Στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για εξεταστική

Στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για εξεταστική

Κατατέθηκε η πρόταση για εξεταστική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ουσιαστικά βάζει δύσκολα στην κυβέρνηση, καθώς ήδη την έχει απορρίψει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση θα διερευνήσει την ύπαρξη «σχεδίου» εξόδου της χώρας από το ευρώ, έκδοσης παραλλήλου νομίσματος, «κουρέματος» των ομολόγων που διακρατούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εισβολής στο Νομισματοκοπείο.

Επίσης, θα διερευνήσει  αν το «σχέδιο» αυτό, που δήλωσαν ότι προετοίμαζαν  Υπουργοί της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  ήταν σε γνώση του  πρωθυπουργού, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται ή αν ενεργούσαν άνευ εντολής του.

Επιπλέον, η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει εάν υπήρχαν προπαρασκευαστικές ενέργειες ή και αρχή εκτέλεσης των σχεδίων αυτών.

Τέλος, αν η Κυβέρνηση γνώριζε ότι θα προέκυπτε «κλείσιμο» των τραπεζών και με τις ενέργειες ή παραλείψεις της επέφερε τη συνέπεια αυτή, δηλαδή την επιβολή κεφαλαιακών  περιορισμών, την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία.

«Κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, και ειδικά το 1ο επτάμηνο του 2015, η οικονομία της χώρας «περιπλανήθηκε» βυθιζόμενη. Οι ευθύνες της Κυβέρνησης για τον εκτροχιασμό της οικονομίας, για την επιβολή τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, για την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι τεράστιες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Προστίθεται, δε, ότι  «Δυστυχώς, τα λάθη της Κυβέρνησης, οι χειρισμοί της και οι παλινωδίες της επέφεραν τεράστιο, μετρήσιμο κόστος στη χώρα και στην οικονομία. Ενδεικτικά, το 2015:

? Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση.

? Η τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας συρρικνώθηκε.

? Η δημόσια οικονομία κινήθηκε σε οριακές καταστάσεις.

? Η πραγματική οικονομία, λόγω και των κεφαλαιακών περιορισμών, επιβαρύνθηκε.

? Οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκαν.

? Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο, διογκώθηκαν.

? Η φτώχεια διογκώθηκε και το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώθηκε.

? Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν.

? Οι τράπεζες χρειάστηκαν μια νέα ανακεφαλαιοποίηση.»

Τι αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής για να γίνει αποδεκτή η πρόταση πρέπει να συνοδεύεται από τουλάχιστον 60 υπογραφές βουλευτών. Η ημερομηνία συζήτησης της πρότασης στην Ολομέλεια εξαρτάται από την Διάσκεψη των Προέδρων, όργανο του οποίου η πλειοψηφία ανήκει στα κυβερνητικά κόμματα.  Για να προχωρήσει η σύσταση της εξεταστική επιτροπής πρέπει η πρόταση να εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και να ψηφιστεί από την πλειοψηφία των παρόντων. «Η εξεταστική επιτροπή συνιστάται για την εξέταση ειδικών ζητημάτων δημοσίου ενδιαφέροντος και απαιτείται η πρόταση να καθορίζει τους λόγους για τους οποίους ζητείται η σύστασή της, καθώς και το συγκεκριμένο ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθεί. Η πρόταση υπογράφεται από το 1/5 του όλου αριθμού των Βουλευτών (60 Βουλευτές).

Η απόφαση της Ολομέλειας για την σύστασή της λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, που δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των Βουλευτών(120 Βουλευτές), εκτός των ζητημάτων που ανάγονται στην εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα, όπου λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών(151 Βουλευτές). (σ.σ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση απαιτούνται 151 Βουλευτές) Η απόφαση της Βουλής πρέπει να ορίζει τον αριθμό των μελών της Επιτροπής και προθεσμία υποβολής του σχετικού Πορίσματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κανονισμός της Βουλής.

Δε θα γίνει δεκτό το αίτημα της ΝΔ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

Η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτή την πρόταση που έχει αναγγείλει ότι θα καταθέσει η ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής μεταξύ άλλων για τα capital controls και την υπογραφή του τρίτου προγράμματος στήριξης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θεωρεί την κίνηση αυτή της ΝΔ ως αντιπερισπασμό στην πρόταση της κυβέρνησης να διερευνήσει τα θαλασσοδάνεια και τα οικονομικά σκάνδαλα.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως είναι γνωστό ότι τα capital controls επιβλήθηκαν στη χώρα ως προσπάθεια να χειραγωγηθεί το δημοψήφισμα. Τονίζουν ότι ο λαός το γνωρίζει αυτό και πως η κυβερνητική πολιτική έχει εγκριθεί με εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τα capital controls.

Γι'' αυτόν τον λόγο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτή την πρόταση της ΝΔ.

Αλέξανδρος Διαμάντης

 

*Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το κείμενο της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας

 

Διαβάστε ακόμα:

- Αίτημα εξεταστικής για τα capital controls από τη Νέα Δημοκρατία