Μ. Βέμπερ: Στο ΕΛΚ λέμε πάντα την αλήθεια και δεν υποσχόμαστε πολλά

Μ. Βέμπερ: Στο ΕΛΚ λέμε πάντα την αλήθεια και δεν υποσχόμαστε πολλά

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Το βασικό πλαίσιο της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εφόσον εκλεγεί παρουσίασε ο Μάνφρεντ Βέμπερ στη Νεμέα. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλάι του ο κ.Βέμπερ την ημέρα της επίσημης παρουσίασης της καμπάνιας του έδωσε το στίγμα του.

«Έχουμε κοινή υποχρέωση να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στην Ευρώπη. Ο σημερινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε πολλά και δεν τα υλοποίησε. Εμείς στο ΕΛΚ λέμε πάντα την αλήθεια και δεν υποσχόμαστε πολλά. Απόψε θέλουμε να διατυπώσουμε τις βασικές υλοποιήσιμες δεσμεύσεις μας προς τους Ευρωπαίους πολίτες. Τα επόμενα πέντε χρόνια την Ευρώπη δε θα την φτιάξουν οι γραφειοκράτες αλλά οι πολίτες γι'' αυτό ζητάμε την εντολή τους στις 26 Μαΐου», δήλωσε. 

«Έχουμε τρεις πυλώνες: Δυνατή Ευρώπη (ασφάλεια), Έξυπνη Ευρώπη και Ευγενική Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Μ. Βέμπερ, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την κατηγορία που του απηύθυνε ως «ανθέλληνα».

«Αυτό ανήκει σε μία λογική ενός παλιού στερεότυπου. Μόνο αν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε», απάντησε ο κ. Βέμπερ.

«Η Ελλάδα εξέλεξε μια κυβέρνηση λαϊκιστών που έκανε πολλά, μεταξύ αυτών και κολοτούμπα. Ο λαϊκισμός έρχεται και από τα αριστερά και από την άκρα δεξιά. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στο αφήγημα του λαϊκισμού εδώ στην Ελλάδα.
Όταν ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τον κ. Βέμπερ ως ανθέλληνα υιοθετεί την ρητορική της ακροδεξιάς», σημείωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τόσο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όσο και ο Μάνφρεντ Βέμπερ ρωτήθηκαν από Βέλγο δημοσιογράφο για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη θέση που πήρε ο πρόεδρος της ΝΔ, η οποία ήταν διαφορετική από εκείνη του ΕΛΚ αλλά και για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Σε μια οικογένεια πάντα υπάρχουν συζητήσεις και διαφορετικές σκέψεις. Ο κ. Βέμπερ σεβάστηκε και κατανόησε τις θέσεις της ΝΔ για το Σκοπιανό. Για τις γερμανικές αποζημιώσεις το ζήτημα είναι κυρίως διμερές και όχι ευρωπαϊκό», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στην Ευρώπη καλωσορίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβομαι όμως και την εσωτερική συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα για το θέμα», απάντησε ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκαθαρίζοντας ότι ήταν εκείνος που πάλεψε εναντίον όσων ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρώ.

«Είναι υποκριτικό να με κατηγορεί ο κ. Τσίπρας ως ακροδεξιό όταν εκείνος κυβέρνησε με την ακροδεξιά για τέσσερα χρόνια και ακόμα και σήμερα στηρίζεται στην ψήφο τους. Επίσης η κυβέρνηση είναι αυτή που χαρακτήρισε πολιτική δίκη της ΧΑ», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάνφρεντ Βέμπερ ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του οινοποιητικού συνεταιρισμού Νεμέας, ο οποίος εξάγει κρασί και στην Ευρώπη. Ο συνεταιρισμός απασχολεί 25 υπαλλήλους με 4,5 εκατ. ευρώ τζίρο το χρόνο. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Βέμπερ επέκριναν την κυβέρνηση για το ότι επέβαλε τον ειδικό φόρο στο κρασί.

Νωρίτερα ξεναγήθηκαν από τον καθηγητή Στίβεν Μίλερ στον Αρχαιολογικό Χώρο της Νεμέας. Οι δύο άντρες, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον βουλευτή Κορινθίας Χρίστο Δήμα, περιηγήθηκαν στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο, με τον κ. Μητσοτάκη να εξηγεί στον Βαυαρό πολιτικό λεπτομέρειες των αρχαίων ευρημάτων.

Στους κ.κ. Βέμπερ και Μητσοτάκη έκαναν δώρο κρασιά της περιοχής και ένα βιβλίο με την ιστορία του τόπου, με τον κ. Μητσοτάκη να αστειεύεται και να λέει στον κ. Βέμπερ ότι έχει το ίδιο, αλλά... στα Ελληνικά.

«Σας έφερα τον επόμενο πρωθυπουργό της Ευρώπης», είπε στους ντόπιους ο κ. Μητσοτάκης, με τον δήμαρχο Νεμέας να λέει στον κ. Βέμπερ ότι θα έχει πάντα έναν φίλο στην περιοχή και να του ζητάει να ξανάρθει και ως πρόεδρος της Κομισιόν.

«Θα έρθω, αλλά με τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας», απάντησε ο κ. Βέμπερ.