Στη Βουλή η εκχώρηση ιστορικών ακινήτων στο Υπερταμείο

Στη Βουλή η εκχώρηση ιστορικών ακινήτων στο Υπερταμείο

Την εκχώρηση στο Υπερταμείο ιστορικών κτηρίων στα Χανιά, αλλά και σε όλη τη Χώρα, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, με ερώτηση του στον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ειδικότερα, ο κ. Φορτσάκης επισημαίνει την ΥΑ με αριθμό ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018- ΦΕΚ Β΄ 2320/2018 εκχώρηση 10.119 δημοσίων ακινήτων, μεταξύ των οποίων και πολλά ιστορικά μνημεία σε όλη τη Χώρα, όπως στα Χανιά, στην ΕΤΑΔ-ΕΕΣΥΠ.

Με την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ζητά να μάθει από τον υπουργό Οικονομικών με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα κτήρια, αν λήφθηκε πρόνοια για τα ιστορικά μνημεία που εκχωρούνται στο Υπερταμείο, καθώς και ποιο λόγο δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές.

Ρωτά ακόμα ποιο είναι το αρμόδιο όργανο που θα κρίνει ποια κτήρια θα εξαιρεθούν τελικά από την εκχώρηση, όπως αναφέρει η από 19.9.2018 ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, και με βάση ποια διαδικασία και με ποια κριτήρια θα ληφθεί η σχετική απόφαση.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Εκχώρηση στο Υπερταμείο ιστορικών κτηρίων στα Χανιά, αλλά και σε όλη τη Χώρα

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2018

Με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών με αριθμό ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 - ΦΕΚ Β΄ 2320/19.6.2018 εκχωρήθηκαν 10.119 δημόσια ακίνητα στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) – Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

Η απόφαση αυτή παραπέμπει σε απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο είχε συνεδριάσει μία ημέρα πριν και είχε εγκρίνει έναν κατάλογο ακινήτων που εισηγήθηκε για λογαριασμό της ΕΤΑΔ ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ.

Στην ΥΑ ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 - ΦΕΚ Β΄ 2320/19.6.2018 όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο ως άνω ΦΕΚ, δεν αναγράφονται τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που εκχωρούνται, αλλά μόνο οι 12ψήφιοι αριθμοί του Κτηματολογίου, χωρίς κανένα άλλο διευκρινιστικό στοιχείο των ακινήτων, με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η ακριβής αναγνώρισή τους χωρίς ειδική έρευνα για το καθένα. Για την εκχώρηση των επιλεγέντων κτηρίων δεν είχαν ενημερωθεί προηγουμένως οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ούτε καμία άλλη Αρχή ή Υπηρεσία.

Ειδικότερα, στα Χανιά εκχωρήθηκαν μαζικά στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπερταμείου 196 ακίνητα, ανάμεσα στα οποία σημαντικά μνημεία και ιστορικά κτήρια, όπως τα Νεώρια, το Πολεμικό Μουσείο, το παλιό Τελωνείο, το ΤΕΙ και το κτήριο της εφορίας. Προφανώς το ίδιο ισχύει για το σύνολο της Χώρας.

Λόγω των έντονων αντιδράσεων τον τοπικών κοινωνιών, το Υπουργείο Οικονομικών, με την από 19.9.2018 ανακοίνωσή του, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση δεν συνεπάγεται «αυτόματη» εκχώρηση των δημοσίων κτηρίων στο Υπερταμείο, αλλά ότι αυτή θα γίνει μετά από σχετικό έλεγχο για το ποια κτήρια πρέπει να εξαιρεθούν.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής τα συγκεκριμένα 10.119 δημόσια κτήρια, μεταξύ των οποίων και ιστορικά μνημεία, όπως στα Χανιά, που εκχωρούνται στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) – Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ); Λήφθηκε πρόνοια για τα ιστορικά μνημεία που εκχωρούνται στο Υπερταμείο

2) Για ποιο λόγο δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές για τα προς επιλογή για εκχώρηση δημόσια κτήρια;

3) Ποιο είναι το αρμόδιο όργανο που θα κρίνει ποια δημόσια κτήρια θα εξαιρεθούν τελικά από την εκχώρηση στο Υπερταμείο; Με βάση ποια διαδικασία και με ποια κριτήρια θα ληφθεί η σχετική απόφαση;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ»