Στο μυαλό του Πάνου Καμμένου

Στο μυαλό του Πάνου Καμμένου

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μην ακούτε διάφορα και κυρίως μην πιστεύετε όσα διαρρέονται δεξιά και αριστερά. Παρά τις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές τους το «πολιτικό» δέσιμο του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου είναι εξαιρετικά ισχυρό. Όσο και αν τις τελευταίες μέρες διακινούνται πληροφορίες που θέλουν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να σηκώνει ψηλά την παντιέρα με αφορμή το Σκοπιανό, οι καλά γνωρίζοντες τη ψυχολογία του κ. Καμμένου φροντίζουν να προσγειώνουν όσους μιλούν για την ύπαρξη πολλών πιθανοτήτων στο να πάει μέχρι τέλους τη διαφωνία του ο υπουργός Άμυνας.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος αποφάσισαν την κυβερνητική τους συνεργασία μέσα σε δέκα λεπτά, πράγμα αδιανόητο μέχρι εκείνη την μέρα. Η πρόσφατη πάντως δραστηριότητα του προέδρου των ΑΝΕΛ έχει δείξει ότι μπορεί να αποτελεί σχεδόν μόνιμο «μπελά» για το Μέγαρο Μαξίμου, παρόλαυτα ο πρωθυπουργός δείχνει από την μία να τον «προστατεύει» και από την άλλη να «τιθασεύει» τις όποιες κινήσεις του εκτός συμφωνημένης πορείας.

Πρόσφατο παράδειγμα η υπόθεση με την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Το εάν τελικώς έχει δίκιο ή άδικο η ΝΔ που κατηγορεί τον υπουργό Άμυνας θα φανεί στο κοντινό μέλλον, όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο κ. Τσίπρας έσπευσε , θέλοντας και μη, να υπερασπιστεί τον κυβερνητικό του εταίρο με ξεκάθαρο τρόπο και μάλιστα από το βήμα του κοινοβουλίου. Το κακό σερί για τον Πάνο Καμμένο δεν σταματά εκεί. Είχαν προηγηθεί το ταξίδι του υπουργού Άμυνας στο Λονδίνο με την επίσκεψή του στο καζίνο, αλλά και η μετάβασή του στη Βραζιλία προκειμένου να «βγει από το κάδρο» στη ψηφοφορία για την αλλαγή φύλου στη Βουλή.

Παράλληλα ο τρόπος που ο υπουργός Αμυνας πολιτεύεται όλο αυτό το διάστημα δεν περνά απαρατήρητος και από πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν λίγες οι φορές που βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κλήθηκαν να «υπερασπιστούν» δημοσίως τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, επιλογή που τους έφερε σε δύσκολη θέση. Κεντρικό πρόσωπο σε αυτό το κρεσέντο αμηχανίας εντός ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης, ο οποίος δεν έχει κρύψει την απροθυμία στήριξης του κ. Καμμένου, αφήνοντας κάθε τόσο σαφείς αιχμές εναντίον του κυβερνητικού εταίρου.

Τα τελευταία 24ωρα πολύς λόγος γίνεται για το τί προτίθεται να κάνει ο Πάνος Καμμένος σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Κάθε πρόβλεψη είναι μάλλον παρακινδυνευμένη. Από την μία η διαφοροποίηση για ένα εθνικό θέμα δείχνει επικοινωνιακά να μπορεί να προσθέσει πόντους στους ΑΝΕΛ, την ώρα που όλες οι δημοσκοπήσεις τους φέρνουν εκτός Βουλής. Από την άλλη όμως η οριστική ρήξη και το τέλος της συγκυβέρνησης θα φέρει το κόμμα του Πάνου Καμμένου μακριά από τα κέντρα εξουσίας, καθοριστικό στοιχείο για ένα μικρό κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο ερώτημα είναι τί τελικά θα προτιμήσει ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος έχει αποδείξει ότι αποτελεί «παίχτη» στην πολιτική σκακιέρα. Θα επιλέξει την ηρωικό έξοδο από την κυβέρνηση ώστε να την κεφαλαιοποιήσει για την εισοδό του στην επόμενη Βουλή ή θα «ακούσει» για μία ακόμα φορά τον Αλέξη Τσίπρα και θα τον ακολουθήσει στην κοινή τους πορεία με αδιευκρίνιστο ,προς το παρόν, το τέρμα της διαδρομής; Στο μυαλό του Πάνου Καμμένου δε βρίσκεται κανείς. Ούτε καν ο πρωθυπουργός. Το τί πραγματικά θα πράξει, το γνωρίζει μόνο εκείνος και το μαξιλάρι του...