Στ. Πέτσας: Ικανοποίηση της κυβέρνησης από το κείμενο της Συνόδου Κορυφής

Στ. Πέτσας: Ικανοποίηση της κυβέρνησης από το κείμενο της Συνόδου Κορυφής

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη στήριξη που έλαβε η Ελλάδα στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως είναι η πρώτη φορά, που υπήρξε τόσο άμεση και τόσο απερίφραστη απομόνωση της Τουρκίας από όλες τις χώρες και όχι μόνον της Ευρώπης.

«Έχουμε τις ανακοινώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, που δείχνουν ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι μόνο μια σθεναρή και ψύχραιμα αποφασιστική στάση μπορεί να οδηγήσει τελικά στη βελτίωση των σχέσεων που θέλουμε», είπε, μιλώντας στο Θέμα 104,6.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε κατά τη διάρκεια του δείπνου τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας και τα βασικά θέματα που ζητούσε η κυβέρνηση να περάσουν στα συμπεράσματα.

«Τρία βασικά στοιχεία που ζητούσαμε να περάσουν στα Συμπεράσματα, πέρασαν. Είναι η καταδίκη της Τουρκίας, η αναγνώριση ότι αυτή η άκυρη ''συμφωνία'' μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας  δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και φυσικά
η στήριξη στην Κύπρο και την Ελλάδα», επεσήμανε, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει, κατ' αρχάς, μια κοινή γραμμή της Ευρώπης.

«Όχι μόνο στα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλα θέματα, όπως το μεταναστευτικό-προσφυγικό και η σχέση που θέλει να έχει η Ευρώπη με την Τουρκία. Η οποία όντως είναι μια σημαντική χώρα για τα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής, αλλά η συμπεριφορά της πρέπει να είναι συμβατή με το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου για να μπορούν οι σχέσεις αυτές να γίνουν ακόμη καλύτερες», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.