Στ. Πέτσας: Στις τουρκικές προκλήσεις απαντάμε με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση

Στ. Πέτσας: Στις τουρκικές προκλήσεις απαντάμε με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση

Η ελληνική κυβέρνηση απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει ένα «όπλο» στα χέρια της που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή και αυτό είναι το «βέτο».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο οποίος μίλησε στον Ant1, στην παρούσα φάση η χώρα μας είναι ικανοποιημένη από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ ερωτηθείς σχετικά σημείωσε πως σαφώς θα πρέπει να υπάρξει εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία από τα ευρωπαϊκά κράτη και το θέμα αυτό τέθηκε από τον Πρωθυπουργό, στη Σύνοδο Κορυφής.

«Εμείς απέναντι στις προκλήσεις απαντάμε με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση. Ψύχραιμη, γιατί δεν παρασυρόμαστε. Αυτοπεποίθηση, γιατί έχουμε καταφέρει, με διπλωματικές ενέργειες, να βάλει έναν κορσέ – ο οποίος φαίνεται πολύ στενός στην τουρκική πλευρά – όσον αφορά το αντικείμενο των συζητήσεων. Είναι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για την επίλυση της μίας και μοναδικής διαφοράς, της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Αυτός ο κορσές είναι πραγματικά στενός για την Τουρκία και κοιτάζει με σπασμωδικές επιθετικές ενέργειες να ξεφύγει από αυτόν. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Αλλά θα προασπίζουμε πάντα την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό είναι το πλαίσιο. Κάνουμε ό,τι πρέπει», σημείωσε.

Για το τι θα κάνουμε ανάλογα με το αν το Οruc reis, φτάσει στα 12 ή στα 6 ναυτικά μίλια, απάντησε λακωνικά, «θα κάνουμε ότι χρειαστεί».

Στο θέμα του κορονοϊού, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι είναι δεδομένη η χαλάρωση και ο εφησυχασμός στις νεότερες ηλικίες, γεγονός που αποτυπώνεται στην αύξηση των κρουσμάτων. Σε ότι αφορά τα rapid test, τόνισε αφενός ότι γίνονται στενευμένα και η πρόθεση είναι από τα περίπου 20.000 που διενεργούνται σε ημερήσια βάση να φτάσουμε τις 25-26 χιλιάδες και αφετέρου διαβεβαίωσε πως υπάρχει σχετική επάρκεια και μάλιστα αυτή τη στιγμή «τρέχουν» νέες παραγγελίες. Συμπλήρωσε δε πως η αξιοπιστία των τεστ αυτών που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση, αγγίζει το 100%.

Ο κ. Πέτσας, υπογράμμισε ότι παρά την ανησυχία που υπάρχει, η Ελλάδα τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από αυτά που βλέπουμε στις περισσότερες χώρες και τόνισε ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα αν τηρούνται τα υφιστάμενα.

Σε ότι αφορά τη Δίκη της Χρυσής Αυγής, είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τόσο το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε αποτραπεί η δυνατότητα των καταδικασθέντων να κατέβουν στις επόμενες εκλογές, όσο και αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα σε ότι αφορά τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά όλα αυτά θα τα δούμε μετά την ανακοίνωση των ποινών.

Τέλος, αναφερόμενος στην αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας, είπε ότι οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες, αλλά σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές δεν θα ισχύσουν για τους ήδη υπηρετούντες, αλλά και για τις αμέσως επόμενες ΕΣΟ, καθώς θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος, πιθανότατα έξι μηνών.