Στόχος η μεγαλύτερη απορρόφηση πόρων για αθλητικές υποδομές

Στόχος η μεγαλύτερη απορρόφηση πόρων για αθλητικές υποδομές

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί στο αθλητισμό περιέγραψε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού. Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε ότι η άθληση για όλους ή ο «μαζικός αθλητισμός» όπως έχει επικρατήσει, αποτελεί προτεραιότητά μας και οι πολιτικές μας εστιάζουν στην ενίσχυση του θεσμού.

«Φέτος, για πρώτη φορά τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους ξεκίνησαν έγκαιρα. Για πρώτη φορά τα προγράμματα υλοποιούνται από τον Οκτώβριο και όχι μετά τα Χριστούγεννα, που ξεκινούσαν τις προηγούμενες χρονιές. Υλοποιούμε 5.000 προγράμματα, όπου απασχολούνται 1.200 πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής και συμμετέχουν 100.000 συμπολίτες μας. Και βέβαια δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο δρομικό αθλητισμό που με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε να διεισδύει σε όλη την κοινωνία».

Παράλληλα ο υφυπουργός εξήγγειλε ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία του νέου οργανωτικού πλαισίου υλοποίησης προγραμμάτων άθλησης για όλους, το οποίο καλύπτει τις αθλητικές ανάγκες περισσότερων πολιτών, ενισχύοντας τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αποτελεσματικότητα και την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Αυγενάκη ανάμεσα στις πολιτικές στήριξης βρίσκεται η στήριξη του αθλητισμού υψηλών επιδόσεων καθώς επίσης βελτίωση του αθλητικού νόμου.

Εξάλλου, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, έχει ξεκινήσει η εφαρμογή ενός συστήματος αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών με αξιοκρατία και διαφάνεια.

«Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη διαφάνεια και σεβόμενοι τα χρήματα των φορολογουμένων, πραγματοποιούμε ελέγχους για τη χρηστή διαχείριση των χρημάτων, αλλά και την απόδοση επιχορηγήσεων στους εποπτευόμενους φορείς μας στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων και δεδομένων μέσω του πρωτοποριακού συστήματος αξιολόγησης Χίλων, που ανακοινώσαμε πριν λίγο καιρό και που φέτος θα λειτουργήσει για πρώτη φορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα αναμένεται να ενισχυθεί θεσμικά η αποστολή και το έργο του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) ενώ ήδη συστάθηκε Επιστημονική Επιτροπή για την υποστήριξη του έργου του. Μάλιστα, προχωρούν οι διαδικασίες για την αγορά του απαιτούμενου εξοπλισμού για την απρόσκοπτη λειτουργία του Εργαστηρίου του ΕΣΚΑΝ, ύψους 2 εκ. ευρώ.

Είναι πολιτική μας προτεραιότητα να στηρίξουμε τον «καθαρό» αθλητισμό, τόνισε.

«Συνεχίζουμε και επεκτείνουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» και -μέχρι στιγμής-, σε περίοδο μόλις 4 μηνών,έχουμε εντάξει επιπλέον 50 έργα, προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ περίπου και συνεχίζεται. Και εδώ θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τον κ. Θεοδωρικάκο, Υπ. Εσωτερικών και τον Υφυπουργό κ. Λιβάνιο», υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Ως τον μεγάλο στόχο του υπουργείου χαρακτήρισε την προσπάθεια να απορροφηθούν ακόμη περισσότερα ποσά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2020 προς όφελος των αθλητικών υποδομών και κατ' επέκταση της κοινωνίας. «Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τις αθλητικές υποδομές και την αναβάθμισή τους. Μόνο από τον Ιούλιο του 2019 όπου αναλάβαμε, μέχρι σήμερα απορροφήσαμε 1,8 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ», σημείωσε με νόημα.