Στα ύψη ο δικομματισμός, οι «μικροί» κρίνουν την αυτοδυναμία

Στα ύψη ο δικομματισμός, οι «μικροί» κρίνουν την αυτοδυναμία

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Απομένουν δύο Κυριακές μέχρι την 7η Ιουλίου, όταν και θα ανοίξουν οι εθνικές κάλπες και η στρατηγική των κομμάτων αρχίζει πλέον αργά αλλά σταθερά να αποκρυσταλλώνεται με σαφήνεια. Παρότι ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το εκλογικό αποτέλεσμα για τον απλούστερο λόγο ότι εκλογές δεν έχουν ακόμα γίνει, μπορούμε όμως να αντιληφθούμε ποιοί είναι οι βασικοί στόχοι των δύο κομμάτων εξουσίας, δύο στροφές πριν από το τέλος.

- Για την ΝΔ, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές των πολιτών και η καλλιέργεια κλίματος εγρήγορσης απέναντι στην λογική του εφησυχασμού. Μεγαλύτερος εχθρός για το γαλάζιο στρατόπεδο είναι η εμπέδωση στην συνείδηση των ψηφοφόρων ότι η ΝΔ έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές, εκλογές όμως οι οποίες θα διεξαχθούν σε δεκαπέντε μέρες. Αυτό το γνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιαυτό και σε κάθε δημόσια παρέμβαση του επιμένει στο ότι η “κάλπη είναι ακόμα άδεια και πως θα γεμίσει με ψηφοδέλτια στις 7 Ιουλίου”, όπως συνηθίζει να λέει. Στόχος αναμφίβολα για την ΝΔ είναι η επίτευξη της αυτοδυναμίας γιαυτό και ο κ.Μητσοτάκης ζητάει “ισχυρή εντολή, για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του”.

- Για τον ΣΥΡΙΖΑ νούμερο ένα επιδίωξη αποτελεί η αύξηση της συσπείρωσης του ώστε να μπορέσει να συγκρατήσει δυνάμεις και να παίξει το ρόλο του ενός από τους δύο πόλους του πολιτικού σκηνικού, την επόμενη μέρα των εκλογών. Παράλληλα δεν είναι μυστικό ότι η στρατηγική του έχει ως βασική παράμετρο, την αποτροπή της γαλάζιας αυτοδυναμίας, καθώς σε αντίθεση περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μπροστά του έναν καθαρό διάδρομο τετραετούς κυβερνητικής θητείας.

Την ίδια ώρα τα κομματικά επιτελεία, πέρα από τις όποιες δημοσκοπήσεις δημοσιοποιούνται, ενημερώνονται συνεχώς και από τις λεγόμενες κυλιόμενες έρευνες, οι οποίες πάντως την περίοδο αυτή δεν δείχνουν να διαφέρουν από όσες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν όλες οι μετρήσεις , με τις όποιες ασφαλώς αποκλίσεις, δίνουν την ίδια εικόνα:

- Στην πρώτη θέση και μάλιστα με "καθαρή" διαφορά έρχεται η ΝΔ, την οποία φαίνεται να προτιμούν και ψηφοφόροι που στήριξαν στην ευρωκάλπη τόσο το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι, όσο και την ΧΑ και το κόμμα Βελόπουλου. Με τον τρόπο αυτό η ΝΔ “αισθάνεται” ήδη τον αέρα του νικητή, στοιχείο που της δίνει το δικαίωμα να ονειρεύεται ότι μπορεί να κερδίσει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

- Στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να διατηρήσει το ποσοστό των ευρωεκλογών και δείχνει σημάδια αύξησης της συσπείρωσης του, κάτι που του επιτρέπει να θεωρεί ότι μπορεί να ενισχύσει το εκλογικό του ποσοστό. Αυτό ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό, θα εξαρτηθεί από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα “όμορα” σε αυτό κόμματα, όπως το ΚΙΝΑΛ και κυρίως το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, καθώς αυτές εμφανίζονται ως οι μόνες δεξαμενές επιπλέον ψήφων για τον κ. Τσίπρα. Προς το παρόν πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει σαφείς τάσεις ενίσχυσης ως προς το ποσοστό των ευρωεκλογών.

- Ως προς την αυτοδυναμία της ΝΔ, αυτή ξεκάθαρα θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κομμάτων που θα καταφέρουν να κατακτήσει το 3% και να μπουν τελικά στη Βουλή. Αυτή την στιγμή τρία από αυτά (ΧΑ, Βελόπουλος, Βαρουφάκης) βρίσκονται κοντά στο όριο εισόδου, κάτι που ουσιαστικά καθιστά τα λεγόμενα μικρά κόμματα ρυθμιστές των εξελίξεων.