδότες!

Σε περίπτωση, δε, που υποβληθούν μαζικές ΑΠΔ και από εργοδότες που δεν έχουν προσέλθει ακόμη (μέχρι και 17.10.2019 υπολείπονται 1019), είναι σίγουρο ότι η οφειλή θα ξεπεράσει τα 200 εκ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργοδότες, κατά κύριο λόγο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, εκμεταλλεύθηκαν  το άρθρο 66 του Ν. 4603/2019 (ΦΕΚ Α΄48/14-3-2019) το οποίο ουσιαστικά κατάργησε τη παλαιότερη διάταξη που προέβλεπε τη δυνατότητα αναστολής υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου. «Μετά την κατάργηση της διάταξης υποβλήθηκαν μαζικά ΑΠΔ από μέρος των εργοδοτών (897 εργοδότες από τους 1.916 που είχαν αναστολή) και το νέο χρέος που δημιουργήθηκε μέχρι τον Ιούλιο 2019 ανέρχεται σε 91.094.336 ευρώ. Οι παραπάνω εργοδότες συνεχίζουν πλέον ανενόχλητοι την υποβολή ΑΠΔ ηλεκτρονικά και προσθέτουν νέες οφειλές», σημείωσε ο Γιάννης Βρούτσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα διαθέσιμα, έως και τις 17-10-2019 στον ΕΦΚΑ στοιχεία, προκύπτει ότι ο αριθμός των εργοδοτών που υποβάλλουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) και έχουν παράλληλα οφειλές (με κύρια οφειλή άνω των 500 €), οι οποίες δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ανέρχεται σε 36.493, με σύνολο κύριας οφειλής 1.436.537.098,63€, στοιχεία τα οποία δύνανται να μεταβληθούν μετά την περάτωση της ημερομηνίας υπαγωγής των οφειλών στη ρύθμιση του ν.4611/2019! Μάλιστα, στο σύνολο των παραπάνω οφειλετών δεν έχει εφαρμοστεί το μέτρο της αναστολής της δυνατότητας υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου, αλλά σε μέρος αυτών, δεδομένου ότι το μέτρο εφαρμοζόταν κυρίως σε εργοδότες που παρουσίαζαν παραβατική συμπεριφορά και όχι στο σύνολο των εργοδοτών που δεν κατέβαλαν τις δηλούμενες εισφορές.

Δηλαδή, όπως σημειώνει ο Υπουργός Εργασίας, εφαρμοζόταν σε εργοδότες που εντοπίζονταν να μεθοδεύουν τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους εμφανίζοντας χαρακτηριστικά στρατηγικού κακοπληρωτή. «Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η δημιουργία οφειλών για μεγάλο χρονικό διάστημα από επιχειρήσεις με  διαχειριστές ή διευθύνοντες συμβούλους χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή πρόσωπα κατά των οποίων δεν έχει νόημα η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ( υπερηλίκους, κατοίκους εξωτερικού χωρίς περιουσία στην Ελλάδα, υπαλλήλους της επιχείρησης, των οποίων η εμπειρία/ προϋπηρεσία δεν δικαιολογεί την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης) ή επιχειρήσεις υπεργολάβων που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων (συνηθέστερα εταιρείες φύλαξης ή καθαριότητας κλπ.)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία κατατέθηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Βασίλη Κεγκέρογλου και Γιώργο Μουλκιώτη, μετά από καταγγελία του Γ. Βρούτση ότι  «το άνοιγμα μέσα από την απελευθέρωση της υποβολής της αναλυτικής περιοδικής δήλωσης κοστίζει σε ετήσια βάση πάνω από 210 εκατ. ευρώ».