Στο «κυνήγι» των διαρροών η Βουλή, «μπετόν αρμέ» η Κ.Ο. λέει η ΝΔ

Στο «κυνήγι» των διαρροών η Βουλή, «μπετόν αρμέ» η Κ.Ο. λέει η ΝΔ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε ένα «κυνήγι» των διαρροών έχει επιδοθεί από χθες το βράδυ η Βουλή μετά το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπή κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα του αθροίσματος ΝΔ- ΚΙΝΑΛ είναι 180 βουλευτές, μείον τον κ. Αντωνιάδη που ήταν (δικαιολογημένα) απών, άρα 179, και στην κάλπη βρέθηκαν 173 «ναι», γίνεται αντιληπτό ότι αναζητούνται 6 «διαφοροποιήσεις».

Τέσσερα ψηφοδέλτια ήταν άκυρα (οι βουλευτές είχαν ρίξει μαζί με το ψηφισμένο ψηφοδέλτιο και το λευκό),  ένας βουλευτής είτε από ΝΔ είτε από το ΚΙΝΑΛ ψήφισε λευκό και ένας ακόμη καταψήφισε. Από τον ΣΥΡΙΖΑ έλειπαν τέσσερις βουλευτές, οι οποίοι είχαν ενημερώσει για τους λόγους απουσίας τους, ιατρικοί κυρίως και σίγουρα όχι πολιτικοί.

Σε κάθε περίπτωση, από την Νέα Δημοκρατία ξεκαθαρίζουν ότι η ΚΟ του κόμματος ήταν «μπετόν αρμέ»,  διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι υπήρξαν "αντάρτες" που πήγαν κόντρα στην πρόταση της πλειοψηφίας.  Με άλλα λόγια, αφήνουν να εννοηθεί ότι οι διαρροές προέρχονται από το Κίνημα Αλλαγής.

Το, δε, κόμμα της Φ. Γεννηματά «αποσείει» τα περί ανταρτών λέγοντας: «Η χθεσινή ομιλία του κυρίου Παπαγγελόπουλου δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τους στενούς δεσμούς του με την καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Όλη η ομιλία του απευθύνθηκε πολιτικά και συναισθηματικά σε αυτούς και από ότι φαίνεται από την ψηφοφορία με τα έξι λευκά και άκυρα, βρήκε ανταπόκριση. Πάλι καλά που περιορίστηκαν στους 6 πιο πρόθυμους, γιατί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσαν να βρεθούν και περισσότεροι. Εξάλλου τα κενά υπουργικά έδρανα χθες αποδεικνύουν τα προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας  στην συγκεκριμένη υπόθεση. Στο τέλος βέβαια κάποιοι καλοθελητές θα μας πουν ότι ο Παπαγγελόπουλος ήταν ΠΑΣΟΚ»! Εν ολίγοις κοιτούν προς την καραμανλική πτέρυγα για τις όποιες διαρροές, σενάριο που πάντως αρκετοί εντός της ΝΔ διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Την ίδια ώρα, πηγές της Κουμουνδορύου σχολίαζαν ότι δεν ήταν  ήταν μόνο τα άδεια υπουργικά έδρανα που απαξίωσαν τη χθεσινή συζήτηση για Προανακριτική και επιβεβαίωσαν την δειλία του Πρωθυπουργού. «Φρόντισαν για αυτό και έξι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που έσπασαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν κατά της προανακριτικής παρωδίας. Καλά ξεμπερδέματα...», προσέθεταν.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι χθες τα ξημερώματα έγινε επανακαταμέτρηση των ψήφων με το αποτέλεσμα να «διορθώνεται» σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ο Κ. Τασούλας λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα είχε ανακοινώσει ότι 172 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και 84 «όχι», αποτέλεσμα που άλλαξε στο σωστό: 173 «ναι», 83 «όχι»!