«Στηρίζετε αυτούς που έκοψαν την πόρτα με αλυσοπρίονο»

«Στηρίζετε αυτούς που έκοψαν την πόρτα με αλυσοπρίονο»

Άγρια κόντρα επικράτησε στη Βουλή μεταξύ της Νίκης Κεραμέως του Νίκου Φίλη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Μάρκου. Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε η απίστευτη στήριξη που παρείχε στους φοιτητές που έκοψαν με αλυσοπρίονο την πόρτα της ΑΣΟΕΕ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Ιατρικής στην Πάτρα, Κωνσταντίνος Μάρκου, ο οποίος όταν η κυρία Κεραμέως του ανέφερε το περιστατικό, εκείνος απάντησε «καλά έκαναν»!

Όλα ξεκίνησαν τη στιγμή που ο Ν. Φίλης, σχετικά με την επίθεση του Ρουβίκωνα έκανε λόγο για πταίσμα ή απλό πλημμέλημα και ρώτησε την κ. Κεραμέως αν φοβάται τις κόκκινες μπογιές. «Φοβάστε τις κόκκινες μπογιές; Η επίθεση στο γραφείο της κ. Κεραμέως προφανώς είναι λυπηρή, ήταν ένα πταίσμα, ένα ελαφρύ πλημμέλημα αυτό ήταν πάντως κόκκινες μπογιές. Μας ενοχλεί, μας ενοχλεί βεβαίως υπάρχει διαδικασία διερεύνησης του θέματος και είναι καταδικαστέα. Το άλλο είναι ο τραυματισμός φοιτητών, η εισβολή των ματ στα πανεπιστήμια και εκεί όχι μόνο κουβέντα από την κυρία Κεραμέως αλλά και μπράβο κιόλας», είπε χαρακτηριστικά, με την Ν. Κεραμέως να υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να συντάσσεται με τους μπαχαλάκηδες. «Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει αυτούς που προσπαθούν με τη βία να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Σας πήρε πέντε ολόκληρες μέρες για να πείτε μια ολόκληρη κουβέντα για την επίθεση στο γραφείο μου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε χθες ότι στήριζε επί τεσσεράμισι χρόνια αυτές τις συμπεριφορές και επέλεξε να πάει χθες να πυροδοτήσει καταστάσεις. «Αποδοκιμάστηκε από τους ίδιους τους φοιτητές ο κ. Φίλης ενώ δεν είχε κουβέντα για όσα βρέθηκαν στα υπόγεια της ΑΣΟΕΕ άρα θεωρείται φυσιολογικό ότι τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να έχουν κράνη, ρόπαλα, υλικά αμφίεσης και κουκούλες διαρρηκτικά εργαλεία πέτρες μάρμαρα. Όλα αυτά κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ φυσιολογικό να βρίσκονται στο δημόσιο πανεπιστήμιο», σημείωσε με νόημα.

Απαντώντας ο Ν. Φίλης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στην φοιτητική κινητοποίηση για να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα περάσει η αυταρχική υποτροπή. «Θα είμαστε απέναντι και εδώ και στο πεζοδρόμιο και αν σας ενοχλεί η λέξη πεζοδρόμιο αλλάξτε την πείτε το αγώνας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τις αποδοκιμασίες των φοιτητών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι 1-2 φοιτητές του άσκησαν κριτική για να ρωτήσει την κυρία Κεραμέως αν φοβάται τις κόκκινες μπογιές. «Είστε με αυτούς που με αποδοκίμασαν τον ένα-δύο; Αυτούς εσείς τους λέτε ότι είναι τρομοκράτες και στείλατε την αστυνομία να τους πιάσουν. Τώρα τι κάνετε φτηνή δημαγωγία; Να δούμε τι θα λέγατε εσείς αν ήσασταν εκεί αν τολμούσατε να πάτε που φοβάστε τις μπογιές τις κόκκινες. Ο εχθρός είναι ένας ο κυβερνητικός αυταρχισμός και το φοιτητικό κίνημα και το άσυλο δεν έχουν ιδιοκτήτες», είπε.

Ο διάλογος είχε ως εξής:

Γ. Στύλιος (πρόεδρος επιτροπής): Θα απαντήσει η υπουργός αλλά θα πρέπει να θυμίσουμε και την επίθεση που δέχθηκε πρόσφατα στο γραφείο της

Ν. Φίλης: Αυτή με τις μπογιές;

Ν. Κεραμέως: Ναι αυτή με τις μπογιές.

Ν. Φίλης: Ένα ελαφρύ πλημμέλημα; Ένα πταίσμα ; Όχι αντιπερισπασμούς κα Κεραμέως. Τους ξυλοδαρμούς στα πανεπιστήμια τους καταδικάζετε;

Ν. Κεραμέως: Είπε ο κ. Φίλης ότι είναι πρόσχημα οι εκκαθαρίσεις των πανεπιστημίων. Διαβάσατε τι βρέθηκε; Κράνη , κουκούλες, ρόπαλα, γάντια , κοντάρια, διαρρηκτά εργαλεία, πέτρες, μάρμαρα . Όλα αυτά κατά την αξιωματική αντιπολίτευση είναι φυσιολογικό να βρίσκονται εκεί. Η επιχείρηση ήταν η πλέον τρανή απόδειξη της ρύθμισης για το άσυλο. Δεν επιτρέπεται να είναι ορμητήρια βίας και ανομίας τα πανεπιστήμια. Η αντιπολίτευση δεν είχε κουβέντα να πει για την επιχείρηση της Κυριακής που βρέθηκε εξοπλισμός σε πανεπιστημιακό χώρο. Δεν είπε κουβέντα για το ότι εισέβαλλαν στο γραφείο μου και απείλησαν με μηνύματα. Εσείς σιωπή. Τα άλλα κόμματα καταδίκασαν. Κουβέντα δεν λέτε για τα θέματα αυτά. Κουβέντα για τον εξοπλισμό που βρέθηκε σε πανεπιστήμιο. Όλως τυχαίως χθες βρεθήκατε σε μια διαδήλωση.

Μ. Τζούφη: Απαγορεύεται;

Ν. Κεραμέως: Εμείς δημιουργούμε εντάσεις ή εσείς που επέλεξαν να πάνε στο πανεπιστήμιο να πυροδοτήσουν εντάσεις. Ήταν ατυχής στιγμή που σας αποδοκίμασαν οι φοιτητές

Ν. Φίλης: Είστε με τον ένα φοιτητή;

Ν. Κεραμέως: Επιλέξατε να πυροδοτήσετε τις καταστάσεις και αποδοκιμαστήκατε. Θεωρείτε φυσιολογικό να έχουν στα πανεπιστήμια κράνη λοστούς και εργαλεία διάρρηξης;

Ν. Κεραμέως: Καταλαβαίνω την δυσμενή θέση του κ. Φίλη που πήγε και αποδοκιμάστηκε. Για την ΝΔ το να βρίσκονται ρόπαλα, κράνη, πέτρες είναι αδιανόητο και απαράδεκτο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Φίλη είναι κοινωνικό φαινόμενο οι μπαχαλάκηδες. Αυτή είναι η διαφορά μας και γι αυτό ο λαός έκανε τις επιλογές του.

Ν. Φίλης: Η κυρία υπουργός που δεν γνωρίζει από λαό και από κίνημα λαϊκό και φοιτητικό δεν ξέρει ότι στο κίνημα υπάρχει δημοκρατία και αντιπαράθεση. Πήγα χθες στην ΑΣΟΕΕ για το άσυλο και για την εισβολή της αστυνομίας στο άσυλο και για την πολιορκία των φοιτητών. Δεν κρύφτηκα. Έτσι έχουμε μάθει εμείς στην Αριστερά να υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαούς μας. Βρέθηκαν ένας δυο φοιτητές από τους 100 που άσκησαν κριτική. Τον άκουσα. Είστε με αυτούς που ήταν μέσα και μας αποδοκίμασαν; Εσείς στείλατε αστυνομία να τους πιάσει. Δεν με ενοχλεί καθόλου η δημοκρατία. Τα λέω τα ακούω και με ακούνε. Εσείς δεν πήγατε κύρια υπουργέ που φοβάστε τις κόκκινες μπογιές. Το άσυλο δεν έχει ιδιοκτήτες. Συμμετείχαμε στην φοιτητική κινητοποίηση γιατί δεν θα περάσει η αυταρχική αποτροπή για να μην συζητηθεί το προσφυγικό και το σκάνδαλο Novartis. Θα είμαστε απέναντι καταλάβετέ το και εδώ και στο πεζοδρόμιο. Λυπηρή και καταδικαστέα η επίθεση στο γραφείο Κεραμέως. Ήταν ένα πταίσμα; Ελαφρύ πλημμέλημα, αυτό ήταν. Κόκκινες μπογιές. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο; Η εισβολή και ξυλοδαρμός φοιτητών;

Ν. Κεραμέως: είναι αδιανόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την βία. Εσείς επιλέγετε να είστε με εκείνους που κάνουν ορμητήρια βίας τα πανεπιστήμια και εμείς με εκείνους που θέλουν τα πανεπιστήμια απαλλαγμένα από κάθε μορφή βίας.