Στ. Πέτσας: Σε μία πορεία ο μόνος που θα γιορτάσει είναι ο κορονοϊός

Στ. Πέτσας: Σε μία πορεία ο μόνος που θα γιορτάσει είναι ο κορονοϊός

Κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες 10 ημέρες για την εξέλιξη της πανδημίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σε σημερινή ενημέρωσή του, σημειώνοντας, όσον αφορά το Πολυτεχνείο πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καλεί τους πολίτες για απήθεια στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και ότι σε μία πορεία «ο μόνος που θα γιορτάσει είναι ο κορονοϊός».

«Στις δύσκολες αυτές ώρες είναι αυτονόητο πως πρέπει να τιμήσουμε την αυριανή επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου με έναν διαφορετικό τρόπο. Όπως διαφορετικά γιορτάσαμε το Πάσχα και όπως διαφορετικά – χωρίς παρελάσεις – τιμήσαμε την 25η Μαρτίου και της 28η Οκτωβρίου. (…)» ανέφερε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε ότι συγκεντρώσεις και πορείες την ώρα που ισχύει γενικό λοκντάουν δεν επιτρέπονται. «Η ΕΛΑΣ θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό της σχέδιο και δεν θα επιτραπούν πορείες», συμπλήρωσε.

«Θα έδιναν το λάθος μήνυμα και θα προκαλούσαν ρήγμα στην ομοψυχία που είναι απαραίτητη για να τηρηθούν τα μέτρα ώστε να βγούμε από το λοκντάουν όπως έχει προγραμματιστεί. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καλεί τους πολίτες για απήθεια στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. (…) Σε μία πορεία ο μόνος που θα γιορτάσει είναι ο κορονοϊός», υπογράμμισε και κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα και τις κοινωνικές ομάδες να αναλάβουν τις ευθύνες του. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς για το τι απαντάει η κυβέρνηση στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τόνισε: «Είναι συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών και εισαγγελέων. Δεν έχει κανένα λόγο για να δίνει γνωμοδοτήσεις» είπε ο κ. Πέτσας λέγοντας ότι ξεφεύγει από τη νομιμότητα κάτι τέτοιο και στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε τις παρεμβάσεις των κ.κ. Βενιζέλος, Μανιτάκης, Μποτόπουλος κ.α. λέγοντας ότι πολλοί συνταγματολόγοι κρίνουν ως συνταγματική την απαγόρευση.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «είναι συνταγματική η απαγόρευση». «Τα θέματα αυτά κρίνονται από το φυσικό δικαστή. Είναι Αδιανόητο να κρίνει κανείς πριν από το φυσικό δικαστή. Η διάταξη που προβλέπει την απαγόρευση έχει ψηφιστεί από τη βουλή και κανένα κόμμα όταν ψηφίστηκε ο μόνος δεν έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας».

Αναφερόμενος στις επόμενες ημέρες ως προς τη μάχη κατά του κορονοϊού, τόνισε ότι αν και είμαστε κοντά στο εμβόλιο, δε πρέπει «να χαλαρώσουμε για να μην κυλίσουμε πίσω», υπενθυμίζοντας πως η χώρα μας εξασφάλισε 25 εκατ. δόσεις και προχωρά στο σχεδιασμό εντάσσοντας στις πρώτες φάσεις το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες.

Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση κινείται σε δύο επίπεδα για να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας που είναι πολύ πιο σφοδρό: Το πρώτο επίπεδο αφορά την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου αυτή τη στιγμή λειτουργούν 1.150 κρεβάτια ΜΕΘ, εκ των οποίων τα μισά περίπου  για περιστατικά COVID-19.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι έχουν γίνει περισσότερες από 7.000 προσλήψεις και έκτακτη αξιοποίηση ιατρικού προσωπικού, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει αύξηση των κλινών ΜΕΘ COVID-19.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά τον άμεσο περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού μέσα στην κοινότητα, με τον κ. Πέτσα να τονίζει ότι οι επόμενες ημέρες είναι οι πιο κρίσιμες ως προς αυτό τον στόχο.

«Αύριο στις 14:00 στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις επιστημονικές εξελίξεις ανάπτυξης των εμβολίων COVID19 και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας όπως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα προμηθευτεί μέσω κοινού μηχανισμού τα εμβόλια. Θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί το σχέδιο του εμβολιασμού του πληθυσμού», συμπλήρωσε.

Ως προς την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων τόνισε ότι η απόφαση δεν βασίστηκε στο επιδημιολογικό φορτίο των σχολικών μονάδων το οποίο εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό. «Το πρόβλημα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί δεν είναι η μετάδοση στο σχολικό περιβάλλον αλλά η έντονη κινητικότητα που προκαλείται από γονείς, γιαγιάδες και παππούδες που πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο», πρόσθεσε και επισήμανε πως σε αυτή τη διαπίστωση βασίστηκε και η εισήγηση της επιτροπής των επιδημιολόγων. «Αιτία της απόφασης είναι η κινητικότητα μέρους του πληθυσμού και στόχος ο περιορισμός της», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.