Στο «κόκκινο» εφορίες και τελωνεία

Στο «κόκκινο» εφορίες και τελωνεία

Με κάθε τρόπο προσπαθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να κάνει το μαύρο… άσπρο, αφού την κατάρρευση των εσόδων των Εφοριών και των Τελωνείων επιχειρεί να την παρουσιάσει ως επίτευξη των στόχων.

Το ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να καλύψει το νέο «ναυάγιο» των εισπράξεων ΔΟΥ και Τελωνείων, προκειμένου να μην αποκαλύψει ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και δη των μέχρι σήμερα συνεπών εξαντλήθηκε.

Τους διαψεύδουν όμως τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών, που πιστοποιούν ότι το 2015 η υστέρηση έφθασε στα 2,2 δισ. ευρώ, αφού οι εισπράξεις ανήλθαν σε 46,414 δισ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου 48,619 δισ. ευρώ.

Βέβαια οι δικαιολογίες κάθε άλλο παρά τυχαίες μπορεί να είναι, αφού η κυβέρνηση πρέπει να μαζέψει τα... ασυμμάζευτα λίγα 24ώρα πριν προσγειωθούν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, τα οποία εάν αντιληφθούν το μέγεθος της αποτυχίας του περυσινού προϋπολογισμού, πριν καν ασχοληθούν με τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, ή τα βάρη του νέου φορολογικού, θα ανοίξουν φάκελο για νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να καλυφθούν οι απώλειες της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής του 2015…

Όπως δεν είναι τυχαίες και οι διαρροές ότι η «μαύρη τρύπα» οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μπει πολύ υψηλά ο στόχος, αφού σε αυτόν υπολογίζονται και τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ενώ δεν έχουν υπολογιστεί οι εισροές περίπου 400 εκατ. ευρώ από Ε.Ε., αλλά και ίδια έσοδα 400 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Όλα γίνονται με στόχο να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και να αποπροσανατολιστούν όλοι, εντός και εκτός, από την ουσία η οποία είναι μια: οι Εφορίες και τα Τελωνεία «βούλιαξαν». Οι πολίτες δεν άντεξαν και δεν αντέχουν να πληρώνουν.

"Στάση πληρωμών" και μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις

Και το μήνυμα αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο απ' όλα την Καραγεώργη Σερβίας, αφού γνωρίζουν ότι φέτος με τον πρώτο αριστερό προϋπολογισμό αναζητούν να εισπράξουν επιπλέον φόρους ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους εκτοξεύτηκαν, φανερώνοντας την αδυναμία φορολογουμένων και επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αφού φόροι, χαράτσια και πρόστιμα τους έχουν «πνίξει».

Δυστυχώς, η εικόνα και φέτος δεν αναμένεται να αλλάξει, αφού όλο και θα αυξάνεται ο αριθμός των φορολογουμένων που θα κηρύσσει «στάση πληρωμών», όχι γιατί δεν θέλει αλλά γιατί δεν έχει, ειδικά με τις νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις που έρχονται.

Η πορεία των εσόδων αναμφισβήτητα θα επηρεάσει και τις νέες διαπραγματεύσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα με τα τεχνικά κλιμάκια, που με το «καλημέρα» θα θέσουν και πάλι υπό σοβαρή αμφισβήτηση την ικανότητα της κυβέρνησης, όχι τόσο στο να προχωρήσει σε βάθος μεταρρυθμίσεις, όσο στο να πετύχει τους «απλούς» στόχους του προϋπολογισμού.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι και ο νέος κύκλος των συζητήσεων που θα ανοίξει για τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, τις επιβαρύνσεις μέσω του νέου φορολογικού και ειδικά στους αγρότες, τα εργασιακά, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν «βαλτώσει», θα γίνει με το… πιστόλι στον κρόταφο.