Σοβαρή ένταση στην ιταλική κεντροδεξιά - Πιθανή ρήξη της Λέγκα με την Φόρτσα Ιτάλια

Σοβαρή ένταση στην ιταλική κεντροδεξιά - Πιθανή ρήξη της Λέγκα με την Φόρτσα Ιτάλια

Σοβαρή ένταση έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της ιταλικής κεντροδεξιάς, λόγω σαφέστατης ασυμφωνίας σε ότι αφορά την εκλογή των προέδρων της βουλής και της γερουσίας. Οι σχετικές ψηφοφορίες άρχισαν σήμερα το μεσημέρι, και η Φόρτσα Ιτάλια του Sylvio Berlusconi επέμεινε, έως τώρα, στην υποψηφιότητα του πρώην υπουργού του, Paolo Romani, ως νέου προέδρου της γερουσίας.

Πρόκειται για όνομα, όμως, το οποίο δεν έγινε δεκτό από τα Πέντε Αστέρια, λόγω του ότι ο Romani, στο παρελθόν, έχει καταδικασθεί για διαφθορά.

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, κατά την απογευματινή ψηφοφορία στην γερουσία, η Λέγκα του Matteo Salvini (σύμμαχος της Φόρτσα Ιτάλια) δεν ψήφισε τον Paolo Romani, αλλά επέλεξε την Anna Maria Bernini, η οποία ανήκει, επίσης, στο κόμμα του πρώην Καβαλιέρε. Ο Salvini εξήγησε ότι η κίνηση αυτή έγινε «για να απεμπλακεί η όλη κατάσταση».

Ο Berlusconi, όμως, θεώρησε «πολιτική ύβρη» την κίνηση αυτή, και σε ανακοινωθέν που εξέδωσε πριν λίγο αναφέρεται σε «μια εχθρική και ψυχρή κίνηση, η οποία σπάει την ενιαία δομή της κεντροδεξιάς συμμαχίας και αποκαλύπτει το σχέδιο για κυβέρνηση της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια».

Όπως υπογραμμίζουν οι σχολιαστές, κατά την διάρκεια της νύχτας, ενδέχεται να γίνουν αλλεπάλληλες συσκέψεις, από τις οποίες θα προκύψει ή μια νέα συμφωνία της συντηρητικής παράταξης (με έναν νέο υποψήφιο για την γερουσία), ή την οριστική ρήξη στην κεντροδεξιά. Το δεύτερο ενδεχόμενο, έως τώρα, φαίνεται σαφώς πιθανότερο.

Ο Renato Brunetta, από τους στενότερους συνεργάτες του Sylvio Berlusconi, επανέλαβε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι η κίνηση της Λέγκα είναι μια εχθρική κίνηση προς τη Φόρτσα Ιτάλια, και προαναγγέλλει μια κυβερνητική συμμαχία της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια, την οποία δεν θα ανεχθεί το κόμμα του Ιταλού μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργού.

Αύριο, εκτός απροόπτου, θα μπορούσε να εκλεγεί πρόεδρος της βουλής και της γερουσίας, αν και μέχρι αυτή την στιγμή δεν είναι δυνατόν να γίνουν προβλέψεις σχετικά με τις συμμαχίες που μπορεί να διαμορφωθούν στο κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ