Σλοβενία - Κροατία: Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών μας

Σλοβενία - Κροατία: Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών μας

Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια, τόνισε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επίσημος προσκεκλημένος στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι, στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι των χωρών της περιοχής.

"Για τις ΗΠΑ και για μένα προσωπικά, αλλά μιλώ εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου αυτή η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία 25 χρόνια" ανέφερε ο κ. Μπάιντεν σε δηλώσεις του κατά την άφιξη του σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ζάγκρεμπ.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η περιφερειακή πρωτοβουλία Μπρντο - Μπριούνι λειτουργεί καλά, επειδή καταφέρνει τα τελευταία πέντε χρόνια να συγκεντρώνει τους ηγέτες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για να συζητούν.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, βετεράνος διπλωμάτης, γνωρίζει καλά την περιοχή της ανατολικής Ευρώπης.

"Ήμουν εδώ, όταν ήταν εν ζωή ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κροατίας Τούτζμαν. Τώρα γνωρίζετε πόσο μεγάλος είμαι ηλικιακά" είπε ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος είναι επίσημος προσκεκλημένος στη συνάντηση των προέδρων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργανώνεται στο Ζάγκρεμπ.

Τα πάντα έχουν αλλάξει κι αυτό επειδή προωθείται η συγκεκριμένη Διαδικασία από την ηγεσία της Σλοβενίας, ανέφερε ο κ. Μπάιντεν ο οποίος είχε κατ'' ιδίαν συνάντηση με τον Σλοβένο πρόεδρο, Μπορούτ Πάχορ.

Ο Σλοβένος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η συνάντηση στο Ζάγκρεμπ πραγματοποιείται για να στηριχθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, καθώς και η προοπτική προσχώρησης στο ΝΑΤΟ των κρατών που το επιθυμούν.

Είναι σημαντικό οι πύλες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να μείνουν ανοιχτές, καθώς αυτό συντηρεί την επιθυμία για μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο κ. Πάχορ και πρόσθεσε ότι έτσι διαφυλάσσεται η ειρήνη και η σταθερότητα.

Ο Σλοβένος πρόεδρος είπε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο και για την προσφυγική κρίση και την ανάγκη να ληφθούν από κοινού μέτρα ώστε "να αποτραπεί να γίνει μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα".

Στόχος της Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι που ξεκίνησαν από κοινού το 2013 η Κροατία και η Σλοβενία είναι η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, η εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή και η προώθηση του πολιτικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωτοβουλία προβλέπει ετήσια συνάντηση των προέδρων κρατών της περιοχής με έναν επίσημο προσκεκλημένο από μία ηγετική χώρα της ΕΕ.

Η Σύνοδος στο Ζάγκρεμπ είναι η δεύτερη έκτακτη συνάντηση των προέδρων των χωρών της περιοχής στο πλαίσιο της Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι εντός του 2015, καθώς η πρώτη πραγματοποιήθηκε στη Μπούντβα του Μαυροβουνίου τον περασμένο Ιούνιο με επίσημο προσκεκλημένο τον πρόεδρο της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ.

Στη σημερινή συνάντηση συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ