Στο Βερολίνο ο Κυρ. Μητσοτάκης, στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν
Μεταναστευτικό

Στο Βερολίνο ο Κυρ. Μητσοτάκης, στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν

Έναν νέο κύκλο διπλωματικών κινήσεων για την εξασφάλιση έμπρακτης στήριξης στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ελληνοτουρκική μεθόριο και κατ' επέκταση στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης ανοίγει το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα και αύριο σε Γερμανία και Αυστρία. 

Κεντρικά σημεία της ατζέντας της συνάντησης που θα έχει σήμερα στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, στο Βερολίνο θα αποτελέσουν το μεταναστευτικό και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

- Στις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας), αναμένονται οι ομιλίες του πρωθυπουργού και της καγκελαρίου Α. Μέρκελ στο Οικονομικό Φόρουμ.

- Στις 14.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Α. Μέρκελ.

- Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με Γερμανούς επενδυτές και στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ διαλόγου που διοργανώνει το German Council on Foreign Relations.

Αύριο, Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας) σε πρωινό εργασίας με θεσμικούς φορείς της γερμανικής οικονομίας. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Αυστρίας, όπου στις 15.40 τοπική ώρα (16.40 ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βερολίνο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού αρμόδιος για θέματα ΕΕ και ΗΠΑ Θανάσης Μπακόλας.

Στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έχει το βράδυ στις Βρυξέλλες συνομιλίες όσον αφορά το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων με την ηγεσία της ΕΕ.

Ο Ερντογάν ανήγγειλε χθες ότι θα κάνει «μια συνάντηση αύριο στο Βέλγιο» με την ηγεσία ΕΕ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση. Πρόσθεσε πως αναμένει να «επιστρέψει από το Βέλγιο με διαφορετικά αποτελέσματα».

Στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε ότι ο Ερντογάν θα συναντηθεί στις 18:00 [τοπική ώρα· 19:00 ώρα Ελλάδας] με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Θα συζητήσουν κυρίως για «τα προβλήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιφέρεια και της κρίσης στη Συρία», ανέφερε μέσω Twitter εκπρόσωπος του Μισέλ.