Στ. Πέτσας: Ο ιός δεν έφυγε - Τρεις οι εστίες της ανησυχίας

Στ. Πέτσας: Ο ιός δεν έφυγε - Τρεις οι εστίες της ανησυχίας

Μήνυμα να μην υπάρξει χαλάρωση ως προς την αντιμετώπιση του κορονοϊού για να μην έρθουν τα χειρότερα απέστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας πως «παρά την κόπωση της κοινωνίας μετά από τόσους μήνες μάχης δεν πρέπει να αφήσουμε τον εαυτό μας να χαλαρώσει, γιατί αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση δρομολόγησε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων είχαμε κάνει δύο βασικές επισημάνσεις στη μάχη μας κατά του κορονοϊού:

1. Ότι ο ιός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τον εφησυχασμό. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι δεν πρέπει παρά την κόπωση της κοινωνίας μετά από τόσους μήνες μάχης να αφήσουμε τον εαυτό μας να χαλαρώσει γιατί αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε.

2. Ότι το σχέδιο που δρομολογήσαμε για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα μετριέται θα αξιολογείται και θα αναπροσαρμόζεται διαρκώς με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Εδώ και μερικές εβδομάδες ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση χτυπάμε διαρκώς την καμπάνα του κινδύνου. Όχι μόνο με δηλώσεις αλλά και με διαδοχικές αποφάσεις που αφορούν στην ένταση των ελέγχων και την επιβολή πρόσθετων μέτρων. Ιδίως μάλιστα τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους με εξαίρεση τα καταστήματα εστίασης αλλά και τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να μετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις».

Σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα, υπάρχουν τρεις εστίες ανησυχίας ως προς τις αφίξεις από χώρες της Βαλκανικής. Όπως ανέφερε, κάποιοι πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Γίνονται συναθροίσεις όρθιων σε μπαρ, γάμους, βαφτίσεις.

«Κάποιοι αδυνατούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους, τις οικογένειες τους την κοινωνία», είπε.

 «Η πρώτη αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.

Η δεύτερη εστία ανησυχίας, αφορά τις συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και στη διασκέδαση. Και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε. 

Η τρίτη πηγή ανησυχίας, εντοπίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς» ανέφερε.

«Και για τις τρεις αυτές πηγές ανησυχίας παίρνουμε μέτρα» υπογράμμισε και εξήγησε:

«Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, από χθες Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά. Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό.

Ανακοινώνεται ότι η απαγόρευση διέλευσης, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται από αύριο το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα.

Αναφορικά με τις συναθροίσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σε χώρους διασκέδασης, θεσπίστηκε όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών, με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων. Και προειδοποιούμε, ιδίως τους επαγγελματίες που διαθέτουν τέτοιους χώρους εκδηλώσεων, να μην καταστρατηγούν το μέτρο αυτό, με διάφορα τεχνάσματα.

Παράλληλα, εντείνεται ο έλεγχος για τη συμμόρφωση στο μέτρο της απαγόρευσης των ορθίων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα που ισχύει μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου».

Συγκλονισμένοι από την καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την πολύνεκρη καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό», τόνισε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του, τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τη βούληση της κυβέρνησης να συνδράμει τις αρχές του Λιβάνου στο τιτάνιο έργο της έρευνας και διάσωσης τραυματιών».

Επεσήμανε ακριβέστερα ότι «ύστερα από σχετικές συνεννοήσεις κλιμάκιο της ΕΜΑΚ βρίσκεται ήδη στη Βηρυτό για το σκοπό αυτό. Η Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις αρχές του Λιβάνου όσο και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για παροχή περαιτέρω βοήθειας και υποστήριξης εφόσον χρειαστεί».

Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητική

Περνώντας στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες σε συζήτηση στο πλαίσιο του "2020 Aspen Security Forum". Κατά τη συζήτηση που είχε με τον καθηγητή του Harvard και εκτελεστικό διευθυντή του "The Aspen Strategy Group", Νίκολας Μπερνς, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας και τη συμπεριφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητική και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα. Αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει το ένα εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι υπήρξε "πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε - εάν δεν μπορούμε - να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας"».

Η ενημέρωση εδώ: