Στη Βουλή η τροπολογία για το σπάσιμο των δήμων – Τι προβλέπει

Στη Βουλή η τροπολογία για το σπάσιμο των δήμων – Τι προβλέπει

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Τη σύσταση εφτά νέων δήμων με την ταυτόχρονη κατάργηση των αντίστοιχων υφιστάμενων πέντε δήμων, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, λίγους μόλις μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ειδικότερα, συστήνεται ο δήμος Βόρειας Κέρκυρας, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντων Νήσων καθώς επίσης και ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας. Επίσης, σπάει το νησί της Κεφαλοννιάς σε τρείς δήμους ενώ συστήνεται ο Δήμος Μυτιλήνης και Δήμος Δυτικής Λέσβου. Επίσης, σπάει ο δήμος Βελβεντού – Σερβιών και γίνονται δύο ξεχωριστεί δήμοι.

Πιο αναλυτικά οι νέοι δήμοι έχουν ως εξής:  του δήμου Κέρκυρας σε α) Βόρειας Κέρκυρας, β) Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και γ) Νότιας Κέρκυρας, του δήμου Κεφαλονιάς σε α) Αργοστολίου, β) Ληξουρίου και γ) Σάμης, του δήμου Λέσβου σε α) Μυτιλήνης και β) Δυτικής Λέσβου, του δήμου Σάμου σε α) Ανατολικής Σάμου και β) Δυτικής Σάμου και ο δήμος Βελβεντού - Σερβίων σε α) Βελβεντού και β) Σερβίων. 

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι από το σπάσιμο προβλέπεται επιβάρυνση ύψους 882.000 ευρώ, καθώς ουστιατικά συστήνονται 7 νέες θέσεις δημάρχων και 28 αντιδημάρχων!

Επίσης, προβλέπεται δαπάνη για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των συνιστώμενων δήμων, το ύψος της οποίας εξαρτάται -σύμφωνα με το ΓΛΚ- από τα πραγματικά γεγονότα.

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία εδώ.

Φωτογραφία intime news