Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ελεύθερη κυκλοφορία αιτούντων ασύλου στην ελληνική επικράτεια

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ελεύθερη κυκλοφορία αιτούντων ασύλου στην ελληνική επικράτεια

Με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια ή στην περιοχή που τους ορίζεται, με βάση απόφαση του Διευθυντή της υπηρεσίας ασύλου.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής διεθνούς προστασίας – ασύλου, ενώ οι προωθούμενες ρυθμίσεις τις οποίες περιλαμβάνει υιοθετούν σχετική οδηγία της ΕΕ για πρόνοιες που αφορούν όλους τους πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς που υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας στο έδαφος της Ελλάδας και στα μέλη της οικογένειάς τους.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτές oι αιτούντες άσυλο μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια ή στην περιοχή που τους ορίζεται με κανονιστικού χαρακτήρα απόφαση του Διευθυντή της υπηρεσίας ασύλου.

«Ο περιορισμός της ελευθερίας κυκλοφορίας εντός συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής δεν θίγει την αναπαλλοτρίωτη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής και δεν εμποδίζει την άσκηση των δικαιωμάτων. Η απόφαση για περιορισμό στην ελευθερία κυκλοφορίας λαμβάνεται όταν είναι αναγκαία για την ταχεία επεξεργασία και την αποτελεσματική παρακολούθηση τν αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας» τονίζεται μεταξύ άλλων.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο είναι διαθέσιμο εδώ.

Φωτογραφία: Intimenews