Στ. Θεοδωράκης: Θα διεκδικήσω την αρχηγία ενός νέου κεντρώου πολιτικού φορέα

Στ. Θεοδωράκης: Θα διεκδικήσω την αρχηγία ενός νέου κεντρώου πολιτικού φορέα

Στην εκπομπή του STAR «Στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου φιλοξενήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζοφερό σκηνικό που προκαλούν τα 15.435 νέα λουκέτα και η μείωση 13% στα βασικά είδη διατροφής. Για τον διάλογο στο Κέντρο, δήλωσε ότι: «Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί σε αυτόν τον διάλογο».

Και μπορεί, όπως είπε για την χρεωκοπία να ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά «για την δραματική επιδείνωση της κατάστασης από τον Γενάρη του ''15 ευθύνεται μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ».

Αναλυτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε:

Για την κυβερνητική πολιτική:
Για πρώτη φορά από την κρίση παρατηρείται μια μεγάλη μείωση αγορών ειδών διατροφής 13% στο πρώτο 5μηνο της χρονιάς. Αυτό το στοιχείο μαρτυρά ότι ο κόσμος κόβει από το φαγητό του. Σε συνδυασμό με τις 15.435 επιχειρήσεις, που έχουν κλείσει από την αρχή του χρόνου, δημιουργείται ένα πολύ ζοφερό κλίμα και η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης. Τα μισά λεωφορεία δεν κυκλοφορούν. Δεν έχουν ανταλλακτικά, ενώ αύξησαν το εισιτήριο από 1,20€ σε 1,40€. Αυτά δυσκολεύουν τη ζωή των φοιτητών, τη ζωή των εργαζομένων.

Πανηγυρίζουν ότι έκοψαν το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν γάζες. Οι αναμονές για ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες έχουν πάει στους έξι μήνες.

Για την πρόσφατη κόντρα του με τον κ. Τσίπρα στην Βουλή:
Το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου δυστυχώς δεν έχει διαλευκανθεί. Η Βουλή τον αθώωσε το 2005 και βρέθηκε μια εισαγγελέας το 2011 και τον έπιασε για μαύρο χρήμα. Μιλάμε για εκατομμύρια των εκατομμυρίων μίζες. Ο Τσοχατζόπουλος δεν ήταν μόνος του, και δεν ήταν ο μόνος. Οι κατά καιρούς συνεργάτες του από όλη εκείνη την περίοδο βρήκαν στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό θα πρέπει να το απαντήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές που δεν αμφισβητώ την προσωπική τους εντιμότητα αλλά που θα πρέπει να απαντήσουν γιατί έδωσαν στέγη «στα ορφανά του Άκη». Είναι κάτι που το λένε όλοι οι δημοσιογράφοι και τόλμησα να το πω και στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όταν μιλούσε για τη διαπλοκή, ρωτήθηκε: «Πείτε μας επιτέλους τα ονοματεπώνυμα της διαπλοκής» απάντησε ότι «ένας πολιτικός δεν είναι Χρυσός Οδηγός για να δίνει ονόματα»».

Για το new deal που έχει ανάγκη η χώρα:
Πριν από 20 μέρες μαζευτήκαμε τα στελέχη του Ποταμιού και είπαμε ότι η χώρα χρειάζεται ένα new deal, χρειάζεται μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις δε μπορούν να έρθουν από ένα κόμμα, από έναν σωτήρα. Στο κέντρο κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να βρούμε αυτά που μας ενώνουν, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Πλησιάζοντας σε μια προεκλογική περίοδο να μιλήσουμε καθαρά όλα τα κόμματα -και δεν εξαιρώ κανένα- για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Καθαρά λόγια χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς να κρυβόμαστε. Οι παλαιοί υπουργοί έχουν θέση στο εγχείρημα του κέντρου αλλά δε μπορεί το εγχείρημα να έχει κατά πλειοψηφία πρώην υπουργούς.

Για τη χρεοκοπία της χώρας ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις και πολιτικοί. Ευθύνονται άνθρωποι από το ΠΑΣΟΚ, από τη Νέα Δημοκρατία, μια σειρά από λάθη. Αλλά για την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης από τον Γενάρη του ''15 ευθύνεται μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.

Ποια είναι η διαφορά της Ελλάδας από τις άλλες χώρες που φύγαν από τα μνημόνια; Ότι για εμάς τα μνημόνια ήταν αφορμές για να κάνουμε εμφύλιο πόλεμο, ενώ στις άλλες χώρες τα μνημόνια ήταν αφορμές για να συνεργαστούν. Θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες την επόμενη μέρα των εκλογών. Η χώρα έχει ανάγκη μεγάλες συμμαχίες και είμαστε υποχρεωμένοι μ΄αυτούς τους πολιτικούς που υπάρχουν να συνομιλούμε για να δούμε πού μπορούμε να βρούμε λύση στα προβλήματα της χώρας.

Για τις συνεργασίες με τα άλλα κόμματα:
Είμαι αρχηγός ενός καινούριου Κινήματος, που ήρθε να πολεμήσει τα κακά του συστήματος. Δεν έχω σκοπό να κρατηθώ στην πολιτική μέσα από έναν άλλο κομματικό μηχανισμό, επί παραδείγματι τη Νέα Δημοκρατία. Δε με αφορά. Μετεκλογικά θα πρέπει να δούμε τις λύσεις. Δε θα αφήσουμε ακυβέρνητη τη χώρα. Θα πρέπει να αναζητήσουμε τις μεγάλες συμμαχίες.
Δε βλέπω πολλά σημεία επαφής με τον κ. Τσίπρα και την πολιτική του. Υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση που έχει δημιουργηθεί για τα συνεχή λάθη που κάνει εις βάρος των πολλών, εις βάρος της κοινωνίας. Μεγεθύνεται η απόσταση καθημερινά γιατί αυτά που κάνει στο δημόσιο με τον κρατισμό απομακρύνουν τη χώρα από την Ευρώπη.

Ο Κώστας Σημίτης είναι ένα κεφάλαιο για τη χώρα. Είναι ένας άνθρωπος που τον ακούει η Ευρώπη. Έχει ένα απόλυτο θετικό στίγμα στην πολιτική ζωή. Την δεύτερη τετραετία του υπήρχαν πράγματα που ξέφυγαν από τον ορίζοντά του και δεν τα αντιμετώπισε, μιλώ για τη διαφθορά, στις μεγάλες επιλογές όμως ήταν ένας μεταρρυθμιστής πολιτικός. Επιβάλλεται να ακούμε την άποψή του αλλά δε νομίζω ότι ένας πρωθυπουργός 8 ετών θέλει να αναλάβει μεταβατικός αρχηγός σε ένα κόμμα.

Για τις off shore:
Οι πολιτικοί δεν πρέπει να έχουν offshore και δεν πρέπει να έχουν και τις κύριες καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Κανείς από τους 10 βουλευτές του Ποταμιού δεν έχει σχέση ούτε με offshore ούτε με λίστες, ούτε με λεφτά στο εξωτερικό και μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα και μέσα στη Βουλή. Δώσαμε μάχη, ώστε η κυβέρνηση να πάρει πίσω τη διάταξη και καταθέσαμε μια τροπολογία που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να μην αθωωθούν στο μέλλον οι πολιτικοί, που θα αποκαλυφθεί ότι έχουν offshore. Κι αυτός είναι ο λόγος που ψηφίσαμε την τελευταία τροπολογία. Δεν κατάλαβα γιατί αποχώρησε η ΝΔ, δεν κατάλαβα γιατί δεν ήταν παρούσα η κυρία Γεννηματά. Έπρεπε όλοι να δώσουν τη μάχη στη Βουλή.

Για τις «αποχωρήσεις» από το Ποτάμι:
Τα 12 στελέχη που εμφανίστηκαν ότι αποχώρησαν τώρα από το Ποτάμι για να πάνε στην ΝΔ, είχαν αποχωρήσει από τον Φεβρουάριο, όπως αποκαλύπτουν αρκετά site. Κάποιοι απ΄ αυτούς ήταν διαγραμμένοι και κάποιοι άλλοι είχαν αποχωρήσει. Πόσες φορές θα γίνει πρωτοσέλιδο κάποιος που αποχωρεί; Αυτά είναι επικοινωνιακά τρικ κάποιων στην Συγγρού για να καλύψουν προφανώς τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από την απουσία τους στην συζήτηση στην Βουλή για τις off shore. Είχαν φύγει το Φλεβάρη και τους θυμηθήκαμε το Μάιο, ελπίζω να μη τους ξαναθυμηθούμε το Σεπτέμβριο.

Για τη νέα διαπλοκή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ:
Αποκαλύψαμε και ζητήσαμε από τον κ. Τσίπρα να δώσει απαντήσεις γιατί στο ευρύτερο γραφείο του Πρωθυπουργού, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και στο υπουργείο Αμύνης έχουν προσληφθεί εκδότες περιθωριακών εφημερίδων και διαχειριστές περιθωριακών site. Είναι δυνατόν να καταγγέλλεις τη διαπλοκή των προηγούμενων υπουργών και να υπάρχουν διαχειριστές και εκδότες εφημερίδων οι οποίοι αμείβονται από το Γραφείο του Πρωθυπουργού;

Για το «όχι» του Ποταμιού σε εκλογές εδώ και τώρα:
Αυτή τη στιγμή η οικονομία πρέπει να πάρει αέρα. Χρειαζόμαστε τα λεφτά των εταίρων μας. Δε μπορούμε να τα διακινδυνεύσουμε. Αυτό που προέχει είναι με την πίεσή μας - με την πίεση και των άλλων δημοκρατικών, ευρωπαϊκών κομμάτων- η κυβέρνηση να κλείσει τις μεγάλες εκκρεμότητες και να πάρει τις σωστότερες δυνατές αποφάσεις. Να μην κωλυσιεργούν οι αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι υπάρχουν ώριμες προτάσεις δισεκατομμυρίων για επενδύσεις. Γιατί δεν προχωρούν; Γιατί ο νόμος για την ανάπτυξη δεν είναι η απόλυτη προτεραιότητα; Γιατί δεν πέρασε τον Οκτώβριο, ώστε να ξεμπλοκαριστούν αυτές οι συγκεκριμένες επενδύσεις, που ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λέει ότι υπάρχουν;

Για τη σχέση του Ποταμιού με τη ΝΔ:
Η Νέα Δημοκρατία είναι συντηρητικό κόμμα. Η ΝΔ έχει ευθύνες για την κατάσταση της χώρας. Δεν έχουμε πολλά σημεία επαφής με τη ΝΔ. Μας χωρίζουν πολλά. Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα. Θα δούμε αν θα επιμείνει. Άλλα όλα αποδεικνύονται στην πράξη. Και η ΝΔ δε μπορεί να γίνει κόμμα μεταρρυθμιστικό εκ μεταγραφής. Πρέπει η ίδια να γίνει κόμμα μεταρρυθμιστικό και αυτό θα είναι καλό για τη χώρα.

Για τις δημοσκοπήσεις:
Οι δημοσκοπήσεις προφανώς δεν είναι ευχάριστες, αλλά όσοι με ξέρουν έστω και λίγο, αντιλαμβάνονται ότι δε θα αλλάξω τη συμπεριφορά μου επειδή υπάρχουν αυτές οι δημοσκοπήσεις. Επειδή, υπήρξα πολλά χρόνια στη δημοσιογραφία, ξέρω ποια είναι τα τρικ για να πάρεις ποσοστά. Εάν το Ποτάμι, είχε μια λαϊκίστικη συμπεριφορά θα είχε επιβραβευθεί, τον Σεπτέμβρη. Δεν το θέλαμε, εμείς έχουμε επιλέξει αυτό το δύσκολο δρόμο της αλήθειας. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι.

Για τις τηλεοπτικές άδειες:
Η κυβέρνηση πριμοδοτεί τις offshore. Σε λίγες μέρες ξεκινά η διαδικασία για την αδειοδότηση καναλιών. Ξέρετε πως η κυβέρνηση επιτρέπει σε μια υπό σύσταση offshore εταιρία, οποιασδήποτε χώρας, να διεκδικήσει άδεια στην Ελλάδα; Αυτό είναι κόντρα και στους Ευρωπαϊκούς νόμους. Στην Ευρώπη, οι περισσότερες νομοθεσίες επιβάλλουν να ξέρεις την πλειοψηφία του σχήματος που κατέχει μια τηλεόραση. Να ξέρεις το 51%, να ξέρεις ποιον έχεις απέναντί σου. Και εδώ, επιτρέπουν σε υπό σύσταση εταιρίες, με υπεύθυνες δηλώσεις, να διεκδικήσουν άδεια, ακόμα και από τις χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικά με την Ευρώπη. Είναι απαράδεκτο να κάνουμε μια μάχη εναντίον της διαπλοκής, της διαφθοράς, και να αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή σε κάτι τέτοιο.

Για τις σχέσεις του με τον κ. Τσίπρα:
«Σκληρός» με τον κύριο Τσίπρα δεν είμαι τώρα. Είμαι από την αρχή και κυρίως από την ημέρα που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα. Η Ελλάδα, με αυτό το δημοψήφισμα, πήγε χρόνια πίσω. Και δε μιλώ μόνο για αυτά που έχασε από τα capital control αλλά για αυτά που έχασε από την ασφυξία που δημιουργήθηκε για δυο μήνες. Η ψύχραιμη τοποθέτηση σήμερα είναι ότι δεν έπρεπε να νομιμοποιήσουμε αυτό το δημοψήφισμα, δεν έπρεπε να μετέχουμε σε αυτό.

Για τον διάλογο στο κέντρο:
Ο διάλογος στο κέντρο μπορεί να αποδώσει, αλλά υπό ποιον όρο; Να μπει νέος κόσμος, να μπουν νέοι πολιτικοί, νέοι άνθρωποι. Έστω και συμβολικά θα ήταν ενδιαφέρον στην πρώτη γραμμή των εκδηλώσεων που κάνουμε να μην είναι οι πολιτικοί αρχηγοί, να είναι τα νέα πρόσωπα, κι εμείς να είμαστε λίγο πιο πίσω. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται. Θα πρέπει να τους δώσουμε χώρο.

Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί σε αυτόν τον διάλογο. Και το διεμήνυσα και στον Γιώργο Παπανδρέου. Δε μπορεί να πει κάποιος ότι αποκλείω κάποιον επειδή «με έχει στεναχωρήσει στο παρελθόν ή επειδή είχαμε μαλώσει στο κόμμα μας». Θα είμαι υποψήφιος για την αρχηγία ενός νέου κεντρώου πολιτικού φορέα εάν αυτός προκύψει. Αλλά με ποιους όρους όμως; Δε μιλάμε για την Δημοκρατική Συμπαράταξη plus, δεν μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ- Ποτάμι. Δεν είναι σκοπός να ενώσουμε τα δύο κόμματα, σημασία έχει αυτή η υπόθεση να συγκινήσει νέο κόσμο. Μιλάμε για ένα νέο μεταρρυθμιστικό Κίνημα. Να αποφασίσουμε λοιπόν για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και μετά να πάμε σε μια εκλογή από τη βάση και η βάση θα κρίνει ποιος είναι αρχηγός.

Για τον εκλογικό νόμο:
Έχουμε κάνει μια πλήρη πρόταση για τον εκλογικό νόμο. Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να ψηφίσουμε την πρόταση της κυβέρνησης, γιατί κάποια πράγματα πρέπει να αλλάζουν. Εάν ο νόμος σπάει τις μεγάλες περιφέρειες, αν καταργεί το bonus των 50 εδρών, και δίνει μια δυνατότητα εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος, είναι πολύ πιθανό να τον ψηφίσουμε. Δεν είμαστε αρνητικοί στις συζήτηση για την ψήφο στα 17. Αλλά, νομίζω πως αυτό χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως αποσπασματικό μέτρο, για να δελεάσει τα νέα παιδιά. Ελπίζω ότι ο κ.Τσίπρας να δώσει χρόνο στη Βουλή να συζητήσει. Και ο ίδιος να σκεφτεί τη χώρα και όχι τους ισχυρισμούς της τελευταίας στιγμής».

Για το δημόσιο και τις μεταρρυθμίσεις:
Βρέθηκαν 2.500 υπάλληλοι με πλαστά πτυχία και λέει η κυβέρνηση "τους αθωώνω". Εμείς λέμε "τους διώχνω". Αυτό θα ήταν μια πράξη ευθύνη απέναντι στον άνεργο που έχει το σωστό πτυχίο και δε διορίστηκε επειδή κάποιος έφτιαξε ένα πλαστό πτυχίο και είχε κάποιον πολιτικό που του έλεγε "προχώρα εσύ και θα σε καλύψουμε". Όπως υπάρχουν και δεκάδες υπηρεσίες του Δημοσίου οι οποίες δεν αποδίδουν και θα πρέπει να περιοριστούν. Θα πρέπει να γλυτώσουμε λεφτά και από τα ενοίκια των υπουργείων. Υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε τις σπατάλες αλλά δεν το κάνουμε.

Για τις νέες εργασιακές ρυθμίσεις:
Δε θεωρούμε ότι η χώρα αυτή τη στιγμή έχει περιθώριο να μειώσει και άλλο δια νόμου τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Οι μισθοί έπεσαν πολύ η χώρα δεν έγινε ανταγωνιστική. Πρέπει όμως να δούμε από την αρχή όλο το συνδικαλιστικό πλαίσιο. Θα πρέπει να αποσυνδέσουμε τους συνδικαλιστές, από το κράτος και από το κόμμα. Για τις απολύσεις λέμε ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση, για το ποσοστό των απολύσεων που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση. Όχι στις ομαδικές απολύσεις.

Για τη λάσπη του κ. Καμμένου:
Δεν έχω καμία σχέση με τον κ. Παπαντωνίου και είναι γνωστό. Προφανώς του έχω πάρει συνέντευξη, όπως έχουν πάρει όλοι οι δημοσιογράφοι. Κάτι που διέκρινε τη συμπεριφορά μου ως δημοσιογράφο είναι ότι δε μπήκα στα σαλόνια της πολιτικής, δεν είχα φίλους πολιτικούς. Δεν υπάρχουν φωτογραφίες μου με πολιτικούς σε προσωπικές στιγμές. Η φωτογραφία με τον κ. Σημίτη είναι από συνέντευξη στο εξοχικό του, στους Αγίους Θεοδώρους. Μια φωτογραφία μου με πολιτικό να πίνουμε καφέ ή κρασί εκτός τηλεοπτικού στούντιο δεν υπάρχει. Δεν έχω υπάρξει ούτε σε γραφείο τύπου κανενός πολιτικού, ούτε σε κάποια γενική γραμματεία.

Για τις σχέσεις μας με τους γείτονες μας:
Γιατί η χώρα περνάει άσχημα με τους Αλβανούς, με τους Σκοπιανούς, πότε-πότε και με τους Βούλγαρους και σίγουρα με τους Τούρκους; Γιατί έχει αποδυναμωθεί στην Ευρώπη. Όταν χάνεις πόντους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τότε σε θεωρούν αδύναμο και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να βρουν άλλους συμμάχους. Εδώ είναι πολύ μεγάλη ευθύνη του κ. Τσίπρα: ότι αποδυνάμωσε την χώρα. Με τους Τούρκους πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί υπάρχει το πρόβλημα με τη μετανάστευση και θα πρέπει η συμφωνία που έχει γίνει με την πίεση της Γερμανίας να τηρηθεί.

Για τα νησιά:
Τα νησιά στα σύνορα προσπαθούν να αναστηθούν. Ήδη υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα: η μέση πτώση του τουρισμού Σάμο, Λέσβο, Κω είναι 40%. Ένας στους δύο τουρίστες που ήρθε πέρυσι, δε θα έρθει φέτος. Κάποιοι πανηγυρίζουν για τους τουρίστες αλλά στα νησιά των συνόρων το πρόβλημα είναι τεράστιο. Πρέπει η κυβέρνηση να βρει τρόπο να αποζημιώσει τους νησιώτες -στα νησιά της πρώτης υποδοχής- για το εθνικό βάρος που τράβηξαν.