Στη Βουλή φέρνει η ΔΗΣΥ τις μισθολογικές απώλειες στα σώματα ασφαλείας

Στη Βουλή φέρνει η ΔΗΣΥ τις μισθολογικές απώλειες στα σώματα ασφαλείας

Ερώτηση σχετικά με τις μισθολογικές απώλειες στα σώματα ασφαλείας κατέθεσαν προς τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο,  η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ιωάννης Κουτσούκος.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι 2018 είναι για τα σώματα ασφαλείας έτος τριπλής μισθολογικής επιβάρυνσης και ρωτούν κατά πόσο θα ληφθούν μέτρα περιορισμού των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων για τους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Σκουρλέτη

Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο

Θέμα: «Μισθολογικές απώλειες στα σώματα ασφαλείας»

«Το 2018 είναι, δυστυχώς, για τα σώματα ασφαλείας έτος τριπλής μισθολογικής επιβάρυνσης. 

Οι περικοπές προκύπτουν: 

Πρώτον, λόγω της εφαρμογής του νέου ειδικού μισθολογίου (ν. 4472/2017)

Δεύτερον, λόγω της διεύρυνσης της βάσης υπολογισμού των παρακρατούμενων εισφορών (άρθρο 3 ν. 4488/2017)

Τρίτον, λόγω της αναδρομικής επιβολής των ανωτέρω μισθολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων από 1.1.2017.
Το πλήγμα θα είναι βαρύτερο για τους παλαιούς ασφαλισμένους (καταταγέντες πριν την 1.1.1993), που έχουν περισσότερα έτη υπηρεσίας.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. οι μειώσεις μπορούν να φθάσουν τα 225 € το μήνα , ενώ η συνολική απώλεια αποδοχών μπορεί να αγγίξει τα 2.760€ μόνο για το τρέχον έτος.

Είναι φανερό ότι η πολλαπλή οικονομική επιβάρυνση χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών που έχουν καταταγεί πριν την 1-1-1993 οδηγεί αναπρόδραστα στην βίαιη ανατροπή του οικονομικού τους προγραμματισμού και την βαθμιαία οικονομική τους εξόντωση.

Αρνητικά θα επηρεαστούν και οι συνταξιούχοι καθώς οι συντάξεις συναρτώνται άμεσα με το νέο μισθολόγιο. Τούτο απάδει στο κύρος και την προσφορά των σωμάτων ασφαλείας και προσβάλλει βάναυσα την συνταγματική αρχή της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης.

Εξάλλου, πέραν των ως άνω επιβαρύνσεων, το νέο μισθολόγιο διευρύνει τις ανισότητες εντός των σωμάτων ασφαλείας καθώς η ψαλίδα μεταξύ των αμοιβών των ανώτερων στελεχών και των χαμηλόβαθμων, που καθημερινά μάχονται με κίνδυνο της ζωής τους μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.

Επειδή είναι απολύτως αναγκαίο να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από την εφαρμογή των νέων μέτρων και να διατηρηθεί το επίπεδο αποδοχών όλων όσοι προσφέρουν στα σώματα ασφαλείας, κατά τρόπο συνάδει με το λειτούργημά τους, ερωτάσθε:

1. Προτίθεσθε να λάβετε μέτρα περιορισμού των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων για τους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας (παλαιούς ασφαλισμένους) από την σωρευτική και αναδρομική εφαρμογή των μισθολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων των ν. 4472/2017 & 4488/2017;

2. Προτίθεστε να εξετάσετε την εισαγωγή μόνιμων μέτρων άμεσης εφαρμογής για τον περιορισμό της εισοδηματικής απώλειας των θιγομένων, όπως ο περιορισμός της βάσης υπολογισμού των παρακρατούμενων εισφορών (για κύρια και επικουρική σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη) μόνο στο βασικό μισθό;

3. Προτίθεστε να εξετάσετε τη λήψη μέτρων μεταβατικού χαρακτήρα προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες της αναδρομικής επιβολής των επιβαρύνσεων, όπως η επιμήκυνση του χρόνου καταβολής των αναδρομικών ή το πάγωμα των συντάξιμων αποδοχών και των κρατήσεων επί τριετία, στο ύψος που προέκυπταν την 31/12/2016;»

Οι ερωτώντες βουλευτές

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Ιωάννης Κουτσούκος