Στ. Θεοδωράκης: Tα fake news μπορούν να αντιμετωπιστούν με κανόνες και εκπαίδευση

Στ. Θεοδωράκης: Tα fake news μπορούν να αντιμετωπιστούν με κανόνες και εκπαίδευση

«Τα fake news μπορούν να τα αντιμετωπίσουν οι δημοσιογράφοι αρκεί να αποφασίσουν ότι δεν θα υπακούν σε κομματικές εντολές, κυβερνητικές εντολές, σε εντολές φορέων» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, στο πλαίσιο ημερίδας-workshop για τα Fake News που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου.

Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη έχει ως εξής:

Τα fake news μπορούν να τα αντιμετωπίσουν οι δημοσιογράφοι αρκεί να αποφασίσουν ότι δεν θα υπακούν σε κομματικές εντολές, κυβερνητικές εντολές, σε εντολές φορέων. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αφαιρέσουμε άχρηστη γνώση από τα δημοτικά σχολεία για να προσθέσουμε πληροφόρηση γι'αυτό που συμβαίνει στα παιδιά μας, γι'αυτό που ζουν στο ίντερνετ, γι'αυτό που ζουν στα κινητά τηλέφωνα. Να ενημερωθούν από τώρα γιατί αύριο θα είναι αργά.

Δεν μπορεί να μην υπάρχει κανένας κανόνας στα διαδικτυακά μέσα

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε την εφαρμογή των κανόνων που ισχύουν σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και στα διαδικτυακά μέσα και την αυξημένη ευθύνη των δημοσιογράφων ώστε να «ελεγχθούν» οι ψεύτικες ειδήσεις, μιλώντας σε ημερίδα-workshop για τα Fake News που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας. Ακόμα πρότεινε την ενίσχυση της εκπαίδευσης σε σχέση με τα ηλεκτρονικά μέσα στα δημοτικά σχολεία.

Μιλώντας για τους κανόνες, αναφέρθηκε στην ΕΕ και στο παράδειγμα της Γαλλίας. «Ο Μακρόν έχει πάρει κάτι ενδιαφέρουσες αποφάσεις το τελευταίο διάστημα και πιστεύω οτι η ΕΕ, ως θεσμός πια, πρέπει να αποφασίσει να αντιπαρατεθεί με τους πολυεθνικούς κολοσσούς που κατέχουν τα κοινωνικά δίκτυα» τόνισε και διευκρίνισε πως μιλάει για κανόνες, με στόχο την αξιολόγηση, την ιεράρχηση και τελικά την ανάλυση και σύνδεση των γεγονότων με την πραγματικότητα των πολιτών.

Υπογράμμισε, μάλιστα, την αντίθεσή του με την απορρύθμιση, με το ότι ο καθένας μπορεί να απαντάει στην ψευδή είδηση, χωρίς να μπορεί να παρέμβει η πολιτεία ή να παρέμβει ένας μεγάλος θεσμός όπως η ΕΕ. Σημείωσε δε, πως οι αποφάσεις πρέπει να είναι αυστηρές, ακόμη κι αν θα πρέπει να καθυστερήσουμε την τεχνολογική επέκταση στα κοινωνικά δίκτυα. Οι κανόνες προηγούνται, πρέπει να τεθούν και τα κοινωνικά δίκτυα δεν μπορούν να είναι ανεξέλεγκτα σε αυτή την ανοδική φάση που έχουν στην επιρροή της κοινής γνώμης» κατέληξε σχετικά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ειδική βαρύτητα έδωσε στην εκπαίδευση των παιδιών του Δημοτικού σε σχέση με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, προτείνοντας «να αφαιρέσουμε άχρηστη γνώση από τα δημοτικά σχολεία για να προσθέσουμε πληροφόρηση γι'αυτό που συμβαίνει στα παιδιά μας, γι'αυτό που ζουν στο ίντερνετ, γι'αυτό που ζουν στα κινητά τηλέφωνα. Να ενημερωθούν από τώρα γιατί αύριο θα είναι αργά».

Τέλος, όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «τα fake news μπορούν να τα αντιμετωπίσουν οι δημοσιογράφοι αρκεί να αποφασίσουν ότι δεν θα υπακούν σε κομματικές εντολές, κυβερνητικές εντολές, σε εντολές φορέων».