Στις 24 Σεπτεμβρίου η ομιλία Μητσοτάκη στην συνέλευση του ΟΗΕ - Ποιους θα συναντήσει

Στις 24 Σεπτεμβρίου η ομιλία Μητσοτάκη στην συνέλευση του ΟΗΕ - Ποιους θα συναντήσει

Το βλέμμα στον κόσμο, στις συμμαχίες της χώρας, περιφερειακές, ευρωπαϊκές και διεθνείς,  στρέφει μετά τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Σύνοδος της EUMED στην Αθήνα, η οποία με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού συμπεριέλαβε χωριστή Σύνοδο Κορυφής των 9 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο είναι ενδεικτική, καθώς στη διάρκεια της συνόδου  υιοθετήθηκε η Διακήρυξη των Αθηνών. 

Για την ειδική αυτή  συνεδρία  ταξίδεψε στην Αθήνα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ απηύθυναν βιντεοσκοπημένα μηνύματα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. 

Την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η ομιλία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου.

Η παρουσία του πρωθυπουργού, όπως και όλων των συμμετεχόντων, στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι φέτος διαφορετική  όπως και οι επαφές, καθώς έχουν τεθεί αυστηροί περιορισμοί λόγω της πανδημίας. Είναι μια Γενική Συνέλευση που δεν θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες, καθώς επιτρέπεται περιορισμένος αριθμός συναντήσεων και μελών αντιπροσωπειών στον ΟΗΕ. 

Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα  ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου. Θα συμμετάσχει στο δείπνο που οργανώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για επιλεγμένη ομάδα ηγετών. Θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι. 

Το πρόγραμμα  επί αμερικανικού εδάφους περιλαμβάνει  επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ground Zero, συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της ομογένειας.  Θα συναντηθεί ακόμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει  συναντήσεις με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, αλλά και ραντεβού με επενδυτικό ενδιαφέρον. Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, με τον οποίο έχει άριστη προσωπική σχέση. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αθήνα, αλλά και η χορηγία της εταιρείας για ψηφιακή ξενάγηση στην αρχαία Ολυμπία. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε γνωρίσει και συναντηθεί με τον Brad Smith στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2020. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη  θα μεταβεί στο Παρίσι για τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου. Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. 

Στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τετ α τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν, λίγες μέρες μετά την έλευση του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής της EUMED. Οι δύο άντρες είναι σε ανοιχτή γραμμή μια και ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντήσει τον κ. Μακρόν και πρόσφατα σε γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας για τους προσκεκλημένους του στη Μασσαλία, στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης με αφορμή την γαλλική πρωτοβουλία «Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030».