Σταθερά αρνητικές οι δημοσκοπήσεις για τον κ.Τσίπρα, καθοριστικές οι επόμενες μέρες 

Σταθερά αρνητικές οι δημοσκοπήσεις για τον κ.Τσίπρα, καθοριστικές οι επόμενες μέρες 

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μόνο καλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα μηνύματα που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου από τα αποτελέσματα των μυστικών και μη, ερευνών κοινής γνώμης σε σχέση με την πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός παλεύει να βρει βηματισμό και αφήγημα για την κυβέρνηση του, με τον κλοιό από τις αποκαλύψεις γύρω από τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη να στενεύει ολοένα και περισσότερο, η εικόνα που διαμορφώνεται λιγότερο από δύο μήνες πριν από την ευρωκάλπη της 26ης Μαΐου δεν είναι θετική για το κυβερνών κόμμα, κάνοντας τα σύννεφα να πυκνώνουν πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται την περίοδο αυτή και δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας , έχουν στην πλειοψηφία τους ένα κοινό στοιχείο: Η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει παγιωμένη κοντά σε διψήφιο ποσοστό, με την αξιωματική αντιπολίτευση να μην απείλειται και να ετοιμάζεται να καταγράψει μία ευρεία νίκη στις ευρωπαικές εκλογές.

Παράλληλα στις ίδιες έρευνες , το ΚΙΝΑΛ καταγράφει σαφείς τάσεις συσπείρωσης μετά την οξεία επίθεση που δέχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ,  με τα ποσοστά του στην πρόθεση ψήφου να παρουσιάζουν ανοδική πορεία. Το ίδιο παρατηρείται και σε πολιτικούς σχηματισμούς αριστερά του κυβερνώντος κόμματος, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων που το  στήριξαν στις τελευταίες εκλογές του 2015, δε δείχνουν σημάδια επιστροφής προς το κόμμα του κ.Τσίπρα. 

Ο καμβάς λοιπόν που διαμορφώνεται αυτή την στιγμή για το ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει πολλά περιθώρια κινήσεων για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε περίπτωση που δεν επιλέξει να κάνει εθνικές εκλογές την ίδια μέρα ή νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές, θα έχει αντιμετωπίσει μία εξαιρετική δύσκολη επόμενη μέρα. 

Μεγάλο αγκάθι για τον κ.Τσίπρα  στο δρόμο προς τις ευρωπαϊκές εκλογές είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων. Η ίδια εικόνα καταγράφεται σε αντίστοιχες δημοσκοπήσεις και για τις εθνικές εκλογές, όπου οι ψηφοφόροι αυτοί δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι δεν προτίθενται να εμπιστευτούν για τρίτη φορά τον κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από αναλύσεις δημοσκοπήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να έχει φτάσει στο ταβάνι της συσπείρωσής του, καθώς το ? των ψηφοφόρων του τον έχουν εγκαταλείψει, ενώ και οι εναπομείναντες που δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τον ξαναψηφίσουν. Επιπλέον το κυβερνών κόμμα δε διαθέτει δεξαμενές ψηφοφόρων από άλλα κόμματα.

Στο πλαίσιο αυτό πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να μην απορρίπτει  απολύτως το ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών ταυτόχρονα ή ακόμα και μία με δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, παρά τα όσα λέει δημοσίως.

Το κλίμα για τον κ.Τσίπρα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο και από τις  συνεχείς αποκαλύψεις για το ρόλο του Μανώλη Πετσίτη, οι οποίες λαμβάνουν μορφή χιονοστοιβάδας. «Σε τέτοιες υποθέσεις, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος  για το τί μπορεί να φέρει η επόμενη μέρα» αναφέρει στο liberal.gr έμπειρος κοινοβουλευτικός , σχολιάζοντας το ζήτημα που έχει προκύψει με τον κ.Πετσίτη,  

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες δεκαπέντε μέρες θα  είναι καθοριστικές για τις κινήσεις του πρωθυπουργού, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά,  παρά την επιθυμία του κ.Τσίπρα για εξάντληση της τετραετίας. Η συνέχεια επί της οθόνης....