Στ. Κοντονής: Η μεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα στην αγροτική φυλακή είναι θετική για τον ίδιο

Στ. Κοντονής: Η μεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα στην αγροτική φυλακή είναι θετική για τον ίδιο

Σε συνέντευξη του στο  «Κόκκινο» ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επιβεβαιώνει ότι η μεταγωγή στις αγροτικές φυλακές  είναι θετική εξέλιξη για τον Δημήτρη Κουφοντίνα υπεραμυνόμενος της εξέλιξης που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και καταγγελίες για ευνοϊκή μεταχείριση προς το πρόσωπο του αρχιεκτελεστή της 17Ν. 

«Θεωρώ ότι είναι θετικό για τους κρατούμενος και ιδίως για όσους έχουν εκτίσει ένα μεγάλο μέρος της ποινής τους να πηγαίνουν σε αγροτικές φυλακές γιατί η απασχόληση είναι προς όφελος των κρατουμένων» τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ενώ υποστήριξε πως και άλλοι ισοβίτες βρίσκονται σε αγροτικές φυλακές «εδώ και δεκαετίες»

«Είναι αδιανόητο να συνευρίσκονται υπόδικοι και κατάδικοι σε έναν χώρο φυλακής για σοβαρά αδικήματα και επίσης είναι απαράδεκτο να έχουμε μεταγωγές υποδίκων από επαρχιακά καταστήματα κράτησης που έχουν τις δίκες τους στην Αθήνα. Όλο αυτό συνεπάγεται ταλαιπωρία, έξοδα αλλά και απασχόληση προσωπικού» ανέφερε για να δικαιολογήσει την απόφαση της αλλαγής της χρήσης των φυλακών Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα υπενθύμισε, ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε εξαγγείλει από τον Μάιο -κάτι που υλοποιείται- ότι οι φυλακές Κορυδαλλού πρέπει να καταστούν φυλακές υποδίκων, γιατί είναι αδιανόητο να βρίσκονται υπόδικοι και κατάδικοι για σοβαρά αδικήματα σε έναν χώρο φυλακής.

Ως προς το ζήτημα της μεταγωγής πάντως υποστήριξε ότι  η Επιτροπή Μεταγωγών είναι το όργανο που παίρνει τις σχετικές αποφάσεις, «αποκλειστικά και κυρίαρχα», και αναρωτήθηκε πώς «είναι δυνατόν να ακούμε αιτιάσεις για αποφάσεις της Επιτροπής Μεταγωγών, λες και τις παίρνει η κυβέρνηση; Είναι τρέλα».

Επιπλέον, «όταν ένας κρατούμενος έχει τις προϋποθέσεις να υποβάλει ένα αίτημα και αυτό γίνεται δεκτό από την Επιτροπή Μεταγωγών (όχι την κυβέρνηση) είναι δυνατόν να λέμε ότι το αίτημα για αυτόν τον κρατούμενο δεν θα εξετάζεται; Ότι ο νόμος δεν θα ισχύει; Για οποιονδήποτε που επιλέγουμε εμείς; Τότε, δεν είμαστε κράτος Δικαίου...».

Ο κ. Κοντονής υπεραμύνθηκε και της απόφασης της κυβέρνησης να καταργήσει τις φυλακές τύπου Γ΄ σημειώνοντας ότι  «σήμερα δεν υπάρχουν ούτε "κολαστήρια" Γ΄ Τύπου ούτε "φυλακές πολυτελείας". Έχουμε καταστήματα κράτησης για όλους όσοι εκτίουν εκεί την ποινή που επέβαλαν τα δικαστήρια».

Στη συνέχεια εγκάλεσε την ΝΔ  με αφορμή τη θέση που πήρε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα και έκανε λόγο για  «ακροδεξιό κατήφορο» δηλώνοντας πως «Απαραδέκτως ξεκίνησε αυτή η θύελλα, ο στόχος είναι μικροπολιτικός, όπως πάντοτε. Η πολιτική της ΝΔ έχει πάρει έναν ακροδεξιό κατήφορο, αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση από θέσεις αυτού του τύπου και επιπέδου»

Μάλιστα υποστήριξε  πως «ακούμε επιχειρήματα και αιτιάσεις που είχαν ακουστεί στο παρελθόν εις βάρος του Ανδρέα Παπανδρέου, για σχέσεις με την τρομοκρατία, καθοδήγηση της 17Ν κτλ. Έχουμε ένα ξαναζεσταμένο φαΐ, μία επανάληψη».

Συνεχίζοντας την επίθεση στη Ν.Δ. ανέφερε ότι «έχουν ...ξεφύγει εντελώς οι άνθρωποι και δυστυχώς αυτή την πορεία ακολουθεί, ως δεκανίκι της Δεξιάς και το ΠΑΣΟΚ, το είδαμε και στο “ψευτοSMS” (...) στοιχίζονται πίσω από τον Μητσοτάκη και αυτού του τύπου τη ρητορεία και κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης δυστυχώς».

Και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του υπογράμμισε: «Αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και έβλεπε κυβερνητικές συνεργασίες με τον Σαμαρά και τέτοιον κατήφορο, δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσε (...) εδώ δεν έχουμε μία κεντροαριστερά, όπως θέλει να βαφτίζεται, αλλά μία ιδιότυπη κεντροδεξιά, που πολιτικά είναι απολύτως ταυτισμένη με την ΝΔ και μάλιστα με αυτή την ΝΔ», όπως τόνισε.

 

Τέλος, άδειασε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτση ο οποίος εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα για τα συγχαρητήρια προς την Βούλα Παπαχρήστου σημειώνοντας πως «οι αντιδράσεις με εξέπληξαν δυσάρεστα. Η Αριστερά πάντα με τη δύναμη των ιδεών της και με την εμπιστοσύνη στις ιδέες της δεν χάρισε ποτέ κανένα νέο άνθρωπο στους νεοναζί και στους φασίστες».