Στη δημοσιότητα το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ - Η διεύρυνση και οι εκπλήξεις

Στη δημοσιότητα το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ - Η διεύρυνση και οι εκπλήξεις

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Θέμα ωρών είναι πλέον η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ενός σημαντικού τμήματός  του. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να προχωρήσει στη συγκρότηση της γαλάζιας εκλογικής λίστας για τις ευρωπαϊκές εκλογές, επιθυμώντας να κάνει πράξη ένα μεγάλο προσωπικό του στοίχημα, το οποίο δεν είναι άλλο από την ανανέωση. Ενα στοίχημα, το οποίο θέλει να εκφραστεί και με τα ψηφοδέλτια στις εθνικές εκλογές. 

Σύμφωνα λοιπόν με καλά πληροφορημένες πηγές ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να δημοσιοποιήσει σε πρώτη φάση 15 ονόματα, τα οποία στην μεγάλη τους πλειοψηφία δε θα έχουν διεκδικήσει ξανά την ψήφο των πολιτών ούτε σε ευρωπαϊκές αλλά ούτε και σε εθνικές εκλογές. Πρόκειται για καταξιωμένα πρόσωπα στο χώρο τους, τα οποία θα κυνηγήσουν τον σταυρό σε λιγότερες από 100 μέρες από σήμερα. 

Ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα και η Καλυψώ Γούλα, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης και μία εκ των στενότερων συνεργατών του Γιάννη Μπουτάρη. Πρόκειται για την γυναίκα που είχε σταθεί δίπλα στον κ.Μπουτάρη, κατά τη διάρκεια της επίθεσης που είχε δεχθεί ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης στον Λευκό Πύργο τον Μάιο του 2018. 

Ανάμεσα στους υποψήφιους ευρωβουλευτές θα είναι και ο σημερινός πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, σε μία προφανή κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξει τους νέους ανθρώπους. 

Από τα δεκαπέντε πρόσωπα που θα ανακοινωθούν, δύο μόνο θα είναι αυτά που θα έχουν ξαναζήσει την αγωνία της εκλογής. 

Πρόκειται για τον  πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρο  Μαλλιά και τον καθηγητή  Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Παύλο Ελευθεριάδη. Αμφότεροι στο παρελθόν ήταν υποψήφιοι με το Ποτάμι και η συμμετοχή τους στην ευρωλίστα καταδεικνύει την σταθερή προσήλωση του κ. Μητσοτάκη στη λογική της διεύρυνσης. 

Ο κ. Μαλλιάς ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2014 και ο κ. Ελευθεριάδης στις ευρωεκλογές του 2014 και στις εθνικές του 2015. 

Ήδη είναι γνωστό ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα ηγηθεί της μάχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη, ενώ θέση στο ευρωψηφοδέλτιο θα έχουν εκ νέου οι σημερινοί  ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος  και Θοδωρής Ζαγοράκης. Μία θέση στην Ευρωβουλή θα διεκδικήσει από την Β Αθήνας η  Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και η Κατερίνα Μάρκου, η οποία προσχώρησε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ  από το Ποτάμι. 

Σε πρώτη φάση λοιπόν εκτιμάται ότι θα υπάρξει η δημοσιοποίηση δεκαπέντε ονομάτων. Αν σε αυτά αθροίσουμε τα εφτά ονόματα των ήδη εκλεγμένων βουλευτών που θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στην ευρωβουλή, τότε συγκροτείται το μισό γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο.

Πρόκειται για μία σκόπιμη επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ με ξεκάθαρη στόχευση την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των συγκεκριμένων προσώπων, μια και η πλειοψηφία τους είναι πρωτάρηδες στον πολιτικό στίβο. Ασφαλώς απομένει το υπόλοιπο μισό του ψηφοδελτίου, στο οποίο πληροφορίες θέλουν να περιλαμβάνονται πρόσωπα γνωστά στο χώρο τους με αναγνωρισιμότητα ο καθένας στο πεδίο του. Οι σχετικές ανακοινώσεις τοποθετούνται εντός του Μαρτίου.