Στ. Πέτσας: Έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο με την Τουρκία

Στ. Πέτσας: Έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο με την Τουρκία

«Δεν φοβόμαστε. Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ μιλώντας για τις τουρκικές προκλήσεις στα σύνορα.

Τόνισε, δε, ότι είναι πολύ σημαντική η υποστήριξη από ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά αναδεικνύει παντού ότι δεν υπάρχει έννομη ενέργεια από πλευρά της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στην δήλωση του State Department πριν από δύο ημέρες την χαρακτήρισε «πολύ θετική» και σημείωσε πως «είναι μία σαφής καταδίκη της Τουρκίας και πλήρης αναγνώριση των ελληνικών θέσεων.

«Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και το αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα. Έχουμε πολύ σαφές πλεονέκτημα. Η δική μας προετοιμασία και τα σωστά μηνύματα που στέλνουμε παντού θα συμβάλλουν ώστε να μην έχουμε περαιτέρω ζητήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε μια σχέση καλής γειτονίας, η οποία μπορεί να σφυρηλατείται από δύο. Δεν μπορεί μόνο από έναν», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με την οικονομική ύφεση μετά την κρίση του κορονοϊού ο Στέλιος Πέτσας εκτίμησε ότι η χώρα θα καταφέρει να ανακάμψει με γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα σημείωσε ότι τα 32 δισ. και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, προορίζονται για να μεταμορφωθεί η Ελλάδα και να υπάρξει ανάκαμψη.

Επιπρόσθετα είπε ότι ήδη με το πακέτο της κυρίας Λαγκάρντ με το QE. φτάνει περίπου 24-25 δισ. ευρώ και υπάρχουν άλλα περίπου 10 δισ. ευρώ, λόγω του waiver.

Για τις τράπεζες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είχαν καεί, επενδύοντας είτε στο Ελληνικό Δημόσιο -και είχαν το αποτέλεσμα του «κουρέματος» των ομολόγων- είτε σε προσδοκίες που διαψεύστηκαν, «λόγω της πολιτικής αλλαγής του 2015».

Δεν πρέπει να ζητούν συνεχώς εμπράγματες ή άλλες εξασφαλίσεις. Όταν η τράπεζα έχει μπροστά της ένα σχέδιο, το οποίο μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που προσδοκά και ο επιχειρηματίας, ο οποίος βάζει τα λεφτά του, τότε είναι η ώρα να το χρηματοδοτήσει και όχι να ψάχνει συνεχώς εξασφαλίσεις. Το διάστημα που οι τράπεζες έψαχναν συνεχώς για εξασφαλίσεις, έχει περάσει και η ρευστότητα που μπορούν να αντλήσουν είναι πάρα πολύ μεγάλη»α, ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών και πως θα μπορέσουν να ανταποκριθούν ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι θα ανακοινωθούν διευκολύνσεις στο επόμενο διάστημα. «Έχουν δοθεί ήδη παρατάσεις για φορολογικές υποχρεώσεις» όπως είπε και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διευκολύνει τον κόσμο και μετά την κρίση του κορονοϊού με δόσεις. 

Τέλος σε ότι αφορά τη διαφημιστική καμπάνια για τον τουρισμό και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπάρχει κατασκευή ψεύτικης είδησης.

«Ένα fake news καραμπινάτο, το οποίο διακινήθηκε και δυστυχώς υιοθετήθηκε και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι το spot για τον ελληνικό τουρισμό κόστισε δήθεν 32 εκατ. ευρώ. Ε, δεν κόστισε τίποτα! Πώς να το κάνουμε; Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΕΟΤ φυσικά και έχει έναν προϋπολογισμό, αλλά ο προϋπολογισμός αυτός δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη συγκεκριμένη καμπάνια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Την καμπάνια αυτή την τρέχει η Marketing Greece, η οποία δεν είναι μια διαφημιστική εταιρεία. Είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπική, στην οποία συμμετέχουν οι βασικοί φορείς του τουρισμού μας, ο ΣΕΠΕ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Και η εταιρεία αυτή ανέλαβε την καμπάνια δωρεάν και έδωσε τα πνευματικά δικαιώματα στον ΕΟΤ. Άρα, δεν χρειάζεται να διαφωνούμε για απλά πράγματα, ούτε να κατασκευάζει κανείς fake news», κατέληξε ο κ. Πέτσας.