Σοβαρό περιθώριο σύγκλισης για την ψήφο των αποδήμων

Σοβαρό περιθώριο σύγκλισης για την ψήφο των αποδήμων

Σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ψήφου των αποδήμων φάνηκε να διαγράφεται μετά το πέρας των διαδοχικών συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Τα θετικά μηνύματα από την πλειοψηφία των πολιτικών αρχηγών με εξαίρεση τον Αλέξη Τσίπρα που ενεφανίσθη αρνητικός αλλά και επικριτικός στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση για την επίλυση ενός ζητήματος, άμεσα συνδεδεμένου με την δυνατότητα να μπορούν να ασκήσουν οι Έλληνες του εξωτερικού το συνταγματικό τους δικαίωμα.

Μάλιστα η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης φέρεται να συμφωνεί στη βασική παράμετρο ενός σχεδίου που δύναται να καταρτιστεί μετά από συζητήσεις που θα γίνουν μεταξύ εκπροσώπων τους και η οποία αφορά στην προσμέτρηση των ψήφων στο σύνολο αυτών της Επικράτειας. Εξαίρεση ο ΣΥΡΙΖΑ που αρνείται να αποδεχθεί μια τέτοια εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης τόνισαν την ανάγκη του προβλήματος που χρονίζει παρά τη σχετική συνταγματική πρόβλεψη και αποτρέπει τους απόδημους να ψηφίσουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια προκειμένου να υλοποιηθεί και η δέσμευση για την δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν στους Ελληνες του Εξωτερικού να ψηφίζουν χωρίς να απαιτείται η εδώ παρουσία τους.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλίας από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να υπάρξει συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων των κομμάτων μέσα σε διάστημα ενός μήνα και εν συνεχεία να κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή. Στόχος η ψήφισή τους με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία 

Στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνεται πάντως πως οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν παραγωγικές και με διάθεση συνεννόησης, ενώ τονίστηκε πως βασική προϋπόθεση της κυβέρνησης για την εξεύρεση κοινού τόπου είναι η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α' και β' κατηγορίας.

Σημειώνεται πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν παραγνωρίζει τις διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν σχετικά με το θέμα, εντούτοις διαπιστώνει πως υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Στις συναντήσεις αυτές ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α' και β' κατηγορίας.

Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη.