Στ. Πέτσας: Θετικά τα στοιχεία από την άρση των μέτρων

Στ. Πέτσας: Θετικά τα στοιχεία από την άρση των μέτρων

«Τις τελευταίες ημέρες έγιναν σημαντικά βήματα στο δρόμο για τη νέα κανονικότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Το Σάββατο άνοιξαν οι οργανωμένες παραλίες και από την Κυριακή επαναλειτουργούν οι εκκλησίες μας με την παρουσία πιστών. Η γενική εικόνα και στις δύο περιπτώσεις είναι θετική», επισήμανε και πρόσθεσε ότι σήμερα έγινε ένα ακόμη βήμα για την επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνέχισαν να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και οι κατά περίπτωση αρμόδιοι φρόντισαν για την εφαρμογή των προβλεπόμενων κανόνων. Σήμερα δύο εβδομάδες μετά το πρώτο βήμα άρσης του lockdown, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά, χωρίς όμως να επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες. Όλα τα βασικά στοιχεία από τα θετικά κρούσματα μέχρι δυστυχώς τα θύματα, έχουν ως μέσοι όροι παραμείνει σταθερά».

«Όπως προβλέπεται από το αρχικό σχέδιο επιτρέπονται πλέον οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη και την Εύβοια. Η μετακίνηση προς τα νησιά θα επιτραπεί από τις 25 Μαΐου εφόσον διατηρηθεί η καλή επιδημιολογική εικόνα. Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις εξωτερικού η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε πέντε οδηγίες που προβλέπουν παρατάσεις στην αναστολή πτήσεων μεταφοράς επιβατών. Παράλληλα, παρατείνεται και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη-Ευρωπαίων πολιτών», διευκρίνισε.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επιστροφή στις τάξεις από σήμερα των μαθητών της Α΄ και Β΄ Λυκείου καθώς και των Γυμνασίων «με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας» και έκανε αναφορά στα ειδικά μέτρα που έχουν ληφθεί. 

Μιλώντας για τον τουρισμό ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι «φέτος ο τουρισμός ξεκινά από το μηδέν. Ό,τι κερδίσουμε, θα είναι επιτυχία. Ό,τι μπορέσουμε να πάρουμε, θα είναι ένα μεγάλο κομμάτι από μια μικρή πίτα» και επισήμανε πως «το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό». 

Προσέθεσε επίσης ότι «το ίδιο διάστημα οι νοσηλείες σε ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες. Παράλληλα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ. Η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά κατά 33% μεσοσταθμικά το Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν ήταν σε εφαρμογή τα πλέον περιοριστικά μέτρα».

Επισημαίνοντας πως η παραμονή στην κατοικία μειώθηκε κατά 26%, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η μετάβαση σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα με αύξηση 51%. Ακολούθησε η μετάβαση σε πάρκα και χώρους αναψυχής με αύξηση 47% ενώ η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς αυξήθηκε μεν πανελλαδικά αλλά συγκρατημένα, κατά 21%».

Αναφερόμενος στα μέτρα ενίσχυσης της εστίασης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι με τροπολογία που κατατίθεται σήμερα στην Βουλή δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να αυξηθούν τα τραπεζοκαθίσματα αλλά και να προχωρήσουν στην μείωση των δημοτικών τελών κατά 50%. «Πάνω από 532.000 εργαζόμενοι επανέρχονται στις εργασίες τους που επαναλειτουργούν», συμπλήρωσε και έκανε λόγο για το 65% των επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή εργασίας.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε επίσης πως παρότι ένα σημαντικό κομμάτι της τηλεργασίας παρέμεινε, το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων ενίσχυσε τη μετάβαση σε χώρους εργασίας κατά 21%, ενώ ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών για το τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου έχει εμφανίσει αύξηση 8% σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά το σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού υπογράμμισε ότι θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. «Δεδομένης της σημασίας του τουρισμού και της εστίασης για την οικονομία της χώρας, ιδίως κατά το β’ εξάμηνο της χρονιάς, το σχέδιό μας θα καλύπτει όλο το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα».

Τέλος, μεταξύ άλλων επισήμανε πως είναι αδύνατο να εκτιμήσει κανείς πόση θα είναι η ύφεση φέτος και η ανάκαμψη του χρόνου. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ποσοστά», είπε και τόνισε: «Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παρέμβαση που θα θίγει μισθούς και συντάξεις όπως στο παρελθόν».

Επίσης υπενθύμισε ότι λήγει αύριο η προθεσμία αιτήσεων για επιστρεπτέα προκαταβολή.