Στ. Πέτσας: Αν τηρήσουμε τα μέτρα, δεν θα φτάσουμε στα τοπικά lockdown

Στ. Πέτσας: Αν τηρήσουμε τα μέτρα, δεν θα φτάσουμε στα τοπικά lockdown

«Δεν είμαστε ακόμη στο σημείο για να εφαρμοστεί τοπικό lockdown», σχολίασε ο Στ. Πέτσας για την Αττική, τονίζοντας πως αν οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, «δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο». Τόνισε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση αν χρειαστεί αυτό θα γίνει και ότι για πρώτη φορά υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας.

Μιλώντας στον Θέμα 104.6,, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «οι ειδικοί σκέφτονται πολλά εναλλακτικά μέτρα που μας προτείνουν. Από την αρχή δεν έχουμε αποκλείσει τοπικό lockdown για να φέρουμε προς τα κάτω την καμπύλη της υγείας», είπε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε: «Τοπικά lockdown έχουν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα, έχουμε εμπειρία. Δεν είμαστε εκεί, μακάρι να μη φτάσουμε εκεί, είναι στο χέρι μας. Για να μη φτάσουμε, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρήσουμε τα μέτρα».

«Υπάρχει ανησυχία καθώς για πρώτη φορά υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας ενώ παρά τα μέτρα παραμένει ισχυρή η παρουσία του ιού», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι «τα μισά από τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού είναι στην Αττική και τα μισά από αυτά είναι στο κέντρο με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων με μεταναστευτικό και προσφυγικό προφίλ. Με μηνύματα στις γλώσσες τους και με περισσότερους ελέγχους προσπαθύμε να περιορίσουμε το πρόβλημα».

Κομβικό το ευρωπαϊκό συμβούλιο

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ο κ. Πέτσας είπε ότι «οι κυρώσεις θα υιοθετηθούν από το ευρωπαϊκό συμβούλιο. Το θέμα είναι το πότε θα εφαρμοστούν» τονίζοντας ότι «είναι ένα πολύ κομβικό ευρωπαϊκό συμβούλιο. Πρέπει να σταλεί μήνυμα πυγμής και όχι αδυναμίας. Ή θα υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση ή θα υπάρξουν κυρώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα «είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία αναδιπλώθηκε όταν είδε ότι η ΕΕ ήταν αποφασιστική. Όταν η Ευρώπη έχει αξιόπιστη απειλή και μπορεί να την βάλει στο τραπέζι έχει αποτελέσματα».

Ερωτηθείς για τις διερευνητικές επαφές είπε ότι «το βασικό ζητούμενο είναι αν θα συναινέσει η Τουρκία για διερευνητικές επαφές. Το θέμα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Δεν υπάρχει περιθώριο για να μπουν άλλα ζητήματα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε, επίσης, ότι «περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης (σ.σ. ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ) για να δούμε αν θα προκύψει κάτι πριν από το ευρωπαικο συμβούλιο. Ήμασταν κοντά να ανακοινωθούν οι διερευνητικές επαφές και τις προηγούμενες ημέρες αλλά πρέπει να είναι έτοιμες και οι δύο πλευρές. Εμείς ήμασταν έτοιμοι και είχαμε ανακοινώσει την δίκη μας αντιπροσωπεία».

«Κρίνουμε ότι "ναι" υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση και το αποτέλεσμα του ευρωπαϊκού συμβουλίου πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτό θα συνεχιστεί» κατέληξε ο κ. Πέτσας.