Στ. Πέτσας: Αναχρονισμός τα τεκμήρια διαβίωσης - Θα αποσυρθούν σταδιακά

Στ. Πέτσας: Αναχρονισμός τα τεκμήρια διαβίωσης - Θα αποσυρθούν σταδιακά

Τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία χαρακτήρισε ως αναχρονιστικό τρόπο εντοπισμού εισοδημάτων, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει στους εταίρους το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, έχοντας ως «όπλο» την μεταρρυθμιστική της ατζέντα.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει πως το θέμα της ενίσχυσης των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι στον πυρήνα του προγράμματός της.

«Μέσα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υπάρχουν τέτοιου είδους διατάξεις που ενισχύουν και τις δύο αυτές έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μέσα, επίσης, στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υπάρχει και η σταδιακή κατάργηση των αντικειμενικών τεκμηρίων. Από την πρώτη στιγμή -αυτό το είχα πει κι εγώ- μιλάμε για σταδιακή κατάργηση. Δεν μιλούσε ποτέ κανείς για το 2020. Το 2019 και το 2020 είναι έτη στα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ηλεκτρονική τιμολόγηση, που παρουσίασαν ο κ. Σταϊκούρας, ο κ. Βεσυρόπουλος και ο κ. Πιτσιλής πριν από λίγες ημέρες. Πρώτα, λοιπόν, αποδίδουν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, τα ηλεκτρονικά βιβλία, η ηλεκτρονική τιμολόγηση και όλο το πλέγμα των κινήτρων για χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών και μετά αποσύρονται σταδιακά τα τεκμήρια, τα οποία είναι ένας αναχρονιστικός τρόπος εντοπισμού εισοδημάτων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα ο κ. Πέτσας τόνισε ότι πρόκειται για ζήτημα στο οποίο αρμόδιο είναι το Υπουργείο Οικονομικών και υπενθύμισε ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί και ότι συζητείται συνεχώς.  Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για θέμα, το οποίο θα συζητηθεί και στις διμερείς και διεθνείς επαφές που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλο το επόμενο διάστημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει την αξιοπιστία των εταίρων και αυτό γίνεται μόνο προωθώντας το μεταρρυθμιστικό τη σχέδιο. «Κάτι το οποίο το έχουμε κάνει από την πρώτη στιγμή -απόδειξη τα τρία νομοσχέδια που ήδη έχουν ψηφιστεί- και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε όλη τη διάρκεια του 2019. Φαίνεται ότι η οικονομία ανταποκρίνεται θετικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναταράξεις στη διεθνή οικονομία. Εμείς θα κεφαλαιοποιήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών», κατέληξε ο κ. Πέτσας.  

«Η εγκατάλειψη προκάλεσε τον αποκλεισμό της Σαμοθράκης»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Σαμοθράκης, επισημαίνοντας ότι εάν δεν είχαν εγκαταλειφθεί οι λιμενικές υποδομές του νησιού και είχε αντιμετωπισθεί τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα των επιχωματώσεων θα επέτρεπε σε μεγαλύτερα πλοία να προσεγγίσουν το λιμάνι.

Ο κ. Πέτσας εξέφρασε συγκεκριμένα την απορία γιατί δεν είχε αντιμετωπισθεί τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα των επιχωματώσεων από φερτά υλικά στο λιμάνι της Καμαριώτισσας, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτελέσουν τα δρομολόγια προς τη Σαμοθράκη, μεγαλύτερα πλοία, αφού δεν θα μπορούσαν να δέσουν στο λιμάνι.

Παράλληλα τόνισε ότι η αφαίρεση αυτών των υλικών κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ και γι' αυτό φταίει η τοπική αυτοδιοίκηση και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.

Επίσης, εξήγησε ότι η κατάσταση στο λιμάνι της Σαμοθράκης προέκυψε και εξαιτίας των βλαβών που παρουσίασαν τα πλοία της εταιρείας «ΣΑΟΣ» που πραγματοποιούσε τα δρομολόγια αλλά και λόγω του καιρού, καθώς είχε εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου. Μάλιστα είπε ότι η εταιρεία ενημέρωσε το υπουργείο Ναυτιλίας για το πρόβλημα, ενώ η κυβέρνηση μίσθωσε δυο πλοία, το «Άναξ» για να μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης και το «Άνδρος Τζετ» για να μεταφέρει επιβάτες. 

Ο κ.Πέτσας σημείωσε ότι όλα τα ζητήματα τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει ο αποκλεισμός, αλλά και για να αποκατασταθούν τα ζητήματα στις λιμενικές υποδομές θα συζητηθούν για να δρομολογηθούν λύσεις στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που θα γίνει το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου.