Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015, 00:08
Τελευταία ενημέρωση: 06:16

-A +A

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις και... ψήγματα αισιοδοξίας

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015, 00:08
Τελευταία ενημέρωση: 06:16
Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις και... ψήγματα αισιοδοξίας
-A +A

Του Γιάννη Σιδέρη

Ήγγικεν η ώρα της συμφωνίας με το κουαρτέτο σήμερα, επί του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων. Ο χρόνος επείγει, καθώς ως την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει να εκταμιευθεί η υποδόση του ενός δις. Αν όχι, έρχονται γιορτές και... καλό 2016!

Κυβερνητικά στελέχη απέκλειαν, μιλώντας στο Liberal.gr, το ενδεχόμενο παράτασης των συζητήσεων για μετά τα Χριστούγεννα, (παρόλο τον πολιτικό Φετιχισμό που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα «διαπραγμάτευση»), καθώς όσο αυτή επεκτείνεται, αφενός επεκτείνεται και η καταβολή της υποδόσης, αφετέρου, και κυρίως, η αξιολόγηση. Ωστόσο δεν απέκλειαν κάποια επιμέρους θέματα να παραμείνουν και να λυθούν στην αρχή της εβδομάδας.  

Τα θέματα τριβής, ως γνωστόν, είναι τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια (για τα οποία την επόμενη εβδομάδα κυβερνητικό κλιμάκιο θα βρεθεί στη Ν.Υ.), και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Σημείο έντασης εδώ ήταν το μάνατζμεντ της εταιρίας, το οποίο οι δανειστές ήθελαν να παραχωρηθεί σε ιδιώτη. Υπήρξε εν τέλει συμφωνία που προβλέπει διατήρηση του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετόχων του Διαχειριστή από το Δημόσιο και διάθεση ποσοστού έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή.

Στο Ασφαλιστικό: Χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την συνάντησή του με εκπροσώπους των θεσμών, επανέλαβε την υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι θα προστατευτούν οι συντάξεις, ενώ διατηρούσε ψήγματα αισιοδοξίας για την αποδοχή, εκ μέρους του κουαρτέτου, της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, αφού οι εκπρόσωποι «άκουσαν την πρόταση χωρίς να την απορρίψουν».

«Μασάζ» του πρωθυπουργού στους Βουλευτές

Ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών, και δη του Ασφαλιστικού, ο πρωθυπουργός άρχισε να δέχεται στο μέγαρο Μαξίμου, βουλευτές κατά περιφέρεια, προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις τους. Χθες το απόγευμα συναντήθηκε με βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας και αργότερα της νησιωτικής Ελλάδας.

Οι βουλευτές έρχονται σε επαφή με τον απλό πολίτη και εξ αυτού είναι η καταλληλότερη πηγή για να εισπράξει ένας πρωθυπουργός το κλίμα που πλανάται στην κοινωνία. Γι' αυτό και τους ρώτησε τι κλίμα εισπράττουν. Αυτό που εισέπραξε βέβαια ο ίδιος από τις απαντήσεις τους, δεν τον έκαναν τον ευτυχέστερο των ανθρώπων!

(Πάντως κατά την συνάντηση οκ. Τσίπρας, σε πρακτικό επίπεδο ο κ. Τσίπρας απέβαλε τον... Αντρέα και θύμισε… Σημίτη - αφού κρατούσε μπλοκάκι και σημείωνε τις παρατηρήσεις των βουλευτών!).

Επίσης οι βουλευτές, επανέλαβαν όσα είχαν προσάψει και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατά των υπουργών, ότι δηλαδή δεν τους ενημερώνουν, ότι έχουν κλειστές τις πόρτες των γραφείων τους, ενώ δεν απαντούν και σε ερωτήσεις που αφορούν τις περιφέρειές τους (σημειωτέον: αυτό είναι διαχρονικό παράπονο όλων των βουλευτών από καταβολής ελληνικού Κοινοβουλίου…).

Ο κ. Τσίπρας πάντως έδειξε να λαμβάνει υπόψιν τις παρατηρήσεις επί της συμπεριφοράς των υπουργών.

Επί του κυβερνητικού έργου: Για το ασφαλιστικό ήταν «απόλυτος» ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ενώ για τις αποκρατικοποιήσεις ζήτησε την ανοχή των βουλευτών, δεδομένου ότι ναι μεν οι αποκρατικοποιήσεις δεν συνάδουν με την αριστερή ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «οι διαπραγματεύσεις προϋποθέτουν συμβιβασμούς». Επίσης αφού χαρακτήρισε τον Ιανουάριο ως τον δυσκολότερο μήνα, τον χαρακτήρισε επίσης και ορόσημο, καθώς κλείνει ο δύσκολος κύκλος και «θα έρθουν καλύτερες μέρες».

Δεν παρέλειψε τέλος να αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες περιμένει νέες επιθέσεις από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, εξαιτίας του νόμου για τις αδειοδοτήσεις.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα