«Η Ελλάδα δεν ζητάει, συζητάει» - Το μήνυμα Κυρ. Μητσοτάκη

«Η Ελλάδα δεν ζητάει, συζητάει» - Το μήνυμα Κυρ. Μητσοτάκη

Κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία, τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο αλλά και προσφυγικό- μεταναστευτικό, περιλαμβάνει η Σύνοδος Κορυφής στην οποία θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το βασικό μήνυμα που η κυβέρνηση θέλει να δοθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου είναι ότι η Ελλάδα ανακτά και πάλι την θέση της ΕΕ, έχοντας στα ηνία της έναν πρωθυπουργό με διεθνή αποδοχή. «Δεν ζητάμε, συζητάμε και είμαστε σε όλα παρόντες». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πλέον την έκπληξη της Ευρωζώνης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο μεταναστευτικό-προσφυγικό θέμα, θα θέσει στους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών. Παράλληλα, θα προσθέσει πως είναι απαράδεκτη η προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.

Επιπλέον μεταξύ άλλων θα αναφερθεί στα 3.000-4.000 ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στην Ελλάδα σημειώνοντας πως δεν θα ήταν δύσκολο για τους εταίρους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης.

Ο πρωθυπουργός θα αναφέρει επίσης ότι είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και η επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν το δικαιούνται, αποσαφηνίζοντας ότι απαιτείται περισσότερη βοήθεια.

Το μήνυμά του ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος, θα είναι σαφές.

Σε ότι αφορά την εισβολή των Τούρκων στη Συρία, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι συντασσόμαστε με την Ε.Ε. ζητώντας κατάπαυση του πυρός και διακοπή των εχθροπραξιών. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει επίσης ότι η Ευρώπη θα παρέμβει δυναμικά και δρομολογούνται κυρώσεις για την Τουρκία και για τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει επίσης μήνυμα ότι «στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου και βοηθάμε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συμμαχίες στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κάνοντας έρευνες σε θαλάσσια ύδατα που ανήκουν στην Κύπρο».