Σκληρή επίθεση στην γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης από την αντιπολίτευση

Σκληρή επίθεση στην γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης από την αντιπολίτευση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στριμωγμένη στα σκοινιά βρέθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης την κατηγόρησαν ουσιαστικά ότι αποτελεί το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, επικαλούμενοι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Το πρώτο αφορά συνεντεύξεις της κυρίας Παπασπύρου, μέσω των οποίων προαναγγέλλει διώξεις για τις υποθέσεις της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ, μολονότι δεν μπορεί να προκαταλάβει την απόφαση του εισαγγελέα μετά τη διαβίβαση του σχετικού πορίσματος.

Το δεύτερο αφορά την υπόθεση την απευθείας ανάθεση της φύλαξης του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συγκεκριμένη εταιρεία, από την οποία η εν λόγω εταιρεία έβαλε στα ταμεία της 8.000.000 ευρώ, δίχως κανένα διαγωνισμό!

Ειδικότερα, ο Σύλλογος Εργαζομένων είχε -παράλληλα με τις καταγγελίες που προώθησε στην κυρία Παπασπύρου- κινηθεί δικαστικά κατά της εταιρείας φύλαξης. Ο πρωτοδίκης που εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία το ΚΕΕΛΠΝΟ θα έπρεπε να φυλάσσεται από αστυνομικούς, κάτι που θα σήμαινε τη διακοπή της σύμβασης με την εταιρεία φύλαξης. Ωστόσο, η απόφαση του πρωτοδίκη δεν εκτελέστηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ και μάλιστα η κυρία Παπασπύρου έσπευσε να στείλει την απόφαση στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης την κατηγόρησαν ότι με αυτή την κίνηση ουσιαστικά επεδίωξε -ως μη όφειλε- την άσκηση πειθαρχικής έρευνας εναντίον του πρωτοδίκη.

«Δεν ζήτησα δίωξη για κανέναν δικαστή. Η απόφαση αυτή αν θα δείτε στο διατακτικό της υποχρεώνει τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ αν ζητήσει αστυνομική φρουρά από το Υπουργείο. Εφόσον δεν εκτελείτο η απόφαση με ρώτησαν τι να κάνω. Τη διαβίβασα όχι στον εισαγγελέα αλλά στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου», απάντησε η κυρία Παπασπύρου στις επίμονες ερωτήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, επιχείρημα που προφανώς δεν ικανοποίησε τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Κάνατε πειθαρχική αναφορά σε βάρος του δικαστή; Γιατί το στείλατε; Πως χαρακτηρίζετε νομικά το έγγραφό σας; Έχουν συνοχή αυτά που λέτε και κάνατε; Είμαι αρμόδιος να αξιολογήσω τα λεγόμενά της. Ενημερώνεστε για το περιεχόμενο προανακριτικών πράξεων και το αναπαράγετε δημοσιογραφικά», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, με την κυρία Παπασπύρου να λέει ειρωνικά «όχι»!

Λίγο νωρίτερα, πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μαζί με τους Γιώργο Γεωργαντά, Χαράλαμπο Αθανασίου της άσκησαν έντονη κριτική την «εμπλοκή» της στην υπόθεση Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ. «Πως σέβεστε τη μυστικότητα της προδικασίας; Εσείς δίνετε συνεντεύξεις σε ΜΜΕ. Λίγες ημέρες πριν και λίγες μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας είχατε βγει σε δεκάδες ΜΜΕ και δημιουργήσατε κλίμα το οποίο εναρμονιζόταν με τη στόχευση της κυβέρνησης.

Ένα κλίμα το οποίο κατέρρευσε παταγωδώς» ανέφερε, ο κ. Βενιζέλος, ενώ ο Γ. Γεωργαντάς προσέθεσε: «Ήμουν αυτήκοος μάρτυρας όταν προαναγγείλατε διώξεις. Αυτό ήταν το ολίσθημα».

Η Γενική Επιθεωρήτρια επέμεινε ότι δεν προανήγγειλε διώξεις, λέγοντας ότι το μόνο είπε είναι πότε θα είναι έτοιμο το πόρισμα. Την ίδια ώρα κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές μέχρι και από δημοσιογράφο που την προειδοποίησε πως θα αποκαλύψει υποτιθέμενες πολεοδομικές παραβάσεις της οικογένειας της.

Φωτογραφία intime news