8ος χρόνος, ημέρα 2279η
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Σλοβενία: Πρώτο το κοινό ψηφοδέλτιο των SDS - SLS

Σλοβενία: Πρώτο το κοινό ψηφοδέλτιο των SDS - SLS

Τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατάφερε να εξασφαλίσει το κοινό ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) και του Λαϊκού Κόμματος (SLS), καθώς συγκέντρωσε το 26,5% των ψήφων στη Σλοβενία και ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SD) και το κυβερνών κόμμα "Marjan Sarec List" συγκέντρωσαν 18,6% και 15,6%, αντίστοιχα και από δύο έδρες έκαστο. Το κόμμα "Νέα Σλοβενία" συγκέντρωσε ποσοστό 11,1% και κατέλαβε την τελευταία από τις οκτώ έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο αναλυτής Αντραζ Ζόρκο δήλωσε ότι το SDS είναι ο μεγάλος χαμένος των ευρωεκλογών, παρά τη συνολική νίκη, καθώς θα έχει έναν λιγότερο ευρωβουλευτή στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το SD μπορεί να θεωρηθεί ως ο νικητής της διαδικασίας, καθώς όχι μόνο κατάφερε να εξασφαλίσει μία επιπλέον έδρα, αλλά και να ανακτήσει μέρος των ψήφων που είχε απωλέσει πριν από μία πενταετία.

Από την πλευρά του, ο πολιτικός αναλυτής Μάρκο Λόβετς υπογράμμισε πως οι ευρωεκλογές ήταν μία "αποτυχία" για τα πολιτικά κόμματα της Σλοβενίας καθώς, όπως υποστήριξε, κανένα απ αυτά δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στην ανάδειξη των ευρωπαϊκών θεμάτων, παρά μόνο στην επίλυση εσωτερικών ζητημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ