Στο τέλος θα μιλήσουν και για νοθεία στις εκλογές

Στο τέλος θα μιλήσουν και για νοθεία στις εκλογές

Νέα εμπλοκή στην υπόθεση Novartis, δημιουργεί τις προϋποθέσεις παράτασης της ανακριτικής διαδικασίας, που με τη σειρά της επωάζει τον κίνδυνο να ξεπεραστούν οι προθεσμίες και να καταστεί αδύνατη η συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου, στην περίπτωση που οι αποδείξεις δικαιολογούσαν τη συγκρότησή του.

Θα είναι η μεγαλύτερη θεσμική απαξίωση της ελληνικής Δικαιοσύνης «από συστάσεως ελληνικού κράτους», όπως θα έλεγε και ο κύριος κατηγορούμενος Παπαγγελόπουλος. Η ανάκριση μακρηγόρησε υπέρ το δέον (κράτησε περίπου δυόμισι χρόνια), και ακόμη δεν έχει κατατεθεί η πρόταση στο δικαστικό συμβούλιο.

Η υπόθεση περιεπλάκη καθώς η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Τουλουπάκη, αντιμέτωπη με σειρά κακουργηματικών πράξεων, προέβαλε μέσω του συνηγόρου της ότι ένα από τα έγγραφα του FBI που αφορούσε τον Αντρέα Λοβέρδο ήταν αλλοιωμένο, καθώς απαλείφθηκαν λέξεις και χρόνοι ρημάτων, με αποτέλεσμα να συγκαλυφθεί το πραγματικό του περιεχόμενο. Το δε ΥΠΕΞ, δεν γνωρίζει πως και πότε έγινε η αλλοίωση, αφού ως τότε η μετάφραση δεν γινόταν από τη μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ αλλά από ιδιώτες, επί των οποίων η μεταφραστική υπηρεσία δεν είχε αρμοδιότητα να προβαίνει σε έλεγχο του περιεχομένου των μεταφράσεων» (Ελλάδα μου τα κάλλη σου!).

Παρενέβη και η Εισαγγελία Αθηνών μετά από μηνυτήρια αναφορά μετωπικού εκδότη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διερευνηθεί αν ισχύουν όσα καταγγέλλονται. Στον ίδιο σημειωτέον, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση - συμμορία, συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος, και δυο κατηγορίες για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας.

Από την πλευρά του ο Αντρέας Λοβέρδος με ανάρτησή του επισημαίνει: «Τέλος τα παραμύθια: το έγγραφο της 25.5. 2-17, μεταφρασμένο από την Ελ. Τουλουπάκη με το όνομά μου μέσα, εγώ το έδωσα πρώτος στην προανακριτική επιτροπή και τον Α.Π. Το έκρυβαν γιατί αποκαλυπτόταν η παρανομία τους, μάρτυρας στις ΗΠΑ να καταθέτει κουκουλοφόρος στην Ελλάδα».

Τηλεγραφική η περιγραφή, δεν είμαστε συνήγοροι κανενός, εν αντιθέσει με κάποιους μη κομματικούς, αλλά συμπαθούντες τον ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφους, που δίνουν άλλη εικόνα για το έγγραφο του FBI. Αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτό αποτελεί πόρισμα της αμερικανικής υπηρεσίας. Το FBI όμως δεν αναφερόταν σε πολιτικούς που χρηματίστηκαν. Όσο για το εν λόγω έγγραφο, απλώς εμπεριείχε κατάθεση μάρτυρα οποίος κατέθεσε στην Αμερική αλλά και εδώ με κουκούλα, γεγονός που απαγορεύεται.

Και ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει μια μετριοπαθή ανακοίνωση η οποία αναφέρεται στην εμπιστοσύνη του προς την ελληνική Δικαιοσύνη, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται σίγουρος για την ενοχή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ (για έγγραφο που ήδη εμπεριείχετο στη δικογραφία και που βάσει αυτού - του αγγλικού κειμένου - ασκήθη η δίωξη στον Λοβέρδο), ενώ οι οπαδοί του ξεσαλώνουν στα social media περί της δωροληψίας του πρώην υπουργού (20.000 ευρώ)!

Η υπόθεση παράγει πλέον πολιτικές εντυπώσεις που με τη σειρά τους θα συμβάλουν στη διαμόρφωση πολιτικών αποτελεσμάτων. Το βάρος που αναλαμβάνουν οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης ξεπερνάει τα υπηρεσιακά τους όρια. Θα πρέπει να υπερβάλουν εαυτόν, ακόμη και σε επίπεδο υπερεργασίας, ώστε να ανταποκριθούν στις προθεσμίες και να μην επέλθη παραγραφή της υπόθεσης. Σε μια τέτοια περίπτωση το άγος θα αμαυρώνει τους θεσμούς για πολλά από τα επόμενα χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε συμφέρον να καθυστερήσει η διαδικασία, να διατηρηθούν οι γκρίζες ζώνες, προκειμένου να σκιάζει τη δημόσια ζωή ένα σύννεφο διαφθοράς και συνωμοτικής κυβερνητικής δράσης, το οποίο φυσικά θα υπερ-εκμεταλλευτεί με τη μαζική δύναμη πυρός που διαθέτει στα social media. Ηδη ο μάχιμος φιλοσυριζαίος εκδότης που κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά, σε δήλωσή του μπόλιασε με καχυποψία το κοινό του, ότι «Το επόμενο στάδιο που πρέπει να αναμένουμε ενδεχομένως θα είναι η νοθεία στις εκλογές».

Αυτό το περί ενδεχόμενης νοθείας στις επόμενες εκλογές δεν ακούγεται για πρώτη φορά. Το διακινούν από καιρό τα troll του ΣΥΡΙΖΑ - και όχι ως «ενδεχόμενη» αλλά ως «αναμενόμενη» κυβερνητική μεθόδευση. Πρώτη φορά όμως ακούστηκε επωνύμως και «ημιεπισήμως». Και δεν έχει σημασία αν οι πολλοί προς το παρόν το αντιμετωπίζουν ελαφρά τη καρδία. Έχει σημασία ότι οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον δε θα έχουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν, εύκολα θα το πιστέψουν.

Δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό για την ποιότητα της δημόσιας ζωής, εάν οι εκλογείς δεν ικανοποιήσουν τις προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη στις ΗΠΑ η μεγαλύτερη αντίθεση - στα όρια υποβόσκουσας εκρηκτικής σύγκρουσης - μεταξύ των οπαδών του Τραμπ και των δημοκρατικών, είναι η ακράδαντη πεποίθηση των πρώτων ότι ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές με νοθεία!

Γι’ αυτό το λόγο, το κλισέ «να μη μείνει καμιά σκιά» στην υπόθεση Novartis, αποκτά υπαρξιακή σημασία για την πολιτική ζωή.