Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής η προκλητικότητα της Τουρκίας

Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής η προκλητικότητα της Τουρκίας

Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Μένει να δούμε αν η Ευρώπη θα αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία και όχι μόνο για τα γεγονότα στην Αφρίν της Συρίας αλλά και για τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. 

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν έτοιμοι να στείλουν ένα «ισχυρό μήνυμα» προς την ''Άγκυρα, ενόψει της Συνόδου της Βάρνας στις 26 Μαρτίου, όπου ο Donald Tusk και ο Jean Claude Juncker θα συναντηθούν με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan για να συζητήσουν τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. 

Από την πλευρά τους, τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πρόκειται να ενημερώσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για την προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταδικάσουν έντονα «τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο» και θα υπογραμμίσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινάει στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) είναι το εμπόριο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αφού πρώτα ενημερωθούν για την πορεία της συνάντησης της Επιτρόπου Εμπορίου Cecilia Malmstrom με τον υπουργό εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να στηρίξουν τα αντίμετρα που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως απάντηση στους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να θέσουν σε ισχύ από αύριο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, στην επιστολή του προς Ευρωπαίους ηγέτες τονίζει ότι η απάντηση της ΕΕ στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο θα είναι «υπεύθυνη και λογική». Συνεχίζει, λέγοντας ότι η διατλαντική οικονομική σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αποδυναμωθεί, παρά τις εποχιακές αναταράξεις, ενώ υπενθυμίζει ότι οι δασμοί που προτείνονται από την Ουάσινγκτον, εφόσον εφαρμοστούν, θα επηρεάσουν περίπου το 1,5% του διατλαντικού εμπορίου». 

Εξάλλου, το θέμα της Ρωσίας θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των ηγετών. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τις έρευνες που διεξάγονται για την επίθεση στο Σάλσμπερι, σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ). Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξή τους στη Μ. Βρετανία και να δηλώσουν έτοιμοι να συντονίσουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε κυρώσεις. Η συζήτηση των ηγετών της ΕΕ θα επικεντρωθεί στην ανάγκη να ενισχυθεί η άμυνα της ΕΕ απέναντι σε επιθέσεις υβριδικού πολέμου.

Τις τουρκικές προκλήσεις και το ζήτημα των δύο στρατιωτικών θα θέσει ο Αλ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής

Tο ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και σε ότι αφορά στις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να θέσει με έμφαση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνονται αύριο.

Στο μεταξύ, τη στήριξη της οικογένειας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου τους ενημέρωσε για το ζήτημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου Sergey Skripal και της κόρης του στη Βρετανία, λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει να την αντιμετωπίσει με τρόπο προσεκτικό και υπεύθυνο. Με αποφασιστική καταδίκη του γεγονότος χωρίς όμως να φτάνουμε σε ακραία ένταση με Ρωσία, επισήμανε.

Επαφές Τσίπρα με Tusk, Merkel, Macron και May

Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής o κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Theresa May, με τους οποίους θα συζητήσει για την Τουρκία, την Κύπρο και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.