Στην αγωνία τους υπόσχονται μειώσεις που πέρυσι κατήγγειλαν!

Στην αγωνία τους υπόσχονται μειώσεις που πέρυσι κατήγγειλαν!

Του Γιάννη Σιδέρη

Η ευειδής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κα Αχτσιόγλου εξαπολύει επίθεση στη ΝΔ λέγοντας ότι ο πρόεδρός της επιβεβαίωσε ότι για το 2019 δεν θα υπάρξει καμία μείωση φορολογίας και αυτή θα αρχίσει από το 2020.

Θα ήμασταν μαζί της και θα κατακεραυνώναμε το νεοφιλελεύθερο μινώταυρο του Μητσοτάκη, αν δεν είχε πει τα ίδια και ο Πρωθυπουργός: Έχουμε εξαγγείλει - είπε - από το 2020 μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης για κάτω από 20.000 ευρώ και ριζική μείωση για μεγαλύτερα εισοδήματα, μείωση προκαταβολής φόρου, συντελεστή ΦΠΑ και άλλα (που θα κάνουν τη ζωή μας ανέφελη). Αυτά από το 2020 βεβαίως που θα έχουν αποδημήσει εις αντιπολιτεύσεως τόπον χλοερόν, ένθα απέδρα κάθε ευθύνη και αγωνία εξεύρεσης πόρων.

Πολύ περισσότερο θα ήμασταν μαζί της, εάν - όχι παλιά στην ηρωική περίοδο, αλλά πριν κανα χρόνο - ο πρωθυπουργός δεν κατακεραύνωνε την αντιπολίτευση ισχυριζόμενος οργίλως ότι δεν μπορούν να γίνουν μειώσεις. Προέβλεπε δε, πως αν η ΝΔ το επιχειρούσε, θα εξαπέλυε ένα τεράστιο πογκρόμ εκεί που οι δαπάνες είναι ανελαστικές, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Κοινωνική Προστασία, οι μισθοί και οι συντάξεις! Έτσι προειδοποιούσε από βήματος Βουλής, ότι κάθε ευρώ που θα έκοβε η ΝΔ «θα είναι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, θα είναι κλείσιμο σχολείων, απόλυση γιατρών και κλείσιμο νοσοκομείων.

Και αφού όλα αυτά τα τραγικά θα φέρουν οι νεοφιλελεύθεροι με τις μειώσεις, γιατί προσχώρησε στο δόγμα τους και όχι μόνο εξαγγέλλει παρόμοιες, αλλά κατηγορεί τη ΝΔ ότι τις καθυστερεί κιόλας;

Θα ήμασταν μαζί της επίσης όταν λέει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως κοστολογημένο, αν δεν είχε υπάρξει η αποθέωση του ψεύδους, το περίφημο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, που δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα συνειδητά υπερφίαλο και ψευδές κατασκεύασμα, αφού δεν υπήρχαν οι πόροι να εφαρμοστεί. Αλλά τι σημασία είχε, τους πρόσφερε την εξουσία, από έναν λαό ευκολόπιστο και αρκούντως καλομαθημένο ώστε να πιστεύει στα λεφτόδεντρα.

Και ενώ γράφονταν αυτές οι γραμμές ο πρωθυπουργός στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα προέβη σε σύγκριση των δύο προγραμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, όσον αφορά… τη μείωση των φόρων! Εμείς, είπε, έχουμε εξαγγείλει πολύ συγκεκριμένους στόχους, πολύ συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις για το 2020 (από αυτές που ήταν ανελαστικές προφανώς)!

Θα ήμασταν τέλος μαζί της (τους), εάν η κυβέρνηση όντως είχε συνθέσει πρόγραμμα και ήταν δικό της. Γιατί αυτό που παρουσίασαν δεν ήταν παρά μια πρωτόλεια αντιγραφή (και αρκετά μεγεθυμένη ως προς τις υποσχέσεις), των προγραμμάτων ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Υπερέβαλαν βέβαια ολίγον (αλίμονο, ΣΥΡΖΙΖΑ είναι αυτός) υποσχόμενοι μεταξύ άλλων, 500.000 θέσεις εργασίας (τσιγκουνιές κάνουν), μόνιμες προσλήψεις 10.000 στην Υγεία, 15.000 στην Παιδεία και ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στο 6% και στο 5% του ΑΕΠ αντίστοιχα (αυτά δεν τα αντέγραψαν είναι εντελώς δικά τους, τα είχαν και στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, αλλά τα έφαγε η μαρμάγκα της υπερήφανης διαπραγμάτευσης). Επίσης διπλασιασμό ξένων άμεσων επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025 (γιατί ως γνωστόν εκδίδει ένας υπουργός μια απόφαση και οι επενδύσεις καταφτάνουν άμεσα και κάθιδρες και οι εξαγωγές αναχωρούν με το διαβατήριο στο στόμα), αλλά και άλλα γλαφυρά.

Με τις νυν υποσχέσεις, που αντιμάχονται αυτά που έλεγαν πριν ένα χρόνο, με το υπερφίαλο πρόγραμμα που δεν έχει κανένα εχέγγυο κοστολόγησης, δείχνουν ότι η κυβερνητική θητεία δεν τους ωρίμασε σταλιά. Εξακολουθούν να διαψεύδουν εαυτούς και να υπόσχονται σαν να μην υπάρχει αύριο – ή μάλλον ακριβώς γι'' αυτό: Επειδή γι'' αυτούς δεν υπάρχει αύριο. Οπότε ποιος θα τους ζητήσει λογαριασμό;