Στη Βουλή η τροπολογία για το ασυμβίβαστο - Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Στη Βουλή η τροπολογία για το ασυμβίβαστο - Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές 2019, ενώ θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία για το ασυμβίβαστο βουλευτή - υποψήφιου ευρωβουλευτή, μια τροπολογία που ουσιαστικά «φωτογραφίζει» τις περιπτώσεις της ''Ελενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλλη.

Με την τροπολογία νομοθετείται η δυνατότητα ένας βουλευτής που θα είναι υποψήφιος για την ευρωβουλή να διατηρεί ταυτόχρονα την έδρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μάλιστα στην περίπτωση που δεν εκλεγεί στην Ευρωβουλή θα μπορεί να παραμείνει βουλευτής ενώ εφόσον εκλεγεί θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποια έδρα θα κρατήσει.

Στο μεταξύ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου γνωστοποίησαν τις αποφάσεις τους να μην κάνουν χρήση της σχετικής τροπολογίας, κάτι που σημαίνει ότι θα παραιτηθούν από την βουλευτική τους έδρα. 

Η τροπολογία ουσιαστικά φωτογραφίζει την Έλενα Κουντουρά και τον Σπύρο Δανέλλη καθώς οι δύο βουλευτές θα ενταχθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Με την τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να απωλέσουν την βουλευτική ιδιότητα κατά την προεκλογική περίοδο.

Με τον τον τρόπο αυτό ο Αλ. Τσίπρας διατηρεί τις ψήφους που χρειάζεται για να δηλώνει στη Βουλή πλειοψηφία και να υπερψηφίζονται τα νομοσχέδια που κατατίθενται.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, η αντιπολίτευση άσκησε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη, να υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο θα μείνει στην ιστορία ως «νομοσχέδιο Κουντουρά»!

«Η τροπολογία Κουντουρά είναι το μείζον. Γιατί αν παραιτηθεί η κ. Κουντουρά, έρχεται ένας άλλος των ΑΝΕΛ, που είναι πιστός στον πρόεδρο Πάνο Καμμένο και τίθεται θέμα αν η κυβέρνηση επιβιώνει. Άρα αλλάζουμε τη νομοθεσία. Αυτά είναι πράγματα που δεν γίνονται πουθενά. Μόνο εδώ και μόνο στον καιρό σας», σημείωσε το στέλεχος της ΝΔ. 

Από την πλευρά της η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ωμή και κυνική συναλλαγή».

Επίθεση εξαπέλυσε και η Σοφία Βούλτεψη υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα τρέχουν στις περιφέρειες τους για να εκλέξουν την Κουντουρά, ενώ οι ίδιοι θα μείνουν εκτός Βουλής».

«Φαντάζομαι θα τρέξετε κύριοι συνάδελφοι για να εκλεγεί η κ. Κουντουρά στις περιφέρειές σας. Για να πάρει εκείνη μία έδρα στην ευρωβουλή κι εσείς να πάτε σπίτι σας. Απ' ότι κατάλαβα, όλα για τους ξενιστές», τόνισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξηγώντας τι εννοεί με τον όρο ξενιστές.