Σκληρή κριτική στον Νίκο Κοτζιά από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη Γάζα

Σκληρή κριτική στον Νίκο Κοτζιά από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη Γάζα

Αιχμές αλλά και σαφείς επικριτικές αναφορές στη στάση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, εκφράστηκαν στη Βουλή από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τη στάση του στο θέμα της Γάζας.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές εμφανίσθηκαν επικριτικοί έναντι του κ. Κοτζιά, ο οποίος καταδίκασε τα γεγονότα στη Γάζα, εν τούτοις τόνισε ότι «η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών».

Οι βουλευτές του ΣΎΡΙΖΑ ενοχλήθηκαν από τη στάση αυτή και με πρωταγωνίστριες την Φωτεινή Βάκη και την Αννέτα Καββαδία ζήτησαν την καταδίκη της επίθεσης των Ισραηλινών «χωρίς ναι μεν αλλά». Μάλιστα η κυρία Βάκη διάβασε στην Ολομέλεια σχετικό ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι σε εντελώς διαφορετική γραμμή από την… κυβερνητική.

Πιο επικριτική από το βήμα της Βουλής εμφανίστηκε η Α. Καββαδία. «Η καταδίκη των φυσικών, αλλά και των ηθικών αυτουργών της χθεσινής μαζικής δολοφονίας οφείλει να είναι κατηγορηματική και απερίφραστη, χωρίς "ναι μεν αλλά", ειδικά από μια χώρα όπως η Ελλάδα, της οποίας οι ιστορικοί δεσμοί με την Παλαιστίνη παραμένουν άρρηκτοι. Και αυτό είναι κάτι που μου δόθηκε η ευκαιρία να το επαναλάβω, αλλά και να το διαπιστώσω ιδίοις όμμασι όταν πριν από δύο εβδομάδες περίπου βρέθηκα στη Ραμάλα και στη Χεβρώνα».

Στην ίδια γραμμή εμφανίστηκε και η Φωτεινή Βάκη, λέγοντας: «Προφανώς αυτή τη στιγμή χρειάζεται η απονομή της διεθνούς δικαιοσύνης και αυτοσυγκράτηση. Μόνο που η αυτοσυγκράτηση θα πρέπει να απευθύνεται στο ισραηλιτικό κράτος. Ενώπιον ενός τόσο δυσανάλογου πλήγματος, η έκκληση δεν μπορεί να τηρεί τακτική ίσων αποστάσεων. Φαντάζομαι, λοιπόν, ότι θα πρέπει να βγει και ένα ψήφισμα και από τη Βουλή των Ελλήνων για ένα τέτοιο γεγονός».

Λίγα λεπτά αργότερα στην εσωκομματική «μάχη» εισήλθε η γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή της ουσιαστικά ρίχνει την ευθύνη στο Ισραήλ, σε αντίθεση με το ΥΠΕΞ που την… επιμέρισε. «Στηρίζουμε την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου θα συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ», αναφέρεται με νόημα.

Αλέξανδρος Διαμάντης