Στ. Θεδωράκης: Αν επιμείνει ο Κυριάκος, η Ν.Δ. θα βγει κερδισμένη

Στ. Θεδωράκης: Αν επιμείνει ο Κυριάκος, η Ν.Δ. θα βγει κερδισμένη

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκρουσθεί με πλευρές του λαϊκισμού. Αν συνεχίσει - αν επιμείνει -η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα βγει κερδισμένη». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στο 10ο Συνέδριο της Ν.Δ. το πρωί του Σαββάτου, συμπληρώνοντας απευθυνόμενος στο νέο πρόεδρο της γαλάζιας παράταξης: «Κύριε Μητσοτάκη, ελπίζω να τα καταφέρετε να αλλάξετε τη Νέα Δημοκρατία. Θα είναι ένα καλό δείγμα των προθέσεων σας και των δυνατοτήτων σας. Η χώρα χρειάζεται μια σύγχρονη φιλελεύθερη παράταξη».

Ο πρόεδρος του Ποταμιού επισήμανε ότι «η λύση δεν είναι άλλη από το ρεαλισμό, τις δίκαιες αποφάσεις, τις  προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές παντού» και συνέχισε:

«Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση, θα χρειαστεί μεγάλες συμμαχίες -όχι απαραίτητα κυβερνητικές συμμαχίες – αλλά κυρίως κοινωνικές συμμαχίες, με στόχο μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, στην παιδεία, τη δικαιοσύνη, το Σύνταγμα».

Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι «έχουμε ανάγκη από τη μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων, την εξάλειψη του κομματικού κράτους! Όχι μόνο στη διοίκηση αλλά και στα πανεπιστήμια και στον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα γιατί το μεγάλο λάθος των κομμάτων εξουσίας εδώ και 40 χρόνια ήταν ότι θεώρησαν το κράτος και τον δημόσιο χώρο λάφυρό τους».

Αναφερόμενος στη σημερινή κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Ποταμιού επισήμανε ότι «θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί απέτυχε. Μια αποτυχία που έγινε σε χρόνο ρεκόρ και θα αφήσει μεγάλα σημάδια στην χώρα, όπως κι αν καταλήξει. Γιατί απέτυχαν όμως; Δεν ήταν μόνο οι αριστερές ιδεοληψίες. Δεν ήταν μόνο η ανικανότητα των προσώπων».

Στους λόγους αποτυχίας ο Στ. Θεοδωράκης κατονόμασε παράγοντες όπως «παλαιοκομματισμός, κρατισμός, παραγοντισμός και κυρίως λαϊκισμός. Αριστερός λαϊκισμός διανθισμένος με λίγο ακροδεξιό λαϊκισμό. Αυτό είναι το τέρας που κατατρώει τη χώρα. Ο λαϊκισμός, δεξιός, κεντρώος, αριστερός, όπως και αν ονομαστεί».

Στα... πέντε άλφα του Κυριάκου Μητσοτάκη (Ανάπτυξη – Αξιοκρατία –Αλληλεγγύη – Αριστεία – Αξιοπιστία) ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «θα συμπληρώσω ότι πρέπει να συγκρουσθείτε με τα τρία Άλφα του παλιού συστήματος: Ανομία, αναξιοκρατία, αναποτελεσματικότητα! Τα τρία Α που κυριαρχούν και σήμερα» επισήμανε...

Ο πρόεδρος του Ποταμιού στηλίτευσε παθογένειες όπως ανομία, συντεχνίες, αναξιοκρατία, αναποτελεσματικότητα, παράγοντες που γέννησαν τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση και έσπρωξαν τη χώρα στα δεσμά των μνημονίων.

Παράλληλα, με έμφαση επισήμανε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε όμως τον διχασμό της κοινωνίας, ακόμη κι αν πρόσκαιρα αυτός συμφέρει κάποιο κόμμα εξουσίας βραχυπρόθεσμα. Πάνω στο διχασμό δεν χτίζεις. Και αυτή είναι ίσως η διαφορά μας με την Πορτογαλία - την Ιρλανδία – και την Κύπρο χώρες που γνώρισαν μεγάλη κρίση –σαν και εμάς. Πέρα από στιγμιαίες υπερβολές η κρίση σε αυτές τις χώρες ήταν αφορμή για εθνική συνεννόηση».

Αντιθέτως, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, εδώ η κρίση ήταν αφορμή για μικρούς εμφυλίους και αυτό δεν ήταν μόνο ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, κυριάρχησε σε μια πλατεία που πολλοί άλλοι γέμισαν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έκλεισε την ομιλία του εξάροντας το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να έχουν τα κόμματα για το καλό της χώρας και προς αυτή την κατεύθυνση ευχήθηκε να κινηθεί και η Ν.Δ. υπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Απ. Σκουμπούρης