Ν.Δ.: Επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για τα κονδύλια στο προσφυγικό - Εκτίθεται η χώρα

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, 17:43
-A +A
Ν.Δ.: Επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για τα κονδύλια στο προσφυγικό - Εκτίθεται η χώρα

Σφίγγει το κλοιό στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, μετά την επιβεβαίωση από την Κομισιόν σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Αρχή Καταπολέμησης της Απάτης και της Διαφθοράς (OLAF) για τη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό ειδικά στην περίπτωση της Μόριας. 

Τριάντα βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση επισημαίνοντας πως η έρευνα που πραγματοποιείται για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της Ε.Ε. εκθέτει τη χώρα στη διεθνή κοινότητα και μάλιστα η δημοσιοποίησή της έρχεται τη στιγμή που ήδη ο Διεθνής Τύπους αναδεικνύει τη σύλληψη των τριών δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος «επειδή απλά έθεσαν στον κ. Καμμένο και σε άλλους υπουργούς αυτονόητα ερωτήματα»

Ερωτήματα που σύμφωνα με τη Ν.Δ. «έχουν όλοι οι πολίτες βλέποντας την τραγική κατάσταση της Μόριας» και αφορούν το «πώς τελικά “αξιοποιήθηκαν” 1,6 δισ. ευρώ που δόθηκαν από την ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό». 

Η κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υποδοχής είναι τέτοια που εγείρει κατά τη Ν.Δ. μείζονος σημασίας θέματα ενώ προσβάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στο πλαίσιο αυτό θέτει 5 ερωτήματα που αφορούν την έρευνα από τον OLAF και αν γνωρίζει η κυβέρνηση σε ποια φάση βρίσκεται ενώ παράλληλα καλεί 7 συναρμόδιους υπουργούς να δώσουν ακριβή στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και κυρίως των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί. 

Ακολουθεί η δήλωση των 30 βουλευτών της Ν.Δ.

«H σημερινή επιβεβαίωση από την Κομισιόν της χθεσινής αποκάλυψης του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διενεργεί από το 2017 έλεγχο για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, εκθέτει για ακόμη μια φορά τη χώρα μας στη διεθνή κοινότητα. Πόσο μάλλον όταν ο διεθνής Τύπος ανέδειξε και ευλόγως τη σύλληψη Ελλήνων δημοσιογράφων επειδή απλά έθεσαν στον κ. Καμμένο και σε άλλους υπουργούς αυτονόητα ερωτήματα που έχουν όλοι οι πολίτες βλέποντας την τραγική κατάσταση της Μόριας για το πώς τελικά “αξιοποιήθηκαν” 1,6 δισ ευρώ που δόθηκαν από την ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό.

Επιπλέον, η τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, η πλήρης απουσία στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, οι ελλιπείς τους υποδομές, αλλά και ο συνωστισμός χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, προκαλούν ευθέως το αίσθημα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης των Ελλήνων πολιτών. Η πρωτοφανής ανεπάρκεια της κυβέρνησης γίνεται ακόμη πιο προκλητική, όταν αφορά ζητήματα ύψιστης κοινωνικής ευαισθησίας, όπως εκείνο των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), τα ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα είναι 2.242, με μόλις 1.091 αντίστοιχες θέσεις να είναι διαθέσιμες σε δομές φιλοξενίας.
 
Γίνεται πια φανερό ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εκθέτει τη χώρα διεθνώς. Για τους λόγους αυτούς 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν σήμερα επίκαιρη επερώτηση προς 7 υπουργούς, ζητώντας απαντήσεις για τα εξής, συγκεκριμένα, ζητήματα:

- Είναι σε γνώση της κυβέρνησης η αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico, πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διενεργεί από το 2017 έλεγχο για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονταν για το φαγητό των προσφύγων; Και εάν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος και ποιο είναι το ακριβές πεδίο της έρευνας;

- Για ποιο λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που να επιβλέπει την ορθή και διαφανή αξιοποίηση των χρημάτων που λαμβάνουν οι Μ.Κ.Ο από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

- Πόσα χρήματα έχει καταφέρει να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση από τα κοινοτικά κονδύλια και πόσα από αυτά  έχουν εκταμιευθεί;

- Με ποιον τρόπο έχουν διατεθεί τα συγκεκριμένα κονδύλια;

- Πόσες και ποιες συμβάσεις και κατόπιν ποιας διαγωνιστικής διαδικασίας έχει συνάψει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού;»

 

Διαβάστε αναλυτικά την επερώτηση των 30 βουλευτών εδώ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 22/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα