Καμία εμπλοκή Έλληνα πολιτικού
Στη Βουλή η μετάφραση του συμβιβασμού ΗΠΑ-Novartis

Καμία εμπλοκή Έλληνα πολιτικού

Στην προανακριτική Επιτροπή διαβιβάστηκε η επίσημη μετάφραση του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ των αμερικανικών Αρχών και της Novartis. Στο κείμενο αποσαφηνίζονται πλήρως δύο στοιχεία. Αφενός ότι από την έρευνα δεν εντοπίστηκαν δωροδοκίες σε Έλληνες πολιτικούς αλλά μόνο σε ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων, και αφετέρου ότι «οι αλλοδαποί αξιωματούχοι» (foreign officials) ορίζονται ως τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται σε νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, στο απόσπασμα αναφέρεται, σύμφωνα με την επίσημη ελληνική μετάφραση: «Η Ελλάδα κατέχει και λειτουργεί νοσοκομεία και κλινικές κρατικής ιδιοκτησίας και ελέγχου, και τα εν λόγω νοσοκομεία και κλινικές ασκούν κρατική λειτουργία. Τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται σε αυτά τα νοσοκομεία και κλινικές ήταν "αλλοδαποί αξιωματούχοι" υπό την έννοια του νόμου».

Παράλληλα στην έκθεση των Αμερικανικών Αρχών αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια των σχετικών περιόδων που παρατίθενται μέσω των υπαλλήλων και αντιπροσώπων της, εσκεμμένα και σκόπιμα συνωμότησε και συμφώνησε να παρέχει διεφθαρμένως ανάρμοστα οφέλη και είδη αξίας σε υπαλλήλους νοσοκομείων και κλινικών κρατικής ιδιοκτησίας και ελέγχου στην Ελλάδα και και άλλους άλλους Παρόχους Υπηρεσιών Υγείας Ελληνικού Κράτους με σκοπό να εξασφαλίσει ανάρμοστο πλεονέκτημα και να αυξήσει τις πωλήσεις συγκεκριμένου συνταγογραφούμενου φαρμάκου».

Λίγο παρακάτω η αμερικάνικη πλευρά εξηγεί ότι η εταιρία χρηματοδοτούσε τους Παρόχους του Ελληνικού κράτους προκειμένου να συμμετέχουν σε διεθνή συνέδρια ως μέσο δωροδοκίας.

Κατόπιν τούτων η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει ότι η επίσημη μετάφραση εκθέτει για μια ακόμα φορά τους σκευωρούς. Ειδικότερα, πηγές της ΝΔ σχολίασαν αναφορικά με το περιεχόμενο της μετάφρασης:

«Από τη μετάφραση του κειμένου προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο ορισμός του κρατικού αξιωματούχου στη σελ. 30 υπό τον τίτλο το ελληνικό σύστημα υγείας, ελληνικές οντότητες και αλλοδαποί αξιωματούχοι είναι: «Η Ελλάδα κατέχει και λειτουργεί νοσοκομεία και κλινικές κρατικής ιδιοκτησίας και ελέγχου, και τα εν λόγω νοσοκομεία και κλινικές ασκούν κρατική λειτουργία. Τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται σε αυτά τα νοσοκομεία και κλινικές ήταν «αλλοδαποί αξιωματούχοι» υπό την έννοια του νόμου» Από όλο το κείμενο της απόφασης προκύπτει ότι η Novartis κλήθηκε να πληρώσει για παράνομες πρακτικές σε συνταγογραφήσεις φαρμάκων και κλινικές δοκιμές από υπαλλήλους της, ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών υγείας. Ψευδώς ο  ΣΥΡΙΖΑ διακινεί μια σελίδα αποκρύπτοντας συνειδητά τις αμέσως επόμενες που αναφέρονται μόνο σε ιατρούς και δίνουν τον ορισμό του αξιωματούχους που και πάλι αφορά μόνο ιατρούς. Αγγλικά δεν ήξεραν και ήθελαν μετάφραση. Τώρα εκτός από σκευωροί, είναι και ψεύτες».

Αναλυτικά το κείμενο: